Avizul Tehnic de Racordare

Avizul Tehnic de Racordare - ATR, constituie avizul scris, valabil numai pentru un anumit amplasament, care se emite de către operatorul de rețea la cererea unui consumator, asupra posibilităților și condițiilor de racordare la rețeaua electrica, în vederea satisfacerii cerințelor consumatorului, prevăzute la solicitarea avizului.

Aviz tehnic de racordare - ATRUtilizatorii retelelor electrice au obligația solicitării avizului tehnic de racordare sau a actualizării acestuia, după caz, înainte de a începe executarea instalatiei electrice de utilizare care urmează să fie racordată la reteaua electrica, respectiv modificarea celei existente.

Pentru a obtine avizul tehnic de racordare la reteaua electrica vă puteţi adresa Enel Distribuţie, direct sau prin împuternicit legal.

Cererea si documentatia anexată acesteia se depun direct sau se trimit prin postă.

 Documentele necesare pentu obtinerea Avizului Tehnic de Racordare pentru un loc de consum nou - consumator casnic.

1. Cerere de racordare.
Cererea de racordare cuprinde următoarele informatii:

- Datele de identificare a locului de consum, a consumatorului si dacă este cazul, a împuternicitului legal, a proiectantului de specialitate;
- Tip instalatie electrica pentru care se solicită racordarea;
- Data estimată pentru punerea sub tensiune a instalatiei, puterea prevăzută a fi consumată;
- Declaraţia pe proprie răspundere a solicitantului referitor la autenticitatea documentelor prezentate în copie, anexate cererii;

2. Lista documentelor care compun documentatia anexată cererii de racordare:
- Avizul de amplasament;
- Chestionar pentru obţinerea avizului tehnic de racordare;
- Lista de receptoare electrice;
- Certificat de urbanism/autorizaţie de construire;
- Act care atestă dreptul de folosinţă asupra locului de consum (contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere, extras de carte funciară);
- Pentru spaţiile închiriate, acordul proprietarului pentru executarea de lucrări în instalaţiile electrice;
- Plan de situaţie la scară cu amplasarea în zonă a locului de consum; 
- Copie după Avizul de racordare obţinut anterior (dacă este cazul);
- Copie xerox după actul de identitate.

 Pe cererea tip trebuie trecut: tip de bransament trifazic sau monofazic, putere instalata, putere absorbita si o lista cu consumatorii si puterea lor
 Pentru instalatie electrica cu bransament monofazic puterea instalata in mediul rural este de 6-7 kw si puterea absorbita de 5-6 kw.
 Pentru instalatie electrica cu bransament trifazat puterea instalata in mediul rural este de maxim 10 kw si puterea absorbita de 9-9,5 kw

Daca se cer puteri mai mari decat valorile uzuale de mai sus si reteaua electrica nu poate asigura aceste puteri din punctele cele mai apropiate de amplasament, atunci nu se va elibera avizul de racordare. ci se va face mai intai un studiu de solutie, apoi un proiect si abia dupa aceea va fi eliberat avizul de racordare.

Este bine de evitat sa se ceara puteri mari in cererea pentru emiterea avizului de racordare (peste 10 kw) pentru ca studiul de solutie si proiectul costa si dureaza foarte mult pana se intocmesc si se finalizeaza. Solutia data prin studiul intocmit consta in proiectarea unei retele noi, de la postul de transformare pana la punctul de realizare a bransamentului, cu lungimi foarte mari, iar realizarea acestor retele ajung sa coste foarte mult.

Lucrarile pentru executia instalatiiei electrice (bransamentului), vor fi executate de catre o firma privata atestata si agreata de compania de electricitate. Odata cu avizul de racordare veti primi si o lista cu firmele agreate din care trebuie sa va alegeti o firma. Firma aleasa de dvs. va primi banii de la compania de electricitate, dupa ce dvs. platiti taxa de racordare si se realizeaza montarea blocului de masura si protectie (contorului) si punerea sub tensiune. Taxa de racordare nu se plateste la firma agreata, ci la compania de electricitate cu care incheiati contractul de furnizare.

Acte necesare pentru racordarea la reteaua electrica

 Avizul de amplasament - AA
 Avizul tehnic de racordare - ATR
 Contractul de furnizare a energiei electrice

Etapele racordării la reţeaua electrică

 După obţinerea tuturor avizelor şi autorizaţiilor, executati instalatia electrica cu un electrician autorizat ANRE, sau o firma atestata ANRE.
 Pentru executia bransamentului, alegeti din lista o firma atestata ANRE si agreata ENEL. Incheiati cu firma aleasa o conventie (incredintare) care se depune la compania de electricitate spre aprobarea şi incredintarii lucrarilor de executie a bransamentului.
 Se plateste taxa de racordare specificata in avizul tehnic de racordare (ATR) la compania de electricitate.
 Se executa lucrarile de realizare a branşamentului.
 Se realizeaza verificarea lucrarilor executate de firma atestata si daca totul este in regula, se pune sub tensiune instalatia.
 Se incheie un contract de furnizare cu compania de electricitate, iar firma agreata care a executat lucrarile, isi primeste banii (din taxa de racordare platita de dvs. la compania de electricitate).

Share

ATESTAT ANRE

FacebookTwitterLinkedinGoogle

MEMBRU ASOCIAT AREL

SR EN ISO 9001:2008

Servicii SSM-PSI

Raspundem Intrebarilor!

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
072 336 11 07

Protectia muncii - SSM

Cataloage si Brosuri

Contact:

Bucuresti, Aleea Tulcea nr. 5

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0723.361.107

 

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |   Acord utilizare site   | Contact


  Toate materialele afisate sau furnizate pe site-ul electricalc.ro sunt protejate de drepturile de autor. Este interzisa utilizarea unuia sau ma multor elemente prezente pe site-ul electricalc.ro. Vanzarea acestora, transferul, modificarea, copierea, transmiterea, distribuirea, afisarea, reproducerea, publicarea sau utilizarea acestora in orice scop public sau comercial, fara acordul in scris al autorului este strict interzisa. Pentru mai multe informatii va rugam sa cititi acordul de utilizare al site-ului !