Instalatii electrice in incaperi cu cada de baie sau dus

Instalatiile electrice in incaperile cu cada de baie sau dus, fac parte din categoria instalatiilor speciale. Baile sunt delimitate din punct de vedere al prescriptiilor si normativelor din domeniul electric in volume.

In functie de volumul respectiv este permis a se executa anumite instalatii electrice.

Descrierea volumelor

Delimitare volumelor pentru executarea instalatiilor electrice

Volumul 0, este zona din interiorul cazii de baie sau a dusului, avand suprafata delimitata de cada baii sau a dusului.

Volumul 1, este zona delimitata de inaltimea cazii si suprafata verticala circumscrisa acesteia pana la inaltimea de 2.25 m. Volumul sub cada de baie sau de dus se considera ca apartine deasemenea volumului 1.

Volumul 2, este delimitat de suprafata verticala exterioara volumului 1 si de suprafata verticala paralela situata la o distanta de 60 cm de marginea volumului 1, pana la inaltimea de 2,25 m.

Masuri de protectie impotriva socurilor electrice

Protectia impotriva socurilor electrice se poate realiza prin utilizarea tensiunilor foarte joase de protectie sau de securitate (TFJP si TFJS). Aceste masuri sunt obligatorii in volumul 0, 1 si 2. Exemplu edificator este alimentarea cabinelor de dus prin intermediul alimentatoarelor de 12 V.

Normativul I7/2011 specifica clar asigurarea protectiei suplimentare prin utilizarea dispozitivelor de protectie la curent rezidual (DDR), dar si utilizarea legaturilor de echipotentializare pentru toate tevile si racordurile metalice din aceste incaperi.

Utilizarea DDR-urilor nu este necesara daca:

- este folosita ca masura de protectie separarea electrica prin transformatoare de separare care alimenteaza un singur consumator.

- echipamentele montate in aceste volume, sunt alimentate cu TFJP sau TFJS (U<50 V ca sau U <120V c c)

Sistemul de pozare a circuitelor electrice

Circuitele electrice care alimenteaza echipamentele electrice situate in volumele 0, 1 sau 2, vor fi ingropate pe peretii acestor volume la o adancime de minim 5 cm.

 Echipamente electrice 

Echipamentele electrice montate in aceste volume trebuie sa aiba grad de protectie IP 67 pentru volumul 0 si IP 54 pentru volumele 1 si 2.

Volumul 0 - nu se permite montarea nici unui aparat sau dispozitiv

Volumul 1 - este permisa montarea dozelor pentru alimentarea receptoarelor din acelasi volum, accesorii ale circuitelor protejate prin prin TFJP sau TFJS cu o tensiune nominala care nu depaseste 25 V ca sau 60 V cc.

Volumul 2 - alte accesorii ale circuitelor de TFJP sau TFJS, alimentarea aparatelor de ras,dar nu prize pentru alimentarea altor receptoare.