Pericolele de natura electrica
Pericolele electrice sunt invizibile dar mortale, provoaca șocuri electrice şi incendii. Aceste riscuri sunt ușor prevenite dacă realizati o verificare periodică a instalației electrice.
Aparatele utilizate zi cu zi, cum ar fi calculatoarele, faxuri, fotocopiatoare, lampi, ventilatoare, radiatoare, încărcătoare de telefon mobil, ceainice, prăjitoare de pâine, frigidere, congelatoare, mașini de găurit de mână, dar şi alte unelte necesită o inspectie, verificare și testarea periodica - testare PAT.
Cablurile, switch-uri, prizele și alte componente se deterioreaza în cazul utilizării prelungite, astfel încât toate au nevoie să fie verificate, înlocuite, sau reparate în timp util.
Inspecția regulată și testarea instalației electrice, dar și a aparatelor portabile este o cerință legală și te protejează în calitate de utilizator, sau angajator.
Un studiu IGSU privind statisticile incendiilor în locuinţe, arată că: zilnic 12 locuinte sunt afectate de incendii în urma carora cade victimă un om, 923 de incendii/an sunt de natură electrică, iar din totalul incendiilor înregistrate, între 21% şi 45% din incendii sunt provocate de instalaţii electrice improvizate, 3% de aparate electrice uitate in priză, 2% de aparate electrice improvizate.
Anchetele şi studiile Asociaţiei Române a Electricienilor – AREL, arată că:
60% dintre cei intervievaţi nu au făcut nici o verificare a instalaţiilor si echipamentelor electrice
50% au experimentat unul sau mai multe socuri electrice, datorită de echipamente neconforme din punct de vedere al siguranţei electrice
Peste 80% din beneficiarii de lucrări de instalaţii electrice nu folosesc electricieni autorizaţi ANRE
75% dintre cei intervievaţi, nu ştiau că au obligativitatea efectuării de verificări periodice, atât ale instalaţiei electrice, cât şi ale echipamentelor
Concluzia care trebuie sa o tragem din aceste statistici si rapoarte este că multe incidente sunt cauzate de aparatele de defecte, mai degrabă decât de instalația electrică în sine, un echipament corect instalat și bine întreținut din punct de vedere al sigurantei electrice, ar putea salva multe vieți.
Deși este relativ ușor de a face un circuit electric - este mult mai dificil de a face munca în condiții de siguranță circuitului.
Pentru a evita pericolele de natură electrică, este esențial ca lucrările de instalţii electrice să se realizeze, doar de către cei care au autorizarea si atestarea autorităţii care reglementează acest domeniu (ANRE), având astfel cunoştinţe, aptitudini și experiență dobândite corect şi certificate în urma unor examene ce sunt obligatorii pentru libera practică în domeniul instalaţiilor electrice.
Citeste si:
1. Verificarile periodice PRAM
2. Recomandari privind executia instalatiilor electrice
3. Surse de risc electric
Comments