Scurtcircuite. Curentul de scurtcircuit
Prin scurtcircuit, se intelege o legatura electrica accidentala ce poate avea intre un conductorul activ (faza) si pamant, sau intre conductoarele active ale unei instalatii electrice.
Printre principalele cauze ale aparitiei scurtcircuitelor putem enumera: uzura in timp a izolatiei conductoarelor, actiuni mecanice asupra conductoarelor unei instalatii electrice şi manevre gresite realizate in cazul interventiilor.
Scurtcircuitele au urmari dintre cele mai nedorite asupra instalatiilor, dar si asupra echipamentelor sau aparaturii electrice. Pentru a inlatura aceste efecte, instalatiile electrice sunt prevazute cu protectii la scurtcircuit. Locul de montare al acestor aparate se realizeaza in tablouri electrice, locul unde se reduce si sectiunea conductoarelor.
Valori ale curentului de scurtcircuit
Curentul maxim de scurtcircuit, este acea valoare care este luata in calcul la alegerea capacitatii de rupere a dispozitevelor de protectie (intreruptoarelor), dar si din punct de vedere a stabilitatii termice a conductoarelor circuitului protejat. Aceasta valoare este inregistrata in cazul unui scurtcircuit la bornele aparatului de protectie.
Curentul minim de scurtcircuit, este acea valoare care se ia in calcul la alegerea intrerutoarelor automate sau sigurantelor fuzibile. Aceasta valoare corespunde unui scurtcircuit la capatul cel mai indepartat al circuitului protejat.
Din acest motiv, este foarte important ca dispozitivele de protectie sa deconecteze, in cazul unui defect, intr-un interval de timp care sa protejeze din punct de vedere al stabilitatii termice conductoarele acelui circuit.
Tipuri de scurtcircuite
Faza - pamant
Faza - faza
Trifazat
Efecte ale scurtcircuitelor
Deteriorarea izolatiei conductoarelor
Intrerupere conductoarelor
Incendii
Electrocutarea personalului
Deconectarea instalatiei de alimentare
Cititi si "Caracteristica de declasare" http://electricalc.ro/index.php/caracteristica-de-declansare
Comments