BLOG

Verificări şi testări în instalaţiile de înaltă tensiune

Valorile mari ale tensiunii sunt periculoase, dar în realitate curentul electric prezintă cel mai mare pericol pentru oameni.

Nivele de tensiune mai mari de 600V generează de cele mai multe ori valori foarte mari ale curentului. Acest lucru, la rândul sau, poate duce la scăderea rezistenței naturale a pielii și străpungerea acesteia. Acesta este motivul pentru care instalațiile și echipamente alimentate la tensiuni mari reprezintă un pericol mult mai mare pentru oameni decât echipamentele electrice standard alimentate la tensiuni joase.

Continue reading
7098 Hits
0 Comments

Noul Regulament pentru autorizarea electricienilor

Autorizarea electricienilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu executia, precum si a expertilor tehnici de calitate si extrajudiciari in domeniul instalatiilor electrice se realizeaza in baza noului Regulament aprobat prin Ordinul ANRE nr. 116 /2016, Publicat in MO nr. 09 din 05.01.2016.

Persoanele fizice care doresc sa obtina calitatea de electrician autorizat pentru activitati de proiectare/executare/verificare de instalatii electrice, trebuie să deţină o diplomă de calificare care să se încadreze în una dintre următoarele calificări profesionale acceptabile (CPA).

Experienţa profesională minimă, respectiv numărul de ani în activităţile supuse autorizarii ANRE, necesară calificării la gradul şi tipurile de autorizaţie de electrician solicitată, conform anexei nr. 4 a prezentului regulament.

Continue reading
8246 Hits
0 Comments

Metode de scădere a rezistenţei de dispersie a prizelor de pământ

Termenul de împământare sau priză de pământ este un termen destul de cunoscut de majoritatea oamenilor. Contactul cu pământul este folosit pentru o serie de motive, dar cel mai important dintre acestea este legat de asigurarea siguranței personalului.

Alte motive privesc protecția echipamentelor și asigurarea unei căi sigure pentru disiparea curenților de defect, a loviturilor de trăsnet, a descărcărilor statice, etc.

În instalațiile electrice, o rezistență de dispersie scăzută a prizei de pământ este esențială pentru a îndeplini standardele de siguranță electrică. Valoarea rezistenței unei prize de pământ poate varia de la 10 ohmi pentru o instalație de paratrăsnet, până la 1 ohm sau mai puțîn în instalațiile in care dispozitivele de protecție trebuie să funcționeze într-un timp foarte scurt.

Continue reading
10931 Hits
0 Comments

Termoviziunea în inspecţia periodică a reţelelor electrice de distribuţie


Termoviziune linii electrice de transport si distributie energie electricaIn tara noastra dar si in multe alte tari, retelele electrice de transport si distributie a energiei electrice sunt destul de vechi. Acest lucru impune monitorizarea starii retelelor existente si inspectia periodica, folosind cele mai moderne tehnologii.
Termoviziunea prin inspectiile termografice realizate vine ca raspuns la aceasta necesitate importanta privind mentinerea fiabilitatii retelelor de alimentare cu energie.
Avand in vedere acest lucru, tot mai multe firme incep sa utilizeze termoviziunea, dar si alte metode avansate de control si sa recunoasca faptul ca numai o combinatie a noilor tehnologii cu procedurile clasice vor produce rezultate optime.
Inspectia termografica periodica a liniilor electrice, este acum un lucru obisnuit in multe tari dezvoltate, chiar daca procedurile standard se concentreaza inca pe inspectia vizuala a conductoarelor, a structurilor si a vegetatiei din jur. De obicei, este considerata ca fiind suficienta metoda inspectiei vizuale cu un binoclu, in ciuda faptului ca o camera de termoviziune prezinta o serie intreaga de avantaje.
Continue reading
2228 Hits
0 Comments

Paratrasnete. Necesitate si limite de protectie

Protectie la trasnete, paratrasnete caseInstalatiile de paratrasnet sunt utilizate pe mii de cladiri, fabrici, turnuri, antene, etc. Aceste instalatii de paratrasnet au o importanta deosebita in asigurarea securitatii oamenilor si imobilelor, iar in acest articol voi incerca sa analizez importanta necesitatii protectiei la trasnet dar si ce aceste sistemele pot, sau nu pot face.

Componentele unui sistem de protectie la trasnet

Un sistem de protectie la trasnet este compus din trei componente principale:

Continue reading
5270 Hits
0 Comments

Factori care influenteaza rezistenta de dispersie a prizelor de pamant

O rezistenta de dispersie scazuta este esentiala pentru siguranta utilizatorilor si protectia echipamentelor. Cunoasterea elementelor si factorilor care contribuie la formarea acestei rezistente trebuie cunoscute foarte bine de cei care realizeaza priza de pamant. Rezistenta unei prize de pamant este alcatuita din suma mai multor rezistente si anume:

1a rezistența electrodului (rezistenta metalului utilizat);
1a rezistenta de contact dintre electrod si sol;
1a rezistenta solului de la suprafata electrodului spre exterior.

Primii doi factori reprezinta valori foarte mici si pot fi neglijati in practica.  Rezistivitatea insa, reprezinta un factor foarte important de care se tine cont incepand din faza de proiectare.

Continue reading
1387 Hits
0 Comments

21 Reguli de aur privind siguranta electrica

Verificari PRAM_Reguli privind siguranta electricienilorLucrul in instalatiile sau echipamentele aflate sub tensiune este extrem de periculos. Avand formarea dar si echipamentele de protectie adecvate pentru a lucra in conditii de siguranta, reprezinta o buna practica si ar putea face diferenta dintre viata si moarte.

Exista o conceptie gresita ca nivelurile de inalta tensiune sunt cele mai periculoase. In realitate, nu tensiunea ci curentul electric prezinta cel mai mare pericol pentru oameni.

Este adevarat ca nivele de tensiune mai mari de 600V cauzează un debit mai mare de curent. Acest lucru duce la deteriorarea dielectrica a pielii, scaderea rezistentei naturale permitand curentului sa circule liber prin corp.

Continue reading
11733 Hits
0 Comments

Bibliografie pentru examenul de autorizare ANRE

ANRE

Direcţia Generală Acces la Reţea şi Autorizare în domeniul Energiei Electrice

Direcţia Autorizare în domeniul Energiei Electrice

Serviciul Atestate în domeniul Energiei Electrice

 

Continue reading
1977 Hits
0 Comments

Electrosecuritate - Sistem TT versus TNCS

Nivelul de siguranta electrica depinde foarte mult de intelegerea reglementarilor tehnice nationale, dar mai ales de modul corect de lucru si practicile curente. De aceea este esential sa intelegem si sa apreciem corect cerintele impuse si mai apoi sa le aplicam in practica.

Va supun atentiei un subiect si ma refer aici la alegerea corecta a sistemului de protectie prin legare la nul si/sau la pamant - TN sau TT. Conform normativului I7/2011 in instalatiile de joasa tensiune, de regula se aplica protectia prin legare la nul rezultand schema TN si derivatele sale TNC/TNS/TNCS.

Aplicarea protectiei prin legare la pamant ca masura principala impotriva electrocutarilor prin atingere indirecta si anume schema TT, se admite numai daca se poate obtine cu mijloace justificate tehnic si economic o rezistenta de dispersie maxim admisa a instalatiei de legare la pamânt de 4Ω, valoare care in practica este mult prea mare pentru asigurarea nivelului de siguranta dorit.

Continue reading
1661 Hits
0 Comments

Studiu privind siguranta electrica

Siguranta electricaAsigurarea unui nivel de siguranta ridicat, necesita cele mai bune practici in proiectarea, instalarea și inspecția periodica a instalatiilor electrice. Cu toate acestea, in majoritatea tarilor din întreaga lume lipseste combinatia potrivita de standarde, reglementari si educatie pentru a face acest lucru.

Europeen Coopper Institut a realizat un studiu privind siguranta electrica si a masurat decalajul dintre realitatea existenta in diferite tari și cele mai bune practici la nivel mondial. Rolul acestui studiu este de a oferi indrumari factorilor de decizie politica cu privire la modul în care pot imbunatati situatia din tara lor. 

European Copper Institut are mai mult de 20 de ani de experienta in sustinerea sigurantei electrice in domeniul rezidential, iar proiectul a fost susținut si aprobat de FISUEL - Asociatia Mondiala pentru Siguranta Electrica.

Continue reading
1362 Hits
0 Comments

Testarea HIPOT

Testari PAT, teste Hipot pentru aparatura portabilaTestele de electrosecuritate sunt cerute de standardele de siguranta incepand cu faza de productie, dar mai ales in faza de exploatare. Aceste teste urmaresc sa verifice daca echipamentul electric nu va pune in pericol siguranta oamenilor, proprietatile, precum și pe oricine poate veni în contact cu ele.

Dupa cum multi dintre dumneavoastra stiti, echipamentele electrice sunt impartite in general in 2 categorii: echipamente din clasa I de izolatie și echipamente din clasa a II a de izolatie.

Echipamentele electrice din clasa I de izolatie pot fi usor identificate prin faptul ca alimentarea acestora este realizata cu un cablu cu trei conductoare (L,N si PE), avand la capatul terminal un stecher Shuko.

Continue reading
1137 Hits
0 Comments

Marimi fizice specifice expunerii la campurile electromagnetice

 În cazul expunerii la câmpuri electromagnetice, se utilizează în mod obişnuit 8 marimi fizice:

1. curentul de contact (Ic) între o persoana şi un obiect este exprimat în amperi (A). Un obiect conductor în camp electric poate fi încărcat de acest camp;

2. densitatea de curent (J) se defineste ca fiind curentul care traverseaza o unitate de suprafata perpendiculara pe fluxul de curent într-un volum conductor cum ar fi corpul uman sau o parte a corpului. Aceasta se exprima în amperi pe mp (A/mp);

3. intensitatea câmpului electric este o mărime vectoriala (E) care corespunde forţei exercitate asupra unei particule încărcate, independent de deplasarea ei în spaţiu. Aceasta se exprima în volti pe metru (V/m);

Continue reading
1378 Hits
0 Comments

Pastrati-va abilitatile matematice!

Activitatea desfasurata de fiecare dintre noi, indiferent de domeniul in care lucram, implica adesea aplicarea algebrei, geometriei si trigonometriei. Folosim matematica pentru a calcula tot felul de lucruri, de la arii, volume, dimensionari de circuite, etc.

Nu cu foarte mult timp in urma, era ceva normal sa vedem probleme de matematica sau scheme electrice scrijelite cu creionul pe un perete sau alta suprafata de pe santier.

Astazi, avem la indemana tot felul de aplicatii pe telefonul mobil, pentru tot felul de calcule si nu numai. Este din ce în ce comuna utilizarea aplicatiilor mobile, dar ce poate fi eventual în neregulă cu o aplicație?

Ei bine, putem introduce un numar gresit sau putem efectua o operatie gresita. O greșeala, este doar la un click distanta prin apasarea gresita a unui buton virtual, iar pericolul este sa obtii o valoare si sa nu-ti dai seama ca rezultatul este gresit.

Dar cel mai mare pericol este faptul ca pe masura ce ne bazam tot mai mult pe aplicatii, putem pierde capacitatea de a vizualiza corect munca noastra.

Continue reading
1232 Hits
0 Comments

Bazele masurarii. Aparate de masura-caracteristici metrologice

Scopul fundamental al oricarei masurari este determinarea si exprimarea sub forma numerica a valorii marimii de masurat

Masurarea este rezultatul unui proces in care un instrument de masura, reprezinta sub forma numerica o anumita marime fizica.

Aparat de masura - desemneaza un mijloc tehnic utilizat pentru obtinerea, prelucrarea, transmiterea si/sau stocarea unor informatii de masurare.

Incertitudinea si eroarea de masurare

Toate masurarile se realizeaza cu un anumit grad de incertitudine. Rezultatul unei masurarii va diferi de valoarea reala sau adevarata a masurandului, oricat de perfectionate ar fi metodele si aparatele utilizate în masurarea unei marimi fizice.

Abaterea rezultatului masurarii fata de valoarea reala (adevarata) a marimii de masurat constituie eroarea de masurare.

Continue reading
8711 Hits
0 Comments

Efectele curenţilor de scurgere

Ce ste curentul de scurgere?

In orice instalație electrica exista un curent care se scurge prin conductorul de protecție PE la priza de pamant si de aici in pamant. Acest curent este numit curent de scurgere.

De obicei acest curent de scurgere are ca sursa scaparile de curent prin izolatia circuitelor instalatiei electrice, dar si anumite filtre de protectie a unor echipamente electronice.

Daca masuram valoarea curentului de scurgere pentru un circuit la care sunt alimentate echipamente de birou (calculatoare, monitoare, copiatoare, etc.), vom avea ca rezultat valori semnificativ diferite fata de situatia in care aceste nu sunt alimentate, din cauza capacitatii filtrelor de intrare montate pe aceste echipamente electronice. Cand mai multe echipamente funcționeaza pe un circuit, efectul va fi cumulativ, iar curentul de scurgere va fi mai mare și poate ajunge usor la valori de ordinul zecilor de miliamperi.

Continue reading
7694 Hits
0 Comments

Patru greseli frecvente de evitat in instalatiile de legare la pamant

Greseli de evitat in instalatiile electriceSubiectul legat de protectia impotriva socurilor electrice este unul vast, despre care s-a scris volume intregi, iar articolul de fata nu face altceva decat sa continue aceasta serie, dar cu deosebirea ca voi incerca sa analizez cele mai comune erori legate de instalatia de legare la pamant.

Pentru a indeplini masurile de electrosecuritate cerute de standardele in vigoare trebuie respectate o serie de reguli aplicabile instalatiilor electrice. O legatura la pamant corespunzatoare poate preveni o tensiune nedorita pe carcasa metalica a unui echipament, iar in caz de defect asigura buna functionare a dispozitivelor de protectie.

Continue reading
1499 Hits
0 Comments

Ghid pentru gestionarea riscurilor electrice

 

managementul riscurilor generate de instalatiile si echipamentele electriceAcest ghid a fost elaborat pentru a veni in ajutorul  persoanelor responsabile cu gestionarea riscurilor privind sanatatea si securitatea in munca, conform Legii 319/2006 si HG 1146/2006.

Conform legislatiei in vigoare, fiecare companie trebuie sa asigure gestionarea riscurilor asociate utilizarii instalatiilor, aparaturii si echipamentelor electrice si aici ma refer la întreținerea și verificarea periodica a acestora.

Continue reading
1003 Hits
0 Comments

Ce trebuie sa stim despre electricitatea statica

Ce este descarcarea electrostatica?

Descarcarea electrostatica reprezinta transferul de electricitate statica acumulata de doua obiecte avand potentiale diferite ce vin in contact. Electricitatea statica (ESD) este un fenomen ce a devenit o problema o data cu utilizarea pe scara larga a electronicii.

De ce simtim un soc electric cand atingem manerul metalic de la usa?

Sarcinile electrice se aduna pe pantofi atunci cand mergi. Acest lucru este posibil cand incaltamintea are talpa izolatoare (cauciuc sau material plastic) si podeaua are proprietati de asemenea izolatoare. Multe dintre covoarele sau mochetele ce acopera podeaua sunt generatoare de electricitate statica. Aceasta electricitate statica se acumuleaza pe corp si in momentul in care atingem un obiect metalic bun conductor, are loc o descarcare ce produce un soc electric.

Continue reading
1637 Hits
0 Comments

Stabilirea necesităţii unei instalaţii de paratrăsnet pentru o construcţie

Avarii cauzate de lovituri de trasnet asupra unei constructiiEfectele loviturilor de trasnet asupra securitatii oamenilor, cladirilor si instalatiilor pot fi dintre cele mai distructive. În fiecare an sute de case și alte proprietăți sunt deteriorate sau distruse de loviturile de trasnet. Avarierea fizica a constructiei, vatamarea fiintelor vii, deteriorarea sistemelor electrice si electronice sunt principalele avarii produse de o lovitura de trasnet.

Atunci când se analizează posibilitatea de instalare a unui sistem de protecție la trăsnet, este necesar a evalua acest risc. Necesitatea prevederii unei instalatii de paratrasnet trebuie sa reiasa din evaluarea riscurilor asociate unei lovituri de trasnet asupra constructiei.

Evaluarea riscurilor ia în considerare tipul de construcție, structura, localizare, topografia, gradul de ocupare, conținutul și frecvența fulgerelor. Pentru o evaluare riguroasa trebuie definite şi calculate toate componentele de risc relevante asociate constructiei, instalatiilor si echipamentelor care o deservesc.

Continue reading
7737 Hits
0 Comments

Intretinerea aparatelor electrice in medii cu risc scazut

Testarea si verificari periodice tip PATIntretinerea aparatelor electrice necesita de cele mai multe ori măsuri simple, dar care trebuie să fie in primul rand cunoscute si mai apoi aplicate sistematic pentru a preveni pericolul de electrocutare. Utilizarea echipamentelor electrice portabile in medii cu risc scăzut, cum ar fi birouri, magazine, hoteluri, etc. impune o serie de masuri de intretinere si de verificare periodica din punct de vedere al electrosecuritatii utilizatorilor.

Ce spune legislatia?

Obligatia intretinerii echipamentelor electrice pentru evitarea riscurilor electrice la care pot fi expusi utilizatorii este clar definita. Ce nu spune legilatia, este cum să faceți acest lucru sau cât de des. Fiecare dintre noi ar trebui să decidem astfel, nivelul de întreținere necesar în funcție de riscul existent pentru ca acel aparat sa se defecteze si astfel sa puna in pericol utilizatorii.

Continue reading
1663 Hits
0 Comments