Masuratori de rezistivitate a solului

. Posted in Articole

De ce este necesara masurarea rezistivitatii solului?

Este bine cunoscut faptul că rezistenta prizei de pamant este puternic influentata de rezistivitatea solului în care este realizata. Masuratorile de rezistivitate a solului sunt un parametru important atunci cand proiectam instalatii de legare la pamant. Din acest motiv inainte de instalarea oricarui sistem de legare la pamant trebuie mai intai efectuat un test de rezistivitate a solului. 

O cunoaștere a rezistivitatii solului la locul prevăzut pentru realizarea prizei de pamant și modul în care aceasta variază în funcție de conținutul de umiditate, temperatură și adâncime, ofera o perspectiva asupra valorii rezistenței prizei de pământ dorite, dar si cum poate fi obținută și menținuta pe durata de viata a instalației cu un cost si efort minim.

 ALC ELECTRICAL TESTING realizeaza pentru dumneavoastra testari profesionale de rezistivitate a solului oferind raportari profesionale privind testele efectuate. Valorificarea informatiilor cu privire la comportamentul electric al solului este absolut obligatorie in analiza proiectelor de realizare a sistemelor de impamntare.

Metoda de testare a rezistivitatii solului

Metoda Wenner presupune existenta a patru electrozi care sunt mutati pentru fiecare test, distanța între fiecare pereche adiacentă rămânând aceeași. Masurarea rezistivitatii consta in principiu in injectarea unui curent electric în sol prin doi electrozi de curent (C1 şi C2) şi măsurarea diferenţelor de potenţial la ceilalţi doi electrozi (P1 şi P2), denumiţi şi electrozi de potenţial. Cunoscând valoarea intensităţii curentului electric (I) precum şi valorile diferenţelor de potenţial (∆U), aparatul de test afiseaza valoarea rezistentei solului (R) in zona de test.

Interpretarea rezultatelor

Rezultatul fiecărei treceri de testare a rezistivitatii este o valoare a rezistivitatii aparente pentru fiecare spațiere utilizata. Utilizarea tehnicilor de calculare a mediei ponderate va determina un model de sol omogen echivalent cu valorile medii aparente ale rezistivitatii pentru fiecare spațiere a electrozilor de test.
Această valoare este apoi utilizata într-una dintre următoarele formule, pentru a calcula rezistivitatea solului (ρ):  ρ = 2πAR
Unde:
ρ = rezistivitatea solului în Ω/cm
A = distanța dintre electrozii de test (în metri)
R = rezistența obținută la tester (în ohmi)
Rezistivitatea solului astfel obtinuta, este un rezultat mediu al valorilor de la suprafața și adâncimea solului data de distanța dintre electrozii de test
 
Raport de testare a rezistivitatii solului
 
Raport cu rezultatele testelor de rezistivitate a solului
Share

Testari PAT

. Posted in Articole

Testarea echipamentelor si aparaturii portabile este cunoscuta drept testarea PAT si cuprinde o serie de verificari si testari prin care echipamentele electrice sunt verificate din punct de vedere al electrosecuritatii in utilizare. 

Testarea si verificarea periodica a echipamentelor electrice este o cerinta legala specificata in mod direct in HG 1146/2006 - Hotarare guvernamentala ce stabileste cerintele minime pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor care utilizeaza la locul de munca echipamente de munca si Legea 319/2006 - Legea sanatatii si securitatii in munca.

HG nr. 1146/2006, Anexa nr. 1, pct. 3.3.16.2. Instalaţiile sau echipamentele de munca electrice trebuie sa fie verificate la recepţie, inainte de punerea in funcţiune şi apoi periodic in exploatare, precum şi dupa fiecare reparaţie sau modificare, fiind interzisa punerea sub tensiune a instalaţiei, utilajului sau echipamentului care nu a corespuns la una dintre aceste verificari.

Verificarile periodice ale instalatiilor electrice si a echipamentelor de munca alimentate electric, reprezinta o cerinta de securitate in scopul asigurarii protectiei impotriva pericolelor generate de energia electrica.

Asadar, indiferent de domeniul de activitate utilizarea echipamentelor electrice implica responsabilitatea angajatorului in asigurarea acestor verificari si inspectii periodice.

ALC ELECTRICAL TESTING SRL are experienta si capabilitatea de a oferi aceste verificari. Prin utilizarea celor mai noi metode si echipamente de masura putem testa in mod eficient, rapid si cu o minima perturbare a activitatii desfasurate de compania dvs.

Motive pentru a alege ALC ELECTRICAL TESTING SRL

 oferim un serviciu profesional, independent, confindential;
 garantam testarea echipamentelor conform cerintelor standardelor din domeniu;
 avem tehnicieni calificati care au beneficiat de instruire specifica acestui domeniu;
 folosim aparatura performanta: FLUKE 6500 - Appliance Tester si BENNING ST 720;
 avem o politica de stabilire a preturilor transparenta, fara costuri ascunse.

Ce presupune testarea PAT?

Testarea PAT este un test consumator de timp daca este facut corect. Procesul presupune o inspectie vizuala a echipamentului, a cablurilor de alimentare, precum si efectuarea unor teste in functie de clasa de izolatie a echipamentului, astfel:

 masurarea rezistentei de izolatie;
 masuratori de continuitatea pentru conductorul de legare la pamant (PE);
 masurarea curentului de scurgere, a curentului de atingere sau a curentului de scurgere substituit;
 masurarea parametrilor functionali: putere aparenta, tensiune de alimentare si curent nominal.

Care este frecventa testarilor PAT?

Frecventa cu care echipamentele de munca trebuie sa fie verificate depinde atat de echipament cat si de pericolele sale inerente. Aceste pot fi efectuate in fiecare zi (verificari vizuale), la trei luni sau chiar la perioade mai mari.

Mentinerea caracteristicilor echipamentului depinde de conditiile de utilizare, sau orice circumstanta care poate sa efectueze securitatea echipamentului, fapt care poate produce deteriorarea acestuia sau inadaptarea la conditiile de lucru reale.

In general un interval de testare de 12 luni, este agreat de practica nationala si internationala.

Periodicitatea verificarilor PAT

Rapoarte/Buletine de verificare

Legislatia specifica prevede ca rezultatele verificarilor sa fie inregistrate, pastrate si puse la dispozitia Inspectiei Muncii la momentul in care sunt solicitate.

Atunci cand echipamentul de munca este utilizat in afara unitatii economice, acesta trebuie sa fie insotit de dovada materiala a ultimei inspectii efectuate: raport de verificare sau marca de inspectie (etichetare aplicata).

Care sunt documentele livrate in urma efectuarii testelor PAT?

 Buletin de incercare PAT in care sunt evidentiate rezultatele testelor obtinute pentru fiecare echipament

Buletin de incercare PAT pentru testarea aparaturii portabile

 

 Registrul general al echipamentelor electrice care contine informatii privind denumirea echipamentului, seria, anul de fabricatie, clasa de izolatie, evidenta reparatiilor si a verificarilor periodice.


 Certificat de atestare a verificarii

Certificat de atestare a verificarilor si inspectiei PAT

Share

Termoviziune

Ce este termoviziunea?

Termoviziune, termografiere tablou electricTERMOVIZIUNEA este o tehnica de testare si verificare predictiva cu o gama foarte mare de aplicatii si are la baza conversia caldurii radiante intr-o imagine. 

Temperatura este unul dintre primii parametrii observabili care poate indica starea de functionare a unui echipament sau instalatii electrice. O imagine bazata pe temperatura ofera informatii valoroase despre starea elementului analizat.

Orice defectiune a unui echipament, instalatie, etc. este precedata de o crestere a temperaturii. Identificarea acestor cresteri de temperatura peste limitele normale de functionare permite evitarea incendiilor, intreruperilor neplanificate pentru inlocuirea echipamentelor defecte si nu in ultimul rand economii importante.

Beneficiile termoviziunii

Utilitatea termoviziunii a fost demonstrata in toate domeniile. Inspectia instalatiilor si a echipamentelor electrice este unul dintre domeniile cu cea mai mare aplicabilitate.

Valoarea reala a beneficiilor obtinute in urma termografierii cu o camera de termoviziune provine din:

 Reducerea riscurilor de nefuctionare neplanificata
 Cresterea fiabilitatii instalatiilor si echipamentelor
 Imbunatatirea sigurantei
 Evitarea pierderilor asociate unor defectiuni importante

Statistic, supraincarcarea circuitelor este una dintre problemele cel mai des intalnite in instalatiile electrice. Cu toate astea sunt destul de greu de diagnosticat cu precizie. Problemele grave cum ar fi incendiile pot fi cauzate de supraincarcari cauzate de dimensionarea necorespunzatoare sau defectiuni ale cablurilor sau dispozitivelor de protectie.

De obicei un echipament electric care prezinta inceputul unei defectiuni va prezenta cresteri de temperatura, vibratii, care nu pot fi detectate vizual.

Analiza termografica, raport termoviziuneRealizand termografierea periodica cu o camera de termoviziune, aceste semnale devin evidente si ne va permite sa intervenim la timp inainte ca acestea sa se defecteze sau sa duca la situatii periculoase.

In ce domenii poate fi aplicata termoviziunea?

Termoviziunea poate fi utilizata pentru identificarea problemelor de functionare aprope in toate domeniile cunoscute: industrie, constructii, energetica, aeronautica, aviatie, chiar si in domeniul medical.

Exemple de aplicare: motoare, transformatoare, utilaje si echipamente, dispozitive electrice, instalatii frigorifice si de aer conditionat, instalatii termice, inspectia conductelor si detectarea scurgerilor, instalatii de incalzire in pardoseala, dispozitive si surse de iluminat, centrale termice, etc.

Chiar si instalatiile noi pot prezenta probleme

Inainte ca o componentă electrica sa se arda, aceasta se incalzește. Termografia in infrarosu este utilizata pentru a efectua inspecția echipamente electrice, deoarece excesul de căldură este de obicei primul semn ca au aparut probleme in buna functionare a aparatelor electrice (sau instalatiilor mecanice). Conexiuni slabe, circuite dezechilibrate, dispozitive de protectie defecte, aparataj deteriorat, sigurante defecte, circuite supraincarcate, instalare necorespunzatoare, defecte materiale și o serie de alte conditii va duce la excesul de caldura si defectarea unei componente.

Scanarea in infrarosu a sistemelor de distributie a energiei electrice

Sistemul de distribuție a energiei electrice este fundamental pentru oricare dintre cladiri. Un eșec al sistemului electric va afecta in mod direct toate sistemele si instalatiile dintr-o cladire Poate parea ca nejustificat acest lucru, dar studiile privind pierderile cauzate de intreruperile in alimentarea cu energie electrica au aratat ca peste 50% dintre acestea au fost cauzate de intretinerea si testarea inadecvata.

Dacă aveți o cladire comerciala, verificarea sistemului de alimentare cu energie electrica, implica neaparat o scanare in infrarosu pentru a avea certitudinea ca acesta funcționează conform specificațiilor.

Rapoarte

Raport termoviziune si termografiere instalatii electrice

Rapoartele realizate de ALC ELECTRICAL TESTING SRL in urma termografierii in infrarosu sunt foarte detaliate si contin urmatoarele informatii:

 Rezumatul inspectiei
 Lista echipamentelor sau instalatiilor termografiate
 Prezentarea echipamentelor identificate cu probleme
 Prezentarea fotografiilor atat in spectrul vizibil cat si in infrarosu
 Date radiometrice
 Clasificarea severitatii anomaliilor identificate
 Analiza si observatii privind anomaliile identificate
 Recomandari pentru investigatii suplimentare sau actiunile corective

Costul unei scanari in infrarosu este mic în comparație cu beneficiile sale. Contactati ALC ELECTRICAL TESTING SRL pentru a stabili o programare la sediul dumneavoastra. 

 

 

Share

CERTIFICAT IQNet

. Posted in Articole

Share

CERTIFICARE SR EN ISO 9001: 2008

. Posted in Articole

Share

ATESTAT ANRE

FacebookTwitterLinkedinGoogle

MEMBRU ASOCIAT AREL

SR EN ISO 9001:2008

Servicii SSM-PSI

Raspundem Intrebarilor!

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
072 336 11 07

Protectia muncii - SSM

Cataloage si Brosuri

Contact:

Bucuresti, Aleea Tulcea nr. 5

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0723.361.107

 

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |   Acord utilizare site   | Contact


  Toate materialele afisate sau furnizate pe site-ul electricalc.ro sunt protejate de drepturile de autor. Este interzisa utilizarea unuia sau ma multor elemente prezente pe site-ul electricalc.ro. Vanzarea acestora, transferul, modificarea, copierea, transmiterea, distribuirea, afisarea, reproducerea, publicarea sau utilizarea acestora in orice scop public sau comercial, fara acordul in scris al autorului este strict interzisa. Pentru mai multe informatii va rugam sa cititi acordul de utilizare al site-ului !