Caracteristicile Motoarelor

Caracteristicile tehnice ale unui motor sunt:

 Puterea nominală (Pn) – reprezintă puterea activă a motorului pe care o dă la arbore, atunci când este alimentat la tensiune nominală.

 Tensiunea nominală (Un) –este valoarea de linie a acesteia şi depinde de conexiunea facută înfăşurării statorice a motorului.

 Curentul nominal (In) – este curentul absorbit de un motor electric, când este alimentat la tensiunea nominală şi debitează la arbore puterea nominală.

 Turatia nominală (n) – este turaţia imediat inferioară turaţiei de sincronism, stabilită când motorul electric este alimentat la tensiune nominală şi absoarbe de la reţeaua electrică curentul nominal.

 Factorul de putere (cosφ) – este  definit ca factorul aferent puterii active absorbite de motoare electrice, in regim nominal de functionare, considerand sinusoidale tensiunea si curentul statoric.

 Frecventa nominala - este frecventa tensiunii de alimentare a motoarelor la care acestea au fost proiectate. La motoarele cu rotorul bobinat se mai indica tensiunea intre doua inele colectoare cand circuitul rotoric este deschis, rotorul este calat, iar infasurarii statorice i se aplica tensiunea nominala. Totodata, se da si curentul din infasurarea rotorica pentru sarcina nominala

 Modul de functionare - continuu sau intermitent

 Clasa de izolatie - reprezinta temperatura maxima la care poate lucra bobinajul motoarelor electrice(A = 105 °C, E = 120 °C, B = 130 °C, F= 155 °C, H = 180°C)

 Protectie la praf si apa. Cele mai uzuale protectii sunt: IP55 (motoare electrice cu ventilatie exterioara) si IP23 (motoare electrice cu ventilatie interioara)

Prima cifra reprezeinta gradul de protectie impotrica corpurilor straine si atingerii partilor sub tensiune si are valori intre 0 – 6 (motoare electrice fara protectie – motoare electrice protejate impotriva prafului).
A doua cifra reprezinta protectia impotriva patrunderii lichidelor (apei) si are valori cuprinse intre 0 – 8 (motoare electrice fara protectie impotriva lichidelor – motoare electrice submersibile).