BLOG

Efectele negative ale campului electromagnetic asupra sanatatii

Campuri electrice, campuri electromagnetice – surse generatoare, efecte, limite admise

Efectele campurilor electromagnetice asupra sanatatii oamenilorCampul electric si campul electromagnetic este prezent peste tot unde exista alimentare cu energie electrica. Chiar daca aceste campuri de energie sunt invizibile, ele sunt prezente in viata noastra si are efecte asupra corpului uman mai mult sau mai putin distructive in functie de intensitatea sa si de expunere.

Aceste surse se inmultesc tot mai mult si nu avem cum sa evitam acest lucru. Instalatiile si echipamentele electrice din casa noastra sau de la serviciu sunt generatoare de astfel de campuri electrice si electromagnetice.

Expunerea oamenilor la electromagnetism, nu este un fenomen nou. Cu toate acestea, expunerea a crescut in mod constant odata cu cresterea consumului de energie electrica. Proliferarea tehnologiei fara fir, privita ca un fenomen de progres tehnologic, este in realitate un factor cu implicatii directe asupra sanatatii multora dintre noi.

Cunoastem care sunt consecintele asupra sanatatii pe termen lung?

Sunt in acest moment studii, care arata ca aceste valori se pastreaza in limitele acceptate de organismul uman, dar sunt voci care spun ca absenta dovezilor privind efectele asupra sanatatii nu inseamna neaparat ca nu exista efecte, ci ar putea semnifica faptul ca aceste efecte sunt nedetectabile cu metodele actuale de investigare.

Cercetatorul in medicina nominalizat de doua ori la premiul Nobel, Robert O. Becker a spus: "Nu am nici o indoiala ca la ora actuala, cel mai poluant element al mediului inconjurator este proliferarea campurilor electromagnetice".

Campul electric

Instalatia si aparatura electrica din casa noastra produce un camp electric. Acest efect este generat de tensiunea electrica de alimentare. Cu cat tensiunea electrica este mai mare cu atat intensitatea campului electric este mai mare. Prezenta campului electric se face simtita in jurul echipamentelor doar atunci cand sunt in functiune, dar ramane prezent in jurul circuitelor electrice de alimentare cablate in peretii locuintei.

Acest camp electric poate fi atenuat intr-o anumita masura de structura peretelui si de adancimea de instalare a circuitelor electrice. Intensitatea acestuia scade direct proportional cu departarea de sursa de energie electrica.

Forta campului electric generat de aparatura electrocasnica la distanta de 30 cm

Aparat electric

Intensitatea campului electric (V/m)

Aparat radio

180

Fier de calcat

120

Frigider

120

Mixer

100

Toaster

80

Uscator de par

80

Aspirator

50

Cuptor electric

8

Bec

5

 *Studiu prezentat de Biroul Federal pentru Securitatea Radiatiilor din Germania (1999).

Valoarea limita pentru expunere este 5000 V/m

Intensitatea campului electric nu depinde de cat de mare, complex, sau puternic este aparatul electric. Mai mult aparatele electrice, aparent similare, pot genera intensitati ale campului electric sau electromagnetic foarte diferite.

Campul electromagnetic

Tot ceea ce utilizeaza energie electrica produce camp electromagnetic. Campul electromagnetic este generat de functionarea aparaturii electrice, adica de miscarea sarcinilor electrice, de fluxul de curent absorbit de aparatura si echipamentele electrice. Cu cat curentul absorbit este mai mare cu atat intensitatea campului electromagnetic generat de echipament va fi mai mare. 

Surse generatoare de camp electromagnetic:

 Transformatoarele de tensiune. Apropierea de astfel de suse, pot prezenta un mare pericol pentru sanatate si sunt printre cele mai importante surse de electromagnetism
 Liniile de transport si distributie a energiei electrice
 Instalatiile electrice cablate in peretii locuintelor noastre
 Echipamentele electrice si electronice
 Retelele WI - FI
 Telefonia mobila
 Antenele radio pentru AM, FM, internet, telefonie mobila, alte antene de comunicatii
 Lampile fluorescente
Masinile moderne cu GPS si pornire fara cheie
 Dispozitivele laser care scaneaza produsele cumparate la supermarket
 Aparatura medicala de investigatii
 Sistemele de securitate
 Radarele de trafic, militare si din aeroporturi

Si lista poate continua.. Suntem asadar, intr-o situatie fara precedent si nimeni de pe acest pamant nu traieste in afara acestui mare laborator in care experimentam incontinuu. In acest moment multi dintre noi nu prea mai avem de ales, avand in vedere stadiul de dezvoltare si de structurare a societatii.

Intr-o societate competitiva, care nu pretuieste viata, toate aceste temeri sunt privite ca neperformante, iar noi suntem nevoiti sa ne aliniem cerintelor societatii. Majoritatea dintre noi facem acest compromis in favoarea confortului, dar mai ales al eficientei impuse de societate.

Campuri electromagnetice statice, campuri electromagnetice variabile

Campul electromagnetic static – este generat de sursele de tensiune continua, care au ca si caracteristica unidirectionarea fluxului de curent. Conventional acesta fiind stabilit ca sens de la borna + la borna -.

Campul electromagnetic variabil - este produs de curentul alternativ, care are acea proprietate de asi schimba in timp directia cu o anumita frecventa pe minut, numita frecventa retelei electrice de alimentare cu energie (50 Hz in Romania si Europa, sau 60Hz in America). In consecinta, campul electromagnetic asociat va avea o schimbare de orientare de 50 de ori pe secunda, intocmai ca si frecventa retelei electrice de alimentare.

Principalele caracteristici ale campului electromagnetic sunt: frecventa (numarul de oscilatii pe secunda) si lungimea de unda, termen ce descrie distanta dintre un „val” si altul. Frecventele de intensitate diferita, interactioneaza cu corpul uman in mod diferit. Efectele asupra oamenilor sunt mai mult sau mai putin distructive, in functie de intensitatea sa, de apropierea sau departarea de sursa generatoare.

Daca tensiunea de alimentare este in general constanta si standardizata la valori de 230 V sau 400 V pentru domeniul rezidential spre exemplu, intensitatea curentului electric este o marime fizica care variaza foarte mult in timp, in functie de consumul de energie.

Ceea ce este important sa retinem, este faptul ca aceste campurile electromagnetice nu sunt atenuate de obstacole, iar prezenta umana in locurile cu un consum ridicat de energie electrica este supusa unor radiatii superioare.

Forta campului electromagnetic generat de aparatura electrocasnica la diferite distante

Aparat electric

3 cm (μT)

30 cm (μT)

1 m (μT)

Uscator de par

6 – 2000

0,01 – 7

0,01 – 0,03

Aparat de ras

15 – 1500

0,08 – 9

0,01 – 0,03

Aspirator

200 – 800

2 – 20

0,13 – 2

Lampa fluorescenta

4 – 40

0,5 – 2

0,02 – 0,25

Cuptor cu microunde

73 – 200

4 – 8

0,25 – 0,60

Aparat radio

16 – 56

1

< 0,01

Cuptor electric

1 – 50

0,15 – 0,5

0,01 – 0,04

Masina spalat rufe

0,8 – 50

0,15 – 3

0,01 – 0,15

Fier de calcat

8 – 30

0,12 – 0,30

0,01 – 0,03

Calculator

0,5 – 30

< 0,01

-

Frigider

0,5 – 1, 70

0,01 – 0,25

< 0,01 

Televizor

2,5 – 50

0,04 – 2

0,01 – 0,15

*Studiu prezentat de Biroul Federal pentru Securitatea Radiatiilor din Germania (1999).

Valoarea limita considerata nepericuloasa este de 100 μT pentru frecventa de 50 Hz si 83 μT, pentru frecventa de 60 Hz

Nivelurile de expunere tipica la domiciliu si in mediul ambiant

Densitatea campului magnetic generat de pamant este de 70 μT, iar intensitatea campului electric este de 200 V/m

Sursa de expunere

Camp electric (V/m)

Camp electromagnetic (μT)

Mediul natural

200

70

Reteaua electrica de Joasa tensiune

100

0,2

Reteaua electrica de inalta tensiune

10.000

20

Trenurile electrice

300

50

Tranvaiele

300

50

 *Studiu prezentat de Biroul Federal pentru Securitatea Radiatiilor din Germania (1999)

Dupa cum putem vedea limitele la care suntem expusi in mod natural sunt mult sub valorile limita si ne pastreaza in marja de siguranta, spun aceste studii. Unele incertitudini raman totusi si este obligatoriu sa luam masuri de precautie suplimentara.

Efectele campului electromagnetic

Expunerea oamenilor la electromagnetism, nu este un fenomen nou. Cu toate acestea, expunerea a crescut in mod constant odata cu cresterea consumului de energie electrica. Campul electric si campul electromagnetic ce insoteste consumul de energie electrica, influenteaza corpul uman prin inducerea unor curenti cu efecte directe asupra proceselor biologice.

Organismul uman si-a dezvoltat mecanisme complexe de adaptare, dar expunerea la valori mari de radiatii si pentru perioade lungi de timp, poate constitui un pericol pentru sanatatea noastra.

Preocuparile privind efectele campului electromagnetic asupra sanatatii oamenilor sunt tot mai intense si este recunoscut faptul ca aceste efectele sunt direct proportionale cu expunerea, frecventa si amplitudinea sa.

In ciuda numeroaselor studii care arata ca expunerea la campuri electromagnetice tipice de mediu, nu prezinta risc pentru sanatate, exista totusi multe controverse si o limitare in cunoasterea influentelor negative pe termen lung.

Multe persoane reclama sensibilitate la acest tip de radiatii electromagnetice, prezentand simptome dintre cele mai variate: dureri de cap, tulburari de somn, depresie, etc.

Cercetarea pe acest subiect este destul de dificila, deoarece multe dintre raspunsurile celor chestionati sunt de cele mai multe ori subiective.

Efectele asupra sanatatii pe termen lung, privind utilizarea telefoanelor mobile, este un alt subiect controversat. Tot mai multi oameni cauta raspunsuri concrete la aceasta intrebare, daca campurile electromagnetice generate de telefonul mobil provoaca efecte adverse asupra sanatatii. Chiar daca multe dintre cercetarile realizate spun ca nu exista pericol, garantii de siguranta absoluta nu a oferit nimeni.

Cercetarea este tot mai activa in investigarea tuturor aspectelor si elucidarea mecanismelor ce stau la baza expunerii la campurile electromagnetice. Principalele concluzii care sau tras in urma cercetarii acestui fenomen sunt:

 Expunerea la campuri electromagnetice pot cauza efecte biologice daunatoare
 Aasociera statistica dintre un anumit agent si o anumita boala, nu inseamna neaparat ca agentul respectiv a cauzat boala
 Efectele pe termen lung sunt nedetectabile cu metodele actuale de investigare
 Concluziile coerente nu pot fi luate decat in urma unor studii multidisciplinare

 Surse:
1. ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII - OMS  http://www.who.int/peh-emf/about/WhatisEMF/en/
2
. Cathee Courter and Peter MacGill www.weness.org
3. http://www.consumerhealth.org/articles/display.cfm?ID=19990303201129

Inspectia si testarea periodica a instalatiilor el...
Masuri de protectie fundamentale impotriva suprate...
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Luni, 20 Mai 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.