Aparate electrice folosite la realizarea schemelor

Aparatele electrice folosite la realizarea schemelor electrice de forta si comanda, pot fi grupate diin punct de vedere al rolului funcţional, astfel:

aparate electrice de comanda şi control - permit darea unei comenzi (manuale sau automate)
aparate electrice de semnalizare şi avertizare
aparate electrice de masura

APARATE ELECTRICE pentru comandă şi control. 

Realizarea unei anumite funcţii de comandă, pentru utilajul antrenat de motorul electric, se asigură cu aparate electrice pentru comandă.
Cele mai folosite aparate pentru comanda motoarelor sunt:

Butoanele de comandă
Cheile de comandă 
Releele 
Contactoarele
Întreruptoarele automate

BUTOANELE DE COMANDA

Butoane de comandaButoanele de comanda se folosesc pentru comanda manuală a unor aparate electrice de conectare. Reprezentative sunt butoanele cu revenire, folosite în comanda contactoarelor electromagnetice.
Acestea au comanda egală cu durata menţinerii în poziţia apăsat.

Pentru  comenzi permanente se folosesc butoanele cu reţinere. Butoanele de comandă pot avea incluse și lămpi care să semnalizeze ultima comandă efectuată.

CHEILE DE COMANDĂ. Cheile de comandă se folosesc pentru transmiterea de comenzi complexe, specifice întreruptoarelor automate, având avantajul numarului mare de contacte și a memorării ultimei comenzi. 

RELEELE

releu termic pentru protectia motoarelorReleele fac parte din categoria aparatelor cu caracteristică discontinuă, variaţia mărimii electrice de intrare determinând doar o variaţie în salt a mărimii de ieşire.
Există o gamă foarte largă de relee electrice, acestea putând fi grupate astfel:

După natura mărimii de intrare: de tensiune, de curent, de putere, de timp
După caracterul mărimii de intrare: de curent continuu, de curent alternativ)
După caracteristica  de acţionare: dependente de curent, independente de curent

 

CONTACTORUL ELECTROMAGNETIC


Schema contactorului - contactoare de forta si de comandaComanda unui motor electric necesită două sau mai multe din urmatoarele operatii: pornirea, limitarea curentului de pornire, reglarea vitezei, inversarea sensului de rotatie sau oprirea. Aparatul electric conceput şi realizat pentru a permite comanda unui motor electric este contactorul electromagnetic. 

Acesta execută prin comenzi locale sau de la distanță, închiderea, deschiderea sau comutarea circuitelor realizate prin contactul unui buton sau al unui releu.

Prin deplasarea unei armaturi mobile, parte componentă a circuitului magnetic, contactorul închide sau deschide o serie de contacte de lucru (CL), care au capacitate de rupere, sau contacte auxiliare (CA).

Armatura mobilă, în mod normal este tinută depărtat de partea fixă a cicuitului magnetic, datorită unui resort. Pentru a o atrage este necesară o fortă electromagnetică, produsă de câmpul magnetic determinat de curentul ce strabate bobina.
Spre deosebire de celelalte aparate de conectare, contactorul electromagnetic are numai o pozitie stabila, cea corespunzatoare lipsei curentului prin bobină. Acţionarea contactorului se asigură prin încadrarea bobinei sale într-o schemă electrica de alimentare şi comandă.

Electromagneţii contactoarelor îndeplinesc următoarele condiţii:

Pot suporta un timp nelimitat 1,05 Un
Atrag şi reţin armătura la 0,85 Un
Între 0,7 Un şi 0,35 Un armătura se desprinde

Contactoarele se fabrică pentru acţionare atât în curent alternativ, cât si în curent continuu şi pot fi contactoare de forţă şi de comandă.

Contactoarele de comandă sunt folosite în schemele de acţionări electrice ca relee intermediare pentru multiplicarea unor semnale.

Constructiv, contactoarele de comandă se aseamănă cu cele de forţă, cu excepţia sistemului de contacte, care permit posibilităţi variate de combinaţii normal deschise sau normal închise.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

ATESTAT ANRE

FacebookTwitterLinkedinGoogle

MEMBRU ASOCIAT AREL

SR EN ISO 9001:2008

Servicii SSM-PSI

Raspundem Intrebarilor!

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
072 336 11 07

Protectia muncii - SSM

Cataloage si Brosuri

Contact:

Bucuresti, Aleea Tulcea nr. 5

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0723.361.107

 

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |   Acord utilizare site   | Contact


  Toate materialele afisate sau furnizate pe site-ul electricalc.ro sunt protejate de drepturile de autor. Este interzisa utilizarea unuia sau ma multor elemente prezente pe site-ul electricalc.ro. Vanzarea acestora, transferul, modificarea, copierea, transmiterea, distribuirea, afisarea, reproducerea, publicarea sau utilizarea acestora in orice scop public sau comercial, fara acordul in scris al autorului este strict interzisa. Pentru mai multe informatii va rugam sa cititi acordul de utilizare al site-ului !