BLOG

Surse comune de risc electric


Riscul de soc electric, protectia la electrocutareRiscul electric va exista intotdeauna cand se lucreaza cu aparatura electrica sau se fac interventii asupra instalatiei electrice. Datorita utilizarii pe scara larga a energiei electrice acest pericol va fi intotdeauna prezent.

Asa cum multi dintre dumneavoastra stiu, rezistenta pieli, a organismului fiecaruia dintre noi, joaca un rol important in protectia relativa impotriva socurilor electrice. O rezistenta mai mare face ca socul electric sa fie resimtit mult mai usor decat in situatia in care aceasta rezistenta este foarte mica ca urmare a umiditatii sau a altor cauze.

Cel mai frecvent mod de a reduce rezistenta pielii este sa o udam. Prin urmare, atingerea dispozitive electrice cu mâinile ude, picioarele ude, sau mai ales cand suntem transpirati este periculoasa (apă sărată conduce mult mai bine curentul electric decat apa dulce) 

În casa fiecaruia dintre noi, baia este unul dintre locurile cu cel mai ridicat risc de electrocutare, unde oamenii pot atinge aparate electrice avand mainile ude.

O proiectare buna a instalatiei electrice va tine cont de recomandarile Normativului I 7/2011 si va instala circuitele electrice de alimentare a diferitelor aparate, departe chiuvete, de cazi de baie sau cabine de dus.

Aparate cum ar fi telefoane, radiouri nu trebuie niciodată să fie utilizate în timp ce stăm într-o cadă de baie. Chiar și dispozitivele cu baterii trebuiesc evitate. Unele dispozitive cu baterii folosesc circuite de tensiune capabile de a genera potentiale pericole pentru utilizatori, mai ales intr-un mediu extreme de periculos cum este baia.

Piscinele sunt o altă sursă de risc, din moment ce oamenii operează adesea telefoane si alte aparate electrice in apropiere.

Prelungitoare, atât de frecvent folosite in casele noastre dar si la locul de munca, sunt de asemenea surse de pericol electric potential. Toate cablurile trebuie să fie inspectate periodic pentru defecte de izolare, și reparate imediat.

O metodă sigură de a scoate un cablu deteriorat din functiune, este să-l scoateți din priză, apoi sa taiati stecherul cu un cleste izolat, pentru a se asigura că nimeni nu poate folosi până când nu va fi inlocuit sau reparat.

Acest lucru este important mai ales pe șantiere, birouri, locuri de munca unde mai mulți oameni folosesc aceeași echipament și nu toți oamenii s-ar putea să fie conștienți de pericolul de electrocutare la care sunt supusi prin folosirea aparatelor sau prelungitoarelor deteriorate.

Orice echipament, aparat sau dispozitiv care face dovada unei probleme de natura electrica ar trebui să fie imediat scos din functiune si dus la service.

Liniile electrice

Cablurile si liniile electrice căzute sunt o sursă evidentă de pericol de electrocutare și ar trebui să fie evitate cu orice preț. Tensiunea electrica (diferenta de potential) creata intre conductorul activ si sol (pamant), este de obicei foarte mare.

În cazul în care o linie de alimentare este rupta și cade la pământ, rezultatul imediat va fi un puternic arc electric (scântei produse), suficient de puternic pentru a îndepărta bucăți de beton sau asfalt din suprafața drumului.

Intrarea în contact direct cu o linie de putere doborât este aproape sigur ca va poate provoca moartea, dar există si multe alte alte pericole care nu sunt atat de evidente.

Atunci când o linie atinge solul, scurgerea de curent va avea ca destinatie cel mai apropiat punct de impamantare, stbilindu-se astfel un circuit electric.

Pământul, fiind un conductor va ajuta ca acel curent din linia de doborâta sa fie transportat spre punctul de impamantare.

Fiindcă pământul nu este un foarte bun conductor de electricitate precum un cablu, va exista o tensiune substanțială de-a lungul circuitului format între punctul de contact cu solul a cablului punctul de scurgere in pamant.

Dacă distanța dintre cele două puncte de contact la sol (cablul prăbușit și sistemul de impamantare) este mica, va exista o tensiune între cele două puncte. Prin urmare, o persoană aflată pe teren între cele două puncte va fi în pericol de a primi un șoc electric prin interceptarea acelei tensiuni (asa numita tensiune de pas).

Toate aceste date servesc pentru a ilustra un potențial pericol si anume: că o persoană poate primi un șoc electric de la o linie de putere doborât chiar și fără a intra în contact cu acea linie!

Asadar, liniile electrice sunt foarte periculoase și ar trebui să fie evitate cu orice preț. Dacă vedeți o linie electrica cazuta la sol, nu alerga sa te indepartezi de acel loc. Incearca sa stai intr-un picior pentru a preveni șocul de la circuitul care se formaza intre punctele de contact cu pamantul (piciorele tale) si iesi cu calm din acea zona intr-un picior. 

Transformatoare. Principalele tipuri si clasificar...
Evaluarea Riscului
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Marți, 18 Martie 2025
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.