BLOG

Potentialul energetic solar

PVGI - evaluarea potentialului energetic solar al RomanieiPotentialul energetic solar al locatiei de montare a panourilor solare ne ofera date importante privind potentialul energetic al zonei. Numai dupa aflarea acestor date, putem sa facem calcule privind justificarea investitiei intr-un astfel de sistem.

Sistemele fotovoltaice pot fi proiectate pentru o multime de aplicatii, principalul factor limitativ fiind pretul inca ridicat al acestora in comparatie cu sistemele clasice. Chiar daca comerciantii de astfel de sisteme spun altceva, aceasta tehnologie este inca scumpa, are un randament mic, amortizare se face in multi ani. 

Sistemele fotovoltaice prezinta insa si o serie de avantaje, fata de sistemele clasice de producere a energiei electrice. Printre cele mai importante caracteristici pe care le prezinta un sistem fotovoltaic se numara independenta energetica, modularitatea, siguranta in exploatare, fiabiltatea, dar nu in ultimul rand gratuitatea combustibilului (soarele).

Pentru realizarea unei investitii intr-un sistem fotovoltaic este bine sa aveti in vedere potentialul energetic al locatiei dumneavoastra. Studiind datele climatologice si meteorologice,puteti face o analiza pertinenta a acestui potential. 

Cum putem obtine date?

Aceste informatii pot fi obtinute prin cercetarea si evaluarea potentialului energetic al zonei folosind sistemul informatic geografic fotovoltaic (PVGIS - Photovoltaic Geografical Information System), disponibil la http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/  
Modelul de evaluare al productiei de energie electrica solara PVGIS, tine cont de o multime de factori de geometrie a traiectoriei solare, a reliefului si a factorilor meteorologici.

Conform PVGIS pentru Romania avem urmatoarele date:

Total suprafata 237.938 Km2
Suprafata urbana 11.840,10 Km2
Puterea fotovoltaica anuala - KWh/1KWp   Iradiatia globala anuala - KWh/m2
Orizontal Vertical Optima      Orizontal Vertical Optima
Minima 864 654 993     Minima 1149 906 1326
Medie 989 779 1134     Medie 1322 1032 1525
Maxima 1061 861 1218     Maxima 1422 1117 1634
Inclinatia optima pentru modulele fotovoltaice
  Inclinatia
Minim 310
Mediu 350
Maxim 370

PVGIS poate estima gradul de productie de energie electrica solara la o locatie, orientarea si inclinarea panourilor fotovoltaice.
PVGIS evalueaza temperatura panourilor fotovoltaice, folosind temperatura mediului ambiant, radiatia directa, difuza si reflectata, dar si capacitatea panoului de a se racii, fara a lua in considerare viteza vantului.
Aceasta evaluare poate fi suficient de precisa pentru instalatiile fotovoltaice mici

IRADIATIA GLOBALA SI POTENTIALUL ELECTRIC SOLAR
PENTRU O MONTARE ORIZONTALA A PANOURILOR FOTOVOLTAICE
IRADIATIA GLOBALA SI POTENTIALUL ELECTRIC SOLAR
PENTRU O INCLINATIE OPTIMA A MODULELOR FOTOVOLTAICE
Iradiatia globala montare panouri fotovoltaice  Iradiatia solara in Romania

PVGIS © Uniunea Europeană, 2001-2012

Sursa: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/cmaps/eur.htm#RO Šúri M., Huld T.A., Dunlop E.D. Ossenbrink H.A., 2007. Potential of solar electricity generation in the European Union member states and candidate countriesSolar Energy, 81, 1295–1305, http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/.

Huld T., Müller R., Gambardella A., 2012. A new solar radiation database for estimating PV performance in Europe and AfricaSolar Energy, 86, 1803-1815.

 PVGIS

Exemplu de dimensionare a unei instalatiei fotovol...
Panouri fotovoltaice
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Marți, 18 Martie 2025
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.