Electricitatea statica este un fenomen foarte des intalnit. Majoritatea dintre noi am simtit pe propria piele un soc electric provocat de o descarcare a sarcinilor electrice acumulate pe corpul nostru. Acest fenomen are loc datorita frecarii imbracamintei, descarcare ce are loc la atingerea unui obiect metalic legat la pamant (clanta usii, maneru usii de la masina, etc.), sau obiecte avand potential diferit.
Electricitatea statica poate fi intalnita insa, la valori pe care corpul uman nu le resimte. Pentru a simti un soc static, cei mai multi dintre oameni au nevoie de acumularea unei tensiuni electrostatice de cel putin 3000 -4000 V.
Ce este protectia ESD?
Pentru protectia impotriva descarcarilor electrostatice - ESD, a componentelor electronice in timpul procesului de fabricatie, sau de service a aparaturii electronice, este necesara asigurarea unei zone (arii protejate) in care electricitatea statica este mentinuta sub nivelurile care ar putea determina deteriorarea componentelor electronice manipulate in aceasta zona.
Pentru a deteriora o componenta electronica este nevoie doar de 100 V. Acest nivel al tensiunii poate fi prezent aproape tot timpul pe corpurile noastre, fara sa constientizam si fara sa simtim nici un efect negativ.
La atingerea, sau apropierea de un obiect cu potential diferit, va avea loc o descarcare electrostatica foarte rapida de ordinul microsecundelor cu efecte dintre cele mai distructive asupra componentelor electronice cu efecte dintre cele mai distructive asupra caracteristicilor functionale sau chiar distrugerea completa a acestora.
Descarcarile electrostatice sunt un motiv de îngrijorare în industria de calculatoare, in cadrul atelierelor de service si din acest motiv, tehnicieni iau masuri de descarcare a electricitatii statice inainte de inceperea lucrului, dar si in timpul desfasurarii activitatii prin:
Legarea la pamant a tuturor elementelor neizolate Folosirea de bancuri de lucru speciale Utilizarea bratarilor si a incaltarilor de legare la pamant
Constructia zonei protejate
Principala masura pe care trebuie sa o luam in cazul crearii unei zone protejate, este aceea referitoare la legarea la pamant a bancurilor de lucru, dar mai ales a personalului care manipuleaza dispozitive sensibile la descarcarile electrostatice.
In zona protejata se recomanda sa avem un sistem propriu de legare la pamant, la care sunt conectate covorul suprafetei de lucru, covorul de pe podea si bratarile legate la mana personalului.
Sistemul de legare la pamant nu trebuie sa fie comun cu alte sisteme utilizate in alte scopuri (priza de pamant a instalatiei electrice). Tot personalul din firma care lucreaza cu echipamente sensibile, trebuie sa primeasca avizul ESD prin formare profesionala.
Formarea profesionala trebuie facuta cel putin o data pe an si trebuie sa includa dovezi ca personalul si-a insusit informatiile legate de protectia ESD. Pregatirea personalului trebuie sa includa proceduri de baza privind manipularea si lucrul cu echipamentele sensibile. La manipularea si transportul in afara zonei protejata echipamentele trebuie sa fie introduse in ambalaje care au proprietati de protectie ESD.
Planul de verificare ESD
La nivelul firmei trebuie sa existe un plan care trebuie sa stabileasca urmatoarele elemente:
Elementele care urmeaza sa fie verificate si masurate
Valorile limita stabilite de standard
Metodele de testare utilizate
Frecventa masuratorilor si verificarilor
Metodele de masurare si incercare pot fi diferite de cele oferite de standard, dar trebuie sa furnizeze dovezi ca rezultatele sunt conforme standardului de referinta - EN 61340-5-2.
Intervalele de verificare sunt la latitudinea utilizatorilor, dar sa nu depaseasca un an. Auditul periodic trebuie asdar realizat de obicei anua si trebuie sa acopere toate cerintele programului de protectie ESD.
Valori de referinta pentru masuratorile periodice:
Rezistenta prizei de pamant nu trebuie sa fie mai mare de 2 Ω.
Rezistenta intre suprafata interioara a bratarii si punctul sau de legare la pamant, trebuie sa fie < 105 Ω
Cablul de conectare al bratarilor trebuie sa aiba o rezistenta cuprinsa intre 7,5 x 105 Ω - 5 x 106 Ω
Rezistenta totala de la mana la sol trebuie sa fie < 3,5 x 107 Ω
Procedura de testare ESD
Se masoara rezistenta de dispersie a prizei de pamant a zonei de protectie ESD
Se masoara continuitatea racordurilor de legare la pamant a terminalelor ESD
Se masoara rezistenta suprafetelor banculeui de lucru, a podelei si a scaunului. Testul trebuie facut pe acele zone de pe scaun supuse uzurii sau sunt vizibil deteriorate.
Testele de rezistenta a izolatiei se fac in primul rand la tensiunea de 10 V si se verifica rezistenta de izolatie pe centrul panoului de asezare, centrul spatarului si pe punctul de legatura la pamant al scaunului. Daca rezistenta inregistrata este ≥ 106 Ω se continua testul la tensiunea de 100 V.
testele se continua si pentru verificarea rezistentei suprafetelor de lucru.
Comments