Efectul supratensiunilor asupra aparaturii electrice

Supratensiuni cauzate de trasnet

Toate aparatele electrice sunt caracterizate printr-o anumita valoare a tensiunii de alimentare. Reteaua de alimentare este de foarte multe ori perturbata de o serie de fenomene de natura sa conduca la aparitia unor supratensiuni si supracurenti cu efecte dintre cele mai daunatoare asupra bunei functionari, ducand chiar si la distrugerea iremediabila a acestora.

Supratensiunile pot provoca pe langa distrugerea aparaturii, incendierea cladirilor si intreruperea alimentarii cu energie electrica, consecinte extrem de negative care nu trebuiesc neglijate inca din momentul proiectarii instalatiei electrice.

Tipuri de supratensiuni

Supratensiuni de frecventa industriala - sunt supratensiuni care iau nastere ca urmare a variatiilor bruste de sarcina provocate de pornirea sau oprirea unor motoare de putere foarte mare, a posturilor de transformare, dar si a scurtcircuitelor din reteaua electrica de distributie.

Supratensiuni de origine atmosferica - sunt datorate descarcarilor atmosferice din timpul furtunilor. 

Supratensiuni provocate de intreruperea nulului retelei de alimentare.

Indiferent de tipul acestora, supratensiunile provoaca tot mai multe pagube materiale prin distrugerea aparaturii electrice si electronice.

Raspandirea tot mai larga a aparaturii electronice, aparatura foarte sensibila la supratensiune, impune masuri adecvate de protectie.

Apartura electrica si electronica se caracterizeaza printr-o valoare a tensiuni de tinere la impuls, valoare ce indica imunitatea acestora la supratensiuni:

- contoarele electrice - 6kV
- prize, intrerupatoare - 4 kV
- aparatura electrocasnica (frigider, masina de spalat, etc.) - 2.5 kV
- aparatura electronica - 1.5 kV 

Depasirea acestor valori duc la distrugerea iremediabila a aparaturii electrice si electronice. De multe ori supratensiunile suportate de aparatura electrica si electronica din locuinta noastra au valori sub tensiunea maxima suportata, fenomen ce trece neobservat Totusi acest lucru nu trebuie sa ne linisteasca.

Este foarte important de stiut, ca supunerea repetata chiar si la valori mici de supratensiune, are ca efect perturbarea functionarii si chiar distrugerea acestora prin slabirea izolatiei.

Supratensiuni datorate de fenomenul de inductie

Fenomenul de inductie apare in momentul in care un conductor este parcurs de un curent electric. Acesta are ca efect crearea unui camp magnetic ce transmite in conductoarele din apropiere un curent electric, fenomen numit cuplaj inductiv.

In cazul unei lovituri de trasnet in apropierea locuintei sau a instalatiei electrice de alimentare (linia electrica aeriana), apare acest fenomen de cuplaj inductiv cu instalatia electrica de utilizare (instalatia electrica a locuintei), aducand o supratensiune foarte periculoasa pentru aparatura electrica.

Supratensiunile au ca si caracteristica durata mica (de ordinul microsecundelor) si depind foarte mult de ampltudinea (marimea) curentului de trasnet. Asadar aparatura electrica si electronica, chiar si conductoarele instalatiei, trebuie sa suporte pentru un timp foarte mic o sarcina foarte mare

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

ATESTAT ANRE

FacebookTwitterLinkedinGoogle

MEMBRU ASOCIAT AREL

SR EN ISO 9001:2008

Servicii SSM-PSI

Raspundem Intrebarilor!

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
072 336 11 07

Protectia muncii - SSM

Cataloage si Brosuri

Contact:

Bucuresti, Aleea Tulcea nr. 5

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0723.361.107

 

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |   Acord utilizare site   | Contact


  Toate materialele afisate sau furnizate pe site-ul electricalc.ro sunt protejate de drepturile de autor. Este interzisa utilizarea unuia sau ma multor elemente prezente pe site-ul electricalc.ro. Vanzarea acestora, transferul, modificarea, copierea, transmiterea, distribuirea, afisarea, reproducerea, publicarea sau utilizarea acestora in orice scop public sau comercial, fara acordul in scris al autorului este strict interzisa. Pentru mai multe informatii va rugam sa cititi acordul de utilizare al site-ului !