Case Inteligente - sisteme de automatizari electrice

Electrician instalatii smart home, instalatii inteligente de iluminat

Sistemele de automatizari electrice de tip Smart Home pot aduce o serie de functii suplimentare (confort, automatizare, informatie, economie, siguranta) pe care o instalatie electrica clasica nu le poate realiza.

Ce este o functie?

O functie reprezinta un ansamblu de dispozitive electrice care executa o serie de comenzi, cum ar fi: dimmer pentru comanda iluminatului, actionarea electrica a storurilor, senzori de vant, cronotermostate.

Ce este un scenariu?

Un scenariu reprezinta cea mai importanta caracteristica a unei case inteligente si reprezinta de fapt o combinatie de functii programate sa lucreze impreuna si integrate in reteaua BUS.

Se pot implementa o multime de scenarii legate de: Iluminatul interior sau exterior, Comanda anumitor motoare, Comanda locala a prizelor, Gestionarea incalzirii si a ventilatiei, Alarme tehnice - inundatii, incendiu, scapari gaz, Gestionarea consumurilor, Sistemul antiefractie, Protectia impotriva intemperiilor, Monitorizarea locuintei prin internet

EXEMPLE SCENARII

1. Automatizarea instalatiei de iluminat interior si exterior

 Realizarea iluminatului in functie de nivelul iluminatului natural - senzorul reduce luminile la 50% pentru a economisi energia electrica.
 Actionarea automata a iluminatului in functie de prezenta persoanelor intr-o incapere.
 Prin intermediul detectoarelor de prezenta, poti comanda aprinderea automata la trecerea pe holuri sau la intrarea intr-o anumita camera
 Comanda iluminatul exterior in functie de miscare si de nivelul iluminatului natural.
 Poti utiliza direct intrerupatorul central sau o telecomanda, pentru a aprinde sau stinge diverse lampi indiferent de locatia lor in cladire/camera.
 Poti memora si activa orice scenariu de iluminat, dar si realiza modificari oricand ai nevoie 

2. Automatizare instalatii de climatizare

 Monitorizarea permanenta a parametrilor de functionare a sistemului de incalzire sau ventilatie in functie de conditiile atmosferice exterioare, de anotimp, perioada din zi, prezenta oamenilor in incapere, etc.
 Incalzirea camerelor se poate adaptat propriul tau stil de viata. Dimineata se poate incalzi automat la un nivel comfortabil doar dormitorul, baia si bucataria. Cand sosesti acasa seara, poate porni incalzirea livingului.
 Oprirea automata a incalzirii cand senzorii de geam inregistreaza deschiderea ferestrelor.

3. Comanda si control jaluzele/obloane interioare si exterioare

 Actionarea automata a jaluzelelor sau obloanelor in functie de anotimp, de zi si de nivelul de iluminat natural. In cazul in care vara iluminatul exterior este deosebit de puternic, jaluzelele se inchid automat, pentru a degreva sistemul de racire de sarcina prea mare.Iarna, jaluzelele se deschid pentru ca sa se poata beneficia de incalzirea solara.

4. Monitorizare, securizare si alarmare

 Exista o serie intreaga de senzori de miscare sau prezenta, contacte magnetice pentru usi si ferestre, camerelor video, senzori de temperatura, de fum, de gaz, de inundatie, care impreuna cu semnalizari optice si acustice asigura securitatea impotriva incendiilor, scurgerilor de gaz, inundatiilor si intrarii neautorizate in cladirea dvs.
 In cazul semnalizarii incendiului, alimentarea cu energie electrica este oprita automat si este pornit iluminatul de siguranta, a carui stare este monitorizata in permanenta.

5. Contorizare - management energetic

 Consumul energetic se poate contoriza pe intreaga cladire, sau defalcat pana la contorizarea pe fiecare consumator in parte, pentru optimizarii acestor consumuri.
 In functie de atingerea varfului de sarcina se pot decupla anumiti consumatori sau se pot programa sa functioneze in anumite intervale orare.