Masuri de protectie in cazul lucrarilor de testare a instalatiilor de inalta tensiune

Verificari si testari in instalatiile de inalta tensiune

Testari PRAM instalatii de priza de pamantExista o perceptie generala ca valorile mari ale tensiunii sunt sunt periculoase, dar in realitate curentul electric prezinta cel mai mare pericol pentru oameni.

Nivele de tensiune mai mari de 600V genereaza de cele mai multe ori valori foarte mari ale curentului. Acest lucru, la randul sau, poate duce la scaderea rezistentei naturale a pielii si strapungerea acesteia.

Acesta este motivul pentru care instalatiile și echipamente alimentate la tensiuni mari reprezintă un pericol mult mai mare pentru oameni decat echipamentele electrice standard alimentate la tensiuni joase.

Share

Noul Regulament pentru autorizarea electricienilor

Autorizarea electricienilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu executia, precum si a expertilor tehnici de calitate si extrajudiciari in domeniul instalatiilor electrice se realizeaza in baza noului Regulament aprobat prin Ordinul ANRE nr. 116 /2016, Publicat in MO nr. 09 din 05.01.2016.

Persoanele fizice care doresc sa obtina calitatea de electrician autorizat pentru activitati de proiectare/executare/verificare de instalatii electrice, trebuie să deţină o diplomă de calificare care să se încadreze în una dintre următoarele calificări profesionale acceptabile (CPA).

Experienţa profesională minimă, respectiv numărul de ani în activităţile supuse autorizarii ANRE, necesară calificării la gradul şi tipurile de autorizaţie de electrician solicitată, conform anexei nr. 4 a prezentului regulament.

Prezentul regulament stabileşte:

 Condiţiile pentru autorizarea electricienilor în domeniul instalaţiilor electrice;

 Condiţiile pentru autorizarea verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici de calitate şi extrajudiciari în domeniul instalaţiilor electrice tehnologice;

 Competenţele, drepturile şi obligaţiile persoanelor fizice autorizate menţionate mai sus.

Prevederile prezentului regulament se aplica persoanelor fizice, române sau străine, care solicită autorizarea în vederea desfăşurării, cu respectarea normelor în vigoare aplicabile în domeniul energiei electrice, a activităţilor de proiectare, executare, verificare şi de expertizare a lucrărilor de instalaţii electrice.

Principalele modificari aduse de noul Regulament sunt:

 Obtinerea calitatii de electrician autorizat este certificata de adeverinta de electrician autorizat ANRE, (vechea denumirea era de legitimatie electrician autorizat ANRE);

 În calitate de persoană fizică autorizată, titular al unei întreprinderi individuale sau al unei întreprinderi familiale, electricianul autorizat gradul I execută instalaţii electrice interioare având o putere electrică instalată de maximum 10 kW şi la o tensiune nominală mai mică de 1 kV, inclusiv verificări, măsurări ale instalaţiilor de legare la pământ aferente acestora, fără a deţine un atestat emis de ANRE;

 Asigură realizarea lucrărilor mai sus-menţionate prin asocierea cu un alt electrician autorizat, desfăşurându-şi activitatea, de asemenea ca persoană fizică autorizată/întreprindere individuală/întreprindere familială;

 Electricianul autorizat gradul/tipul IIA, IIIA sau IVA proiectează, respectiv electricianul autorizat gradul/tipul IIB, IIIB sau IVB execută şi verifică instalaţii electrice interioare având o putere electrică instalată de maximum 30 kW şi la o tensiune nominală mai mică de 1 kV, fără a deţine un atestat emis de ANRE,

 Electricianul autorizat gradul II, III sau IV proiectează, execută şi verifică instalaţii electrice, având o putere electrică instalată peste 30 kW şi la o tensiune nominală mai mică de 1 kV, dacă deţine o adeverinţă de electrician autorizat emisă de Autoritatea competentă, vizată la zi şi dacă deţine un atestat emis de ANRE pentru proiectarea/executarea/verificarea de instalaţii electrice;

 Electricienii autorizaţi care îşi desfăşoară activitatea cu respectarea prevederilor prezentului regulament, au dreptul să întocmească documentaţii ale instalaţiilor electrice proiectate/executate în conformitate cu competenţele precizate şi de a le înregistra la operatorul de reţea, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

 Electricienii autorizaţi gradul/tipul IIB, IIIB sau IVB pot să execute verificări, măsurări ale instalaţiilor de legare la pământ şi să emită buletine de verificare pentru instalaţiile care sunt în patrimoniul angajatorului, cu condiţia ca angajatorul să utilizeze dotările necesare acestor activităţi.

Share

Metode de scadere a rezistentei de dispersie a prizelor de pamant

Termenul de impamantare sau priza de pamant este un termen destul de cunoscut de majoritatea oamenilor.

Contactul cu pamantul este folosit pentru o serie de motive. Cel mai important dintre acestea este legat de asigurarea sigurantei personalului. Alte motive privesc protectia echipamentelor si asigurarea unei cai sigure pentru disiparea curentilor de defect, a loviturilor de trasnet, a descarcarilor statice, etc.

In multe dintre instalatiile electrice, rezistenta scazuta a prizei de pamant este eseniala pentru a indeplini standardele de siguranta electrica.

Valoarea rezistentei unei prize de pamant poate varia de la 10 ohmi pentru o instalatie de paratrasnet, pana la 1 ohm sau mai putin in instalatiile in care dispozitivele de protectie trebuie sa functioneze intr-un timp foarte scurt.

Cand vorbim de rezistena unei prize de pamant trebuie sa stim ca este o suma de alte trei rezistente: rezistenta electrodului, rezistenta de contact dintre electrod si pamant si rezistenta pamantului.

De obicei primele doua componente sunt neglijabile in comparatie cu rezistenta solului.  

Pentru a realiza o analiza a rezistentei solului, acesta poate fi considerat ca fiind alcatuit dintr-un numar de straturi concentrice de pamant de grosime egala.

In cazul in care presupunem ca aceste straturi de pamant analizate ar avea rezistivitate uniforma, atunci rezistenta acestui invelis de pamant va fi invers proportionala cu sectiunea transversala si prin urmare, dincolo de o anumita distanta fata de electrodul prizei de pamant, rezistenta acestor straturi de pamant nu va afecta in mod notabil rezistenta totala a prizei de pamant.

Unele studii au artat ca la o distanta de aproximativ 1,1 ori lungimea electrodului, rezistenta inregistrata, reprezinta aproximativ 95% din rezistenta totala a pamantului si din acest motiv, peste aceasta distanta, variatia rezistentei devine neglijabila.

Masurtorile au aratat de asemenea, ca in aproximativ 90% din cazuri, rezistenta pamantului care inconjoara un electrod al unei prize de pamant este maxima pe o raza de 2 pana la 3 m in jurul lui.

Suprafata de pamant cuprinsa in aceasta arie din jurul electrodului, este numita zona de influenta maxima a rezistentei pamantului.

Cum putem sa reducem rezistenta de dispersie a unei prize de pamant la o valoare sub 4Ω?

Proiectarea si realizarea unei prize de pamant nu este un lucru lipsit de importanta si macar din acest motiv trebuie  sa lasam acest lucru in seama specialistilor.

In cazul in care o priza de pamant formata dintr-un electrod, are la masurare o rezistenta de dispersie de 20 ohmi, prin adaugarea unui electrod suplimentar cu aceleasi caracteristici, la o distanta de de cel putin doua ori lungimea sa, are ca rezultat obtinerea unei valori a rezistentei de dispersie de 10 ohmi.

Cresterea numarului electrozilor

Masuratori si verificari prize de pamantPentru trei electrozi rezistenta obtinuta va fi in jurul valorii de 6,66 ohmi, iar pentru 4 electrozi vom obtine o rezistenta de 5 ohmi. Daca instalam in total 5 electrozi in paralel, respectand aceasta regula privind plantarea acestora la o distanta de cel putin doua ori lungimea lor, teoretic cel putin, vom obtine o priza de pamant avand o rezistenta in jurul valorii de 4 ohmi.

Evident, o priza de pamant formata din 5 sau mai multi electrozi poate fi foarte costisitoare si este posibil sa nu aveti suprafata fizica necesara pentru a pastra distanta de care avem nevoie intre electrozi.

Atunci cand suntem in aceasta situatie in care nu putem creste numarul electrozilor, singura solutie este crestere a adancimii de plantare prin folosirea unor electrozi de lungimi mult mai mari (cel putin 3 metri), sau tratarea solului.

In cazul in care masuratori ale rezistivitatii solului indica valori mai mici la adancimi mari, atunci o alegere logica este montarea la adancime a electrozilor prizei de pamant.

In cazul in care rezistivitatea solului este uniforma, reducerea procentuala a rezistentei pe pamant pe unitatea de lungime a tijei devine exponential mai mica, cu fiecare crestere a adancimii de plantare. 

In general montarea unor electrozi de lungimi mari are ca efect scaderea semnificativa a rezistentei prizei de pamant, iar masuratorile demonstreaza ca o dublare a lungimii electrozilor, reduce rezistenta prizei de pamant cu aproximativ 40%.

Cresterea diametrului electrozilor

S-ar putea crede de asemenea, ca o crestere a diametrului electrodului ar scadea rezistenta prizei de pamant. Exista o anumita influenta, dar destul de mica. Pentru aceeasi adancime, dubland diametrul electrozilor, vom obtine o reducere de maxim 10%.

Testele au artat ca o dublare a diametrului a dus la cresterea in greutatea a prizei de pamant cu 400%, fapt care a dus automat la o cresterea a costului acesteia de aproape patru ori. Acest lucru este evident, pentru ca atat electrozii cat si platbanda se vinde la kg.

Din acest motiv, cresterea diametrului se ia in considerare doar pentru soluri grele, in care plantarea electrozilor este foarte greoaie datorita rezistentei opuse.

Tratarea solului

Reducerea rezistenei unei prize de pamant prin adaugare a unor materiale de imbunatatire a solului este de cel mult 10 – 20 %, situatie nu foarte favorabila.

Tratamentul chimic al solului, este o modalitate de a imbunatati rezistenta electrodului unei prize de pamant, doar atunci cand nu putem introduce electrozii la adancimi mari datorita a compozitiei solului, a prezentei rocilor sau a altor obstacole.

In cazul tratarii solului trebuie sa luam in considerare si posibilul efect coroziv asupra electrodului precum si reglementrile de mediu. Printre substantele amintite in literatura de specialitate se numara: sulfat de magneziu, sulfat de cupru, sare sau bentonita.

Trebuie remarcat faptul ca sulfatii solubili ataca betonul si din acest motiv folosirea acestora in apropierea fundatiilor nu este recomandata. 

Un alt lucru care trebuie amintit, este acela ca tratamentul chimic nu este un mod permanent de a imbunti rezistenta prizei de pamant. Produsele chimice sunt splate treptat de precipitatii si drenate natural prin sol. In functie de porozitatea solului dar si cantitatea de precipitatii, perioada de inlocuire a acestor substante poate ajunge uneori chiar la cativa ani.

Tratament chimic are ca avantaj reducerea variatiei sezoniere asupra rezistenei prizei de pamant, ca rezultat al modificarii umiditatii solului.

Cu toate acestea, ar trebui sa se ia in considerare aceasta metoda doar pentru priza de pamant formata dintr-un singur electrod montat la adancime. Pentru prizele de pamant formate din mai multi electrozi aceasta metoda nu este practica, pentru ca este foarte greu sa realizam un tratament al solului in jurul fiecarui electrod

Share

Termoviziunea in inspectia periodica a retelelor electrice de distributie

 
Termoviziune, termografiere linii electrice aerieneIn tara noastra dar si in multe alte tari, retelele electrice de transport si distributie a energiei electrice sunt destul de vechi. Acest lucru impune monitorizarea starii retelelor existente si inspectia periodica, folosind cele mai moderne tehnologii.
 
Termoviziunea prin inspectiile termografice realizate vine ca raspuns la aceasta necesitate importanta privind mentinerea fiabilitatii retelelor de alimentare cu energie.
 
Share

ATESTAT ANRE

FacebookTwitterLinkedinGoogle

MEMBRU ASOCIAT AREL

SR EN ISO 9001:2008

Servicii SSM-PSI

Raspundem Intrebarilor!

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
072 336 11 07

Protectia muncii - SSM

Cataloage si Brosuri

Contact:

Bucuresti, Aleea Tulcea nr. 5

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0723.361.107

 

 Acasă   |   Despre Noi   |   Certificari   |   Galerie   |    Blog   |  Tarife   |   Acord utilizare site   | Contact


  Toate materialele afisate sau furnizate pe site-ul electricalc.ro sunt protejate de drepturile de autor. Este interzisa utilizarea unuia sau ma multor elemente prezente pe site-ul electricalc.ro. Vanzarea acestora, transferul, modificarea, copierea, transmiterea, distribuirea, afisarea, reproducerea, publicarea sau utilizarea acestora in orice scop public sau comercial, fara acordul in scris al autorului este strict interzisa. Pentru mai multe informatii va rugam sa cititi acordul de utilizare al site-ului !