Intretinerea aparatelor electrice in medii cu risc scazut
Intretinerea aparatelor electrice necesita de cele mai multe ori măsuri simple, dar care trebuie să fie in primul rand cunoscute si mai apoi aplicate sistematic pentru a preveni pericolul de electrocutare. Utilizarea echipamentelor electrice portabile in medii cu risc scăzut, cum ar fi birouri, magazine, hoteluri, etc. impune o serie de masuri de intretinere si de verificare periodica din punct de vedere al electrosecuritatii utilizatorilor.
Ce spune legislatia?
Obligatia intretinerii echipamentelor electrice pentru evitarea riscurilor electrice la care pot fi expusi utilizatorii este clar definita. Ce nu spune legilatia, este cum să faceți acest lucru sau cât de des. Fiecare dintre noi ar trebui să decidem astfel, nivelul de întreținere necesar în funcție de riscul existent pentru ca acel aparat sa se defecteze si astfel sa puna in pericol utilizatorii.
Pentru a face acest lucru ar trebui să luam în considerare:
riscul generat de cazul în care echipamentul nu este folosit corect, nu este potrivit pentru activitatea desfasurata, sau este folosit într-un mediu dur;
gradul de izolatie.
Astfel de masuri trebuie sa cuprinda toate echipamentele electrice pe care personalul angajat le foloseste la locul de muncă, fie că este vorba de aparatura electrica personala sau cea furnizata de companie.
In calitate de angajator aveți responsabilitatea de a menține in conditii de siguranta orice echipament utilizat de angajatii dumneavoastra chiar daca este închiriat sau furnizat de un contractant.
Veți avea astfel nevoie de verificari periodice ale aparatelor portabile, numite testari PAT, care trebuie facute de firme specializate.
Cum se face acest lucru, depinde de tipul de echipament. Nu fiecare element electric are nevoie de un test de aparat portabil (PAT).
În unele cazuri, o verificare simplă a utilizatorului și o inspecție vizuală este suficienta. De exemplu, verificarea vizuala a semnelor de deteriorare a cablurilor de alimentare, a carcaselor si a stecherelor.
Alte echipamente, pot avea nevoie de un test de aparat portabil (PAT), dar nu neapărat în fiecare an.
Cum pot asigura siguranța utilizatorilor de echipamentelor electrice?
încurajati angajații sa verifice vizual prelungitoarele si cablul de alimentare al echipamentul electric înainte de a le utiliza;
încurajati angajații să verifice vizual echipamentele electrice înainte de a le folosi;
asigurați-vă că toate echipamentele portabile sunt inspectate si verificate la intervale regulate care ar putea fi între șase luni și doi ani, în funcție de tipul de echipament;
echipamentele din clasa de izolatie I, inclusiv cablurile de alimentare au nevoie de teste regulate de aparat portabil (testari PAT);
asigurați-vă că echipamentele defecte sunt cunoscute si scoase din uz fără întârziere pentru a preveni utilizarea în continuare;
pentru modalitatile de eliminarea echipamentelor defecte adresațiva companiilor specializate;
revedeți sistemul de întreținere pentru a determina dacă ar putea să scadă sau să crească de control și/sau intervale de testare;
tineti evidența tuturor inspecțiilor și testelor, precum și etichetare echipamentelor cu rezultatul și data testului, chiar daca nu există nici o cerință legală de a face oricare dintre aceste lucruri.
Tabelul de mai jos oferă indicatii importante bazate pe practica internationala a inspectiilor si testarilor periodice pentru aparatele electrice. Aceste verificari ar trebui să fie suficiente și în cazul în care testarea ar putea fi necesara pentru a se conforma cu cerintele legale. Sunt sugerate, de asemenea intervale inițiale pentru diferite tipuri de controale: verificari de utilizator, inspecție vizuală și teste de aparat portabil.
Verificări realizate de utilizator
Acestea ar trebui să fie efectuate înainte ca majoritatea echipamentelor electrice sa fie utilizate, cand echipamentul nu este alimentat la reteaua electrica de alimentare.
Utilizatorii ar trebui să caute:
deteriorarea conexiunilor, inclusiv gradul de uzura;
deteriorarea stecherului, de exemplu pini indoiti;
innadiri ale cablurilor de alimentare;
desprinderea cablurilor din stecher, fise sau din cutia de borne;
deteriorarea carcaselor, a capacului cutiei de borne, inclusiv alte componente, datorita suruburilor lipsa sau slăbite;
semne de supraîncălzire, cum ar fi urme de arsuri;
daca echipamentele utilizate nu sunt depozitate în condiții improprii, cum ar fi mediile umede, cu praf sau unde sunt posibile scurgeri de apă;
cablurile prinse sub mobilier.
Inspecții vizuale
Pentru a efectua o inspecție vizuală nu aveți nevoie să aveti calificare de electrician, dar aveți nevoie să știți ce să cautati și trebuie de asemenea sa aveti suficiente cunoștințe privind protectia dumneavoastra dar si a celorlati impotriva electrocutarii.
Cunoștințe de bază necesare pot fi dobandite in urma unor cursuri specializate care vor permite să efectuati o inspecție vizuală competenta.
Ca parte a inspecției vizuale, ar trebui să ia în considerare dacă:
echipamentul electric este utilizat în conformitate cu instrucțiunile producătorului;
echipament este potrivit pentru locul de muncă;
nu au fost inregistrate schimbari ale conditiilor de utilizare;
utilizatorul a raportat probleme legate de buna functionare a aparatului electric.
Inspecția vizuală trebuie să includă controale care in limita posibilitatii va include demontarea capacelor cutilor de borne, a fiselor si a stecherelor pentru efectuarea controlui intern care trebuie sa ne asigure ca:
nu există semne de deteriorare internă, supraîncălzire sau daune provocate de inundatii accidentale;
circuitul de alimentare este protejat printr-un dispozitiv de protectie corect dimensionat;
conductoarele de alimentare, inclusiv nulul de protectie (PE) sunt atașate la bornele corecte;
șuruburile de conexiune a conductoarelr sunt strânse;
cablul de alimentare are mantaua exterioara fixata, iar conductoarele nu sunt vizibile in afara fiselor sau a cutiilor de borne.
Pentru cablurile echipamentelor cu fise turnate se va verifica doar continuitatea legaturilor la borne.
Testare aparaturii portabile – Testarea PAT
Testarea aparaturii portabile trebuie să fie efectuată de o firma de instalatii electrice atestata ANRE. Acest lucru ne asigura o inspectie sigura si conforma cerintelor legale. Este nevoie de experiență, cunoștințe si de echipamente potrivite pentru aceasta sarcina. Folosirea corecta a echipamentelor de testare si interpretarea rezultatelor nu poate fi realizata decat de electricieni calificati si autorizati pentru astfel de lucrari.
Este foarte important să continuați efectuarea controalelor de utilizator pe echipament electric care a fost testat. Acest lucru se datorează faptului că testarea aparaturii portabile poate da doar un indiciu al siguranței unui aparat în momentul testului și nu implică faptul că echipamentul va fi sigur pentru o perioadă nederminata de timp.
Legislatia nu recomanda ca personalul care efectuează testul ar trebui să propuna data urmatoarei testari. Această decizie trebuie să fie luata de fiecare companie pe baza evaluarii riscurilor.
Echipament portabil și mobil
Un aparat electric portabil sau mobil este acel echipament care poate fi mutat, fie conectat sau deconectat de la o sursă electrică. Echipamentele portabile sau mobile au în general cablu de alimentare si fisa de conectare la reteaua electrica de alimentare.
Echipamentele portabile și mobile sunt echipamente electrice care:
pot fi usor mutate, cum ar fi: aparate de incalzit portabile, ventilatoare, lămpi de birou, aspiratoare, televizoare, aparate de radio, unele mașini de gătit electrice, video proiectoarele, fierul de calcat, uscatorul de par, mixere, cafetiere, prajitoare de paine, etc.;
ar putea fi mutate (dar numai rar), de exemplu: răcitoare de apă, frigidere, cuptoare cu microunde, fotocopiatoare, diferite automate pentru racoritoare sau alte produse, mașini de spălat, mașini de gătit electrice, faxuri, calculatoare de birou, etc.
Echipamentele electrice de mari dimensiuni care nu sunt concepute pentru a fi mutate, cum ar fi boilere de apa, centrale termice, telefoanele, echipamente de încărcare a bateriei care sunt conectat la rețea și orice alt echipament care funcționează cu baterii, nu ar trebui incluse in categoria aparatelor portabile.
Echipament cu impamantare si echipamente cu izolatie dubla
Atunci când decidem sa testam echipamentele electrice, trebuie să luam în considerare tipul de construcție al echipamentului utilizat. Există două tipuri de bază de construcție echipamente electrice din punct de vedere al clasei de izolatie:
Clasa I - cu impamantare;
Clasa II - cu izolație dubla.
Echipament împământat
Din motive de siguranță, echipamentul din Clasa I de izolatie are asigurata legatura la pamant prin conectarea conductorului de nul de protectie (PE) la carcasa metalica. Dacă există o defecțiune în echipament, conexiunea la pamant asigura protectia utilizatorilor impotriva electrocutarii.
Ca urmare, se recomandă ca la echipamentele din Clasa I de izolatie sa se verifice asigurarea legaturii la pamant.
Echipament cu izolatie dubla
Echipamentele din Clasa II de izolatie sunt denumite echipament cu izolatie dubla. Acest lucru înseamnă că există o izolare suplimentara în construcția echipamentului pentru a preveni contactul accidental cu elemente ce ar putea intra accidental sub tensiune, chiar dacă există o defecțiune.
Echipamentul din Clasa II de izolatie nu are nevoie de o legătură la pământ pentru protectia impotriva electrocutarii. Acesta nu va avea nevoie de un test de continuitatea al nulului de protectie (PE), dar pot fi facute teste de rezistenta a izolatiei, sau de masurare a curentilor de scurgere.
Controalele de utilizator și inspecțiile vizuale a carcasei echipamentului este un element cheie al siguranței utilizatorilor.
Comments