BLOG

Patru greseli frecvente de evitat in instalatiile de legare la pamant

Greseli de evitat in instalatiile electriceSubiectul legat de protectia impotriva socurilor electrice este unul vast, despre care s-a scris volume intregi, iar articolul de fata nu face altceva decat sa continue aceasta serie, dar cu deosebirea ca voi incerca sa analizez cele mai comune erori legate de instalatia de legare la pamant.

Pentru a indeplini masurile de electrosecuritate cerute de standardele in vigoare trebuie respectate o serie de reguli aplicabile instalatiilor electrice. O legatura la pamant corespunzatoare poate preveni o tensiune nedorita pe carcasa metalica a unui echipament, iar in caz de defect asigura buna functionare a dispozitivelor de protectie.

Circuite de priza fara impamantare - lipsa nului de pretectie PE.

Exista situatia destul de frecventa cand intalnim instalatii fara impamantare, realizate cu foarte multi ani in urma. Daca ne referim la domeniul rezidential, standardele de siguranta nu prevedea legatura la pamant decat pentru circuitul de priza din bucatarie si pentru masina de spalat la baie.

Cum multe dintre aceste imobilele au devenit spatii comerciale, birouri, chiar spatii de mica productie, la o verificare privind asigurarea cerintelor de electrosecuritate cerute de standardele si reglementarile in vigoare, constatam ca acestea nu sunt indeplinite. Ce este de facut, pentru ca de multe ori o recablare este foarte greu de realizat, sau necesita un buget foarte mare.

Am sa incep cu ce nu trebuie facut in acest caz!

1. Nu inlocuiti prizele fara contact de protectie cu altele care au contact de protectie, daca circuitele respective nu au fost cablate cu legatura la pamant. Acest lucru poate induce in eroare persoanele care folosesc instalatia electrica, ca sunt protejate prin legare la pamant.

2. Nu realizati o punte intre conductorul neutru si borna de impamantare. Aceasta practica este total neconforma si periculoasa pentru utilizatori, deoarece atunci cand un echipament electric este alimentat printr-o asemenea priza, vom avea tensiune atat pe borna conductrului neutru cat si pe borna conductorului de protectie. Conductorul de nul si conductorul de faza sunt conductoare active, iar crearea unei punti intre nulul de lucru si borna nulului de protectie (PE) nu face decat sa aduca la acelasi potential cele doua contacte/borne.

Prin urmare, orice aparat alimentat din aceasta priza va avea carcasa metalica energizata si va prezenta o diferenta de potential peste limita (50V) intre carcasa si pamant, provocand soc electric pentru utilizator.

3. Nu realiza o legatura la pamant prin legarea la o conducta de apa, gaz sau armatura metalica a cladirii.

Aceasta legatura la pamant prezinta o serie de riscuri pentru ca este foarte probabil ca aceasta sa aibe o rezistenta foarte mare, astfel incat in cazul unui curent de defect (scurtcircuit) dispozitivul de protectie sa nu declaseze, iar elementele metalice expuse sa ramana sub tensiune.

4. Nu cabla un conductor de la priza fara impamantare pana la tabloul electric unde sa fie conectat la nulul de lucru sau la bara PE (bara de legare la pamant).

Aceasta solutie poate parea mai buna decat cele de mai innainte, dar este tot neconforma cu standardele de siguranta. Care este motivul? Orice conductor de impamantare trebuie sa fie cablat in acelasi mod si pe acelasi traseu cu celelalte conductoare ale circuitului in cauza. Un conductor de impamntare cablat aparent este expus deteriorarilor si o intrerupere a acestuia poate aparea in orice moment.

Care sunt modurile corecte de gestionare a unor astfel de situatii cand trebuie sa asiguram legatura la pamant pentru un circuit care constructiv nu a fost prevazut cu impamantare.

Cea mai buna metoda este de a recabla acel circuit pana la tabloul electric. Pentru ca aceasta procedura implica de obicei saparea unor noi canale in perete, sau tragerea acestor circuite in spatele unor pereti de rigips si refacerea finisajelor, nu este intotdeauna cea mai economica si placuta metoda, decat in cazul in care se doreste o renovare totala a spatiului.

O alta metoda este de a inlocui in tabloul electric dispozitivele de protectie (intreruptoarele automate) pentru circuitele cablate fara impamantare, recomandarea ar fi pentru toate circuitele, cu intreruptoare diferentiale - DDR, iar prizele aferente sa fie semanlizate cu o atentionare de tipul: „A nu se conecta nici un aparat electric care necesita impamantare”.

Ce trebuie sa stim, este faptul ca un intreruptor diferential poate sa asigure pana la un moment dat protectie impotriva electrocutarii, dar fara o legatura la pamant unele functii pot fi intarziate.

Efectele curenţilor de scurgere
Ghid pentru gestionarea riscurilor electrice
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Duminică, 19 Ianuarie 2025
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.