BLOG

Masurarea rezistentei de izolatiei

De ce este necesara masurarea rezistentei de izolatie?

Masurarea rezistentei de izolatie este una dintre cele mai importante teste impuse de standarde si normative din punct de vedere al sigurantei electrice. Motivul pentru care se fac aceste teste este acela de a prevenii eventuale accidente provocate de socul electric, deteriorarea echipamentelor sau declansarea unor incendii.

Metoda de testare a izolatiei unui circuit electric

Testul rezistentei de izolatie consta in testarea izolatiei unui echipament, motor, transformator, cablu, a carui rezistenta masurata trebuie sa fie sub valorile impuse de normative. 

Un alt motiv pentru care trebuie sa se faca testul rezistentei de izolatie este de proteja si prelungi durata de viata a instalatiei sau a echipamentelor electrice. De-a lungul anilor instalatiile si echipamentele electrice sunt supuse unor factori de mediu cum ar fi: praful, grasimea, temperatura, vibratiile, etc.

Aceste conditii pot duce la insuficienta izolare, rezultand o pierdere a acestei rezistente de izolatie care poate duce la situatii dintre cele mai periculoase, atat pentru oameni cat si pentru imobile.

O rezistenta de izolatie scazuta in instalatia electrica va duce la o scurgere de curent si prin urmare va determina si o pierdere considerabila de energie, crescand astfel costurile de functionare.

Testele periodice pot furniza informatii valoroase despre starea de deteriorare a izolatiei si va ajuta sa preziceti posibilul defect al instalatiei sau echipamentului. Corectarea va duce nu doar la o functionare a instalatiei fara probleme ci chiar poate prelungi durata de viata a acesteia.

 Masurarea rezistentei de izolatie se face prin aplicarea unei tensiuni mult mai mari decat tensiunea normala de lucru, dupa cum se poate vedea in tabelul de mai jos:

Tensiunea de lucru           Tensiunea de testare          Rezistenta de izolatie          
 TFJS si TFJP  250 V  ≥ 0.25 MΩ
 Pana la 500 V  500 V  > 0.50 MΩ
 Peste 500 V  1000 V  ≥ 1 MΩ

Tensiunea de test sugerată este frecvent definită ca o valoare de 1,7 ori mai mare decât valoarea tensiunii de linie a dispozitivului testat (ex. motor). Tensiunea de test pentru un dispozitiv de 600 V ar fi de 1020 VDC. Timpul de măsurare ar trebui să fie reglat la 60 s.

Factori care duc la scaderea rezistentei de izolatie

Principalele cauze care intervin in scaderea rezistentei de izolatie sunt:

Imbatrinirea naturala a izolatiei
Imbatrinirea fortata sau accidentala a izolatiei datorata supunerii unor temperaturi foarte ridicate de functionare
Umiditate aerului, care prin condensare slabeste rezistenta izolatiei, favorizand fenomenul de conturnare
Depunerile de praf
Factori mecanici

Metode de testare

Masurarea rezistentei de izolatie intre conductorii activi
Masurarea rezistentei de izolatie intre conductorii activi si pamant.

Testul trebuie sa se realizeze cu echipamentele deconectate, dar si cu intrerupatorul de alimentare deconectat de la reteaua de alimentare.

Inainte de inceperea operatiei de masurare a rezistentei de izolatie, trebuie mai intai ca instalatia sa fie examinata cu atentie, pentru ca cele mai bune rezultate se obtin atunci cand:

Instalatia sau echipamentul este scos din functiune si deconectat de la celelalte circuite
Temperatura cablului sau echipamentului este mai mare decat temperatura mediului ambiental si nu este umed pentru ca umiditatea poate fi absorbita de izolatie.
Suprafata cablului nu este acoperita de pulberi sau alte corpuri straine care pot deveni conductoare in anumite conditii
Tensiunea aplicata nu este mult mai mare decat tensiunea obisnuita de lucru (a se vedea datele din tabel). Supratensiunea poate provoca daune si poate distruge izolatia
Sistemul supus testarii a fost complet descarcat la pamant. Timpul necesar pentru descarcare trebuie sa fie de cel putin 5 ori timpul necesar pentru efectuarea testarii rezistentei de izolatie.
Efectul produs de temperatura este luat in considerare, stiind ca rezistenta de izolatie este invers proportionala cu temperatura. Adica cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat rezistenta de izolatie inregistrata este mai mica.

Se recomanda ca testele sa se faca la o temperatura standard de 20oC. Astfel, pentru fiecare 10oC, peste temperatura standard de 20oC, rezistenta de izolatie se reduce la jumatate.

 Aceasta proprietate impune indicarea temperaturii la care s-a facut masurarea.

Calitatea Energiei
Suse electrice de lumină
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Luni, 20 Mai 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.