BLOG

Tehnici de cablare. Cablare radiala sau cablarea in bucla?

Cablarea instalatiei electriceExecutia unei instalatii electrice presupune pe langa o serie de cunostinte tehnice specifice meseriei de electrician, cunoasterea in detaliu a standardelor de siguranta electrica stabilite de normativele si prescriptiile in vigoare.

Ideea acestui articol a plecat de la o tehnica de cablare specifica Marii Britanii, care la noi in tara nu este foarte bine inteleasa si cred eu, putin cunoscuta. Este vorba de cablarea in bucla (cablarea in inel) a circuitelor unei instalatii electrice. Este un mod de cablare care prezinta o serie de avantaje si dezavantaje fata de modul de cablare radiala care se practica la noi in tara si in marea majoritatea tarilor europene.

Cablarea in bucla

Cablare in bucla a unui circuit electric de prizaCablarea in bucla este un sistem dezvoltat in Anglia dupa cel de-al doile razboi mondial. Aceasta metoda de instalarea a fost introdusa cu scopul de a realiza economii in cablare, dar si de a uniformiza tehnicile de executie a instalatiilor electrice in timpul reconstructiei tarii dupa razboi. Cablarea in bucla nu este folosita doar in Anglia, exista mai multe tari care au adoptat aceasta tehnica, printre care Emiratele Arabe Unite, Indonezia.

Acest concept a fost imbunatatit in mod continuu, ajungand acum la mai bine de 60 de ani de la introducerea sa, sa fie considerat un sistem de cablare eficient.

Marea Britanie a folosit acest sistem pentru a face fata in primul rand crizei de materii prime si materiale, specifice acelei perioade (1947).

Cablarea circuitelor in bucla s-au dovedit a fi benefice in diferite aplicatii, datorita avantajelor si economiilor furnizate. Sistemul de cablare in bucla permite o sectiune a conductoarelor mult mai mica, un numar nelimitat de prize pentru un circuit, singura limitare fiind suprafata deservita care nu trebuie sa fie mai mare de 100 m2, circuitul fiind protejat de un intreruptor de 30 sau 32 A.

Circuitul bucla functioneaza ca doua circuite radiale provenind din directii opuse. Circuitul bucla asigura practic alimentarea pe ambele plecari ale buclei, marind gradul de siguranta a alimentarii echipamentelor, fiecare prize avand cablate cate doua conductoare independente pentru L,N si PE. In cazul deconectarii uneia dintre cele doua ramuri ale buclei intr-un anumit punct, consumatorii vor fi in continuare alimentati, circuitul bucla devenind doua circuite alimentate in paralel.

Datorita faptului ca aparatura electrica nu a putut fi protejata in mod corespunzator impotriva supracurentilor de un intreruptor de 32 A, sunt folosite sigurante suplimentare in corpul fiecarei prize. In marea lor majoritate prizele din Marea Britanie sunt prevazute in interior cu sigurante fuzibile sau intreruptoare automate de 13 A.

Sunt foarte des intalnite si situatiile cand protectia echipamentului este asigurata de o siguranta fuzibila (3, 5 sau 13 A) montata in stecherul cablului de alimentare. Avantajul teoretic fiind acela ca un defect local va declansa protectia doar pentru priza respectiva, celelalte prize componente ale bucle ramanand alimentate.

Experienta Angliei indica putine probleme legate de acest mod de cablare, acestea find in general produse de erorile de cablare. In general, acest sistem de cablare este folosit pentru a alimenta circuite de iluminat si prize atat din domeniul rezidential cat si comercial. Recomandarea proiectantilor ramane in continuare ca echipamentele critice sa fie alimentate din circuite dedicate.

Circuitul de iluminat exterior pentru o cladire poate acoperi o suprafata foarte mare. Sistemul de cablare radial implica crearea mai multor circuite, crestera sectiunii cablurilor de alimentare pentru inlaturarea efectului caderii de tensiune. Conectarea corpurilor de iluminat in bucla, ofera o utila optiune pentru iluminatul exterior de intindere mare, pentru reducere caderii de tensiune si asta la nivele de cost mult mai scazut decat in cazul cablarii radiale.

Erori potentiale in cablarea circuitelor bucla

Principalele defecte de instalare se refera la intreruperea continuitatii dintre ramuri. In cazul in care conductorul neutru (N) sau conductorul de faza (L) ar fi intrerupt, consumatorii vor fi in continuare alimentati de una dintre ramuri. Este foaret important de studiat acest defect din punct de vedere al locului de intrerupere a buclei.

Daca intreruperea are loc cat mai aproape de punctul de distributie (tabloul electric), exista riscul ca sarcina circuitului sa fie distribuita neuniform pe una dintre laturi. Pe un circuit radial o astfel de problema ar fi repede semnalata de utilizator, datorita faptului ca echipamentele alimentate din acel circuit nu va mai fi alimentat. Daca intreruperea este in centrul buclei, sarcina va fi distribuita uniform fara a cauza probleme majore.

In cazul in care conductorul de protectie (PE), va fi deconectat accidental intr-un anumit punct al buclei, continuitatea legarii la pamant va fi pastrata pentru fiecre priza alimentata din acel circuit. Din acest punct de vedere cablarea in bucla este mult mai sigura decat un circuit cablat radial

Cablarea radiala

Cablarea radiala a unui circuit de prizaUn circuit electric cablat radial porneste din tabloul electric pana la prima priza si de aici la urmatoarea si se termina la ultima priza cablata. O alta situatie des intalnita in practica este aceea cand circuitul pleaca din tabloul electric pana la o doza de distributie, loc unde sunt conectate in paralel toate prizele circuitului respectiv.

Defectiunile pe circuitele cablate radial sunt mult mai usor de gasit. Intreruperea circuitului intr-un anumit punct, are ca rezultat intreruperea alimentarii pentru consumatorii din aval.

O alta caracteristica a circuitelor cablate radial este aceea ca numarul de circuite finale depinde de tipul si de numarul consumatorilor, cerintele privind protectia la suprasarcina, dar si de capacitatea de incalzire a conductoarelor.
Cablarea radiala poate fi mult mai economica intr-o cladire mare, datorita faptului ca o o inchidere a buclei ar dubla practic lungimea cablului.

Concluzii finale
Avantaje - cablare in bucla:
 reducerea cantitatii de cablu folosit la cablarea circuitului
 reducerea numarului dispozitivelor de protectie
 reducerea caderilor de tensiune pentru circuitele electrice
 este un mod de cablare care si-a dovedit eficienta, mai ales in domeniul rezidential

Dezavantaje – cablarea in bucla:
 pregatire suplimentara a electricienilor in acest mod de cablare specific Marii Britanii
 implica o verificare si testare periodica consumatoare de timp si costisitoare
 eventualele defecte nu sunt evidente in functionare
 instalare groaie
 cablarea in bucla poate genera campuri magnetice foarte mari

Avantaje – cablare radiala:
 ofera o mare flexibilitate
 timp mult mai mic de cablare
 mult mai putine defecte de instalare
 defectele de instalare, conexiuni slabe, intreruperi, etc. sunt mult mai usor de identificat

Dezavantaje  - cablare radiala:
 tablouri electrice de distributie mult mai mari
 dispozitive de protectie numeroase
 mult mai multe circuite

Referinte:
1. http://www.fam-oud.nl/~plugsocket/RadialRingCircuit.html
2. http://claydons.org/public-html/elec/domestic_electrical_wiring.htm

Tehnici de testare a bobinajelor motoarelor asicro...
Inspectia si testarea periodica a instalatiilor el...
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Duminică, 19 Ianuarie 2025
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.