BLOG

Inspectia si verificarea instalatiei electrice din casa

Acest articol doreste sa sublinieze importanta efectuarii masuratorilor si inspectiei instalatiilor electrice. Cea mai mare parte a instalatiilor electrice din locuintele noastre, au fost realizate in urma cu mai mult de 30 - 40 de ani si nu mai sunt conforme standardelor de siguranta actuale.

Este necesara inspectia, verificarea si testarea instalatiei electrice din locuinta noastra?

Verificarea periodica a instalatiilor electriceDa, este mai mult decat necesar! Mai ales, in conditiile in care in Romania exista foarte multe locuinte (aparatmente la bloc, dar si case) cu instalatii electrice imbatranite, multe dintre ele depasite atat tehnic cat si moral.

Multe dintre aceste instalatii electrice, prezinta un risc crescut in exploatare prin imbatranirea izolatiei si nici nu mai corespund solicitarilor si nevoilor de consum actuale.

Un alt aspect la fel de important este acela ca foarte multe instalatii electrice sunt realizate necorespunzator, de neprofesionisti. Multi beneficiari nu stiu ca este obligatoriu ca realizarea, modificarea, chiar si interventiile in instalatiile electrice trebuiesc facute numai de electricieni autorizati.

Impuneri legislative

Ceea ce este ingrijorator, este faptul ca practica de a inspecta instalatiile electrice, inca nu a ajuns sa fie impusa prin legislatie sau sa reprezinte o preocupare a propietarilor de imobile, indiferent din ce categorie sunt acestia.

Chiar daca periodicitatea acestor verificari este bine stabilita de normativele in vigoare - I7/2011, multi propietari de imobile chiar daca nu stiu de aceste reglementari, o minima masura de siguranta ar trebui sa-i indemne sa apeleze la un electrician autorizat ANRE si care sa faca aceasta inspectie si chiar niste incercari de functionalitate.

De ce este obligatorie inspectia instalatiilor electrice?


Energia electrica a devenit o necesitate si este prezenta oriunde am fi: la lucru sau acasa, in vacanta sau in oricare alt loc.

Viata noastra nu mai poate fi imaginata fara energie electrica, dar trebuie sa constientizam faptul ca aceasta pe langa beneficiile aduse, prezinta si doua mari riscuri: riscul de incendiu si electrocutarea.

Defectele de natura electrica pot provoca incendii cu pagube materiale imense. Pentru contracararea acestor riscuri, dumneavoastra in calitate de proprietari trebuie sa apelati la electricieni autorizati, care sa efectueze periodic inspectii, testari si masuratori specifice in conformitate cu standardele si normele aplicabile.

Verificari initiale si periodice 

Verificarea initiala, are loc la finalizarea executiei unei instalatii electrice noi, de catre un electrician autorizat, dar si in cazul unei extinderi sau modificari a unei instalatii existente.

Rolul acestei verificari este de a confirma ca realizarea instalatiei, echipamentele dar si materialele folosite sunt in conformitate cu normele si reglementarile de siguranta, dar si conditiile predominante de mediu.

Care sunt principalele elemente ce trebuiesc inspectate si verificate in cazul unei instalatii noi?

Protectia impotriva socurilor electrice
Protectia impotriva socurilor electrice
Modul de selectie a conductoarelor si cablurilor electrice, capacitatea de incarcare si caderea de tensiune
Alegerea corecta a dispozitivelor de protectie
Corecta conexiune a conductoarelor si cablurilor
Manopera executata corect, respectand prevederile normativelor si standardelor
Numar adecvat de circuite
Numar adecvat de prize
Identificarea corespunzatoare a fiecarui circuit
Dimensionarea corecta a fiecarui circuit
Prezenta intrerupatorului general
Verificarea instalatiei de impamantare

 Teste si incercari obligatorii la punerea in functiune a unei instalatii noi

Continuitatea conductoarelor
Rezistenta de izolatie
Deconectarea automata a alimentarii
Masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant
Masurarea impendantei buclei de scurtcircuit
Teste de polaritate
Caderea de tensiune

 Verificarea periodica

Pentru a prelungi durata de viata a unei instalatii electrice, este nevoie de un nivel ridicat de intretinere. Chiar daca aceata intretinere este realizata, degradarea instalatiei electrice este un fenomen natural ce nu poate fi impiedicat.

In plus o serie de factori pot afecta starea de sanatate a instalatiei electrice, precum:

Incarcarea excesiva, cu efecte directe asupra imbatranirii izolatiei
Mediul
Uzura normala

 Cu ocazia verificarilor periodice, realizate de electricieni autorizati, putem stabili posibilitatile instalarii mai multor prize in locuinta, extinderii circuitelor de iluminat existente, nevoia montarii diferentialelor de protectie impotriva electrocutarii, dar si necesitatea imbunatatirii instalatiei de impamantare.

Inspectia periodica, arata astfel daca circuitele electrice sunt supraincarcate, ce posibilitati de extindere sau modernizare a acesteia exista, putand elimina din timp riscul de soc electric sau riscul de incendiu.

Articole asemanatoare:
1. Verificarile PRAM si testarea periodica a instalatiei de legare la pamant
2. Testarea rezistentei de izolatie
3. Conditii tehnice pentru instalatiile electrice de joasa tensiune


Notiuni de electrosecuritate
Pericolele de natura electrica
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Duminică, 19 Ianuarie 2025
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.