Auditul energetic

Audit energetic instalatii electrice

Ce este Auditul energetic? De ce este el util? Ce trebuie sa stim cu privire la auditul energetic? Sunt doar cateva dintre intrebarile pe care tot mai multi dintre noi si le pun.

Termenul de audit energetic are o utilizare din ce in ce mai raspandita si se refera in general la identificarea solutiilor de reducere a costurilor, in urma unei analize privind modul cum utilizam energia.

Auditul energetic profesionist este realizat de firme specializate si atestate ANRE. Dar pana la a cere ajutorul unor astfel de specialisti, la nivelul fiecare firme ori cat de mica ar fi, se poate implementa o metodologie simpla de analiza a consumurilor energetice cu scopul de identifica si evidentia pierderile energetice, dar si de a gasi solutii de eliminare a lor.

Obiectivele unui audit energetic

Chiar daca vorbim de un audit intern sau apelam la specialisti independenti, obiectivele uni audit energetic sunt aceleasi:

- analiza proceselor energetice si aici ma refer la stabilirea tipurilor de energie consumata
- analiza costurilor cu energia
- identificarea solutiilor tehnice de scadete a costurilor cu energia

Principalele etape in realizarea uni audit energetic

1. Culegerea datelor statistice privind consumurile energetice:

- lista echipamentelelor si utilajelor consumatoare, date despre regimurile de functionare ale instalatiilor, etc.
- analiza platilor cu energia electrica pentru ultimul an, pe tip de sursa de energie
- analiza locurilor de consum

Toti consumatorii (instalatii termice, instalatii de climatizare, toate echipamentele si utilajele, instaltii de iluminat) trebuiesc luati in considerare privind tipul acestora, puterea nominala, modul/regimul de utilizare.

Masurarea parametrilor de functionare a tuturor echipamentelor si instalatiilor si inregistrarea lor statistica. Aceasta etapa este foarte importanta pentru controlul parametrilor de functionare, a randamentelor, determinarea pierderilor, urmarirea regimurilor de functionare.

2. Inspectia instalatiilor supuse auditarii. In cadrul acestei etape, este recomandat sa plecam de la sistemul de alimentare cu energie electrica. Calitatea in alimentarea cu energie electrica are un rol esential in buna functionare a tuturor echipamentelor si instalatiilor.

In aceasta etapa vom obtine informatii privind:

- starea instalatiilor si echipamentelor
- informatii despre proceselor de lucru
- modul de functionare
- programul de reparatii si revizii
- rata defectelor, gradul de uzura
- posibilitatile de control privind regimul de functionare

3. Analiza informatiilor. Dupa analiza datelor statistice privind consumurile si costurile energetice, a tuturor informatiilor obtinute in etapa de inspectie, se va realiza analiza economica a acestora, analiza pe baza careia se vor face recomandarile.

In aceasta etapa a unui audit energetic, cand se vor propune solutii de eficientizare a consumurilor energetice

4. Implementarea solutiilor tehnice, monitorizarea rezultatelor. Reprezinta ultima etapa, concretizata prin punerea in aplicare a masurilor acceptate in urma recomandarilor facute ca urmare a activitatii de auditare.

 

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

ATESTAT ANRE

FacebookTwitterLinkedinGoogle

MEMBRU ASOCIAT AREL

SR EN ISO 9001:2008

Servicii SSM-PSI

Raspundem Intrebarilor!

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
072 336 11 07

Protectia muncii - SSM

Cataloage si Brosuri

Contact:

Bucuresti, Aleea Tulcea nr. 5

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0723.361.107

 

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |   Acord utilizare site   | Contact


  Toate materialele afisate sau furnizate pe site-ul electricalc.ro sunt protejate de drepturile de autor. Este interzisa utilizarea unuia sau ma multor elemente prezente pe site-ul electricalc.ro. Vanzarea acestora, transferul, modificarea, copierea, transmiterea, distribuirea, afisarea, reproducerea, publicarea sau utilizarea acestora in orice scop public sau comercial, fara acordul in scris al autorului este strict interzisa. Pentru mai multe informatii va rugam sa cititi acordul de utilizare al site-ului !