Verificarea periodica a echipamentelor de birou - Testarea PAT

Multe dintre companiile din Romania consideră că echipamentele, aparatura de birou (calculatoare, imprimante, etc.) nu are nevoie de verificari, testari si incercari.

Testarea aparaturii portabile. test de electrosecuritate PATCeea ce trebuie sa stim in calitate de angajatori, este faptul ca suntem responsabili conform HG nr. 457/2003, pentru asigurarea securitatii utilizatorilor de echipamente electrice de joasa tensiune. Aceasta prevedere este indeplinita, doar prin verificari periodice PAT (portable appliance testing).

Ce trebuie sa faceţi, este să vă asiguraţi ca aveţi o procedură internă pentru acet tip de verificari PAT, achiziţiile  de echipamentele să se faca din surse de încredere, iar echipamentele noi să fie inspectate vizual pentru a depista semne de deteriorare evidentă. 

Echipamentele de la locul de munca, pot în cele mai multe situaţii să fie testate în timpul procedurii de testare PAT. Acest lucru nu poate fi făcut în cazul, în care echipamentul este adus la sediul dumneavoastră de către un membru al personalului. Aceste echipamente s-au dovedit de multe ori a fi, potenţial mai periculoase şi trebuie să interziceţi aceasta practică.

Alegerea companiei responsabile cu verificarea şi Testarea PRAM si PAT a instalaţiei şi echipamentelor.

Atunci când alegeţii o companie pentru a efectua inspecţii, testări şi verificări ale instalaţiei electrice, dar şi a echipamentelor pe care le utilizaţi, aveţi nevoie de specialişti autorizaţi care sa garanteze prin procedurile de lucru, că aceste verificări, testari şi încercări (tip PRAM sau PAT) se fac în concordanţă cu cerinţele impuse de normativele şi standardele în vigoare.

Compania noastra, este specializata pe inspecţii şi testări tip PAT si PRAM ale instalaţiilor electrice si echipamentelor electrice. 
Alegerea unei companii care sa respectarea cu stricteţe procedurilor privind testele, măsurătorile şi incercarile obligatorii ale instalaţiilor si echipamentelor electrice, aveţi siguranţa unui mediu de lucru în care accidentele de natură electrică nu vor apărea.

Cât de des am nevoie pentru a testa echipamentele?

Codul de bune practici, recomanda ca frecvenţa de testare să se bazeze, nu numai tipul de echipament, ci şi pe clasa echipamentelor, locaţia, mediul sau tipul de activitate în care echipamentul este utilizat.
Aparatele de mână de exemplu, sunt mult mai susceptibile de a fi afectate decât aparatele fixe.
Plecand de la aceste date, tinand cont de cerinţele Normativul I7/2011, dar şi de propria noastră experienţă practică. vom putea stabili frecvenţa inspecţiilor si verificarilor perioduice.

Putem astfel evalua frecvenţa testarilor şi verificărilor echipamentelor şi instalaţiei electrice prin evaluarea şi luarea în considerare a riscurilor potenţiale.

Tipuri de echipamente, clase de izolaţie

Clasa 1 - aparatele care sunt alimentate printr-un cablu cu trei conductoare. Aceste aparate au un risc crescut de pericol în exploatare, deoarece siguranţa aparatului depinde de continuitatea conductorului de protecţie de la cablul de alimentare – priza de alimentare – priza de pământ. Siguranţa unui aparat de Clasa 1 este dependentă de o conexiune cu pamânt a instalaţiei electrice. Daca cablul flexibil este deteriorat, legatura cu pamântul poate fi pierdută

Clasa 2 - nu depinde de instalaţia electrica fixă, aceste echipamente nu necesita o conexiune la pamânt în scopul siguranţei aparatului şi a utilizatorilor, având o izolaţie întărită care asigură protecţia împotriva electrocutării.

Utilizatorii

Utilizatorii echipamente trebuiesc instruiţi în conformitate cu politica de securitate a fiecărei companii şi trebuie să raporteze toate defectele. O inspectie vizuală înainte de a utiliza echipamentul, va avea ca rezultat ca un numar mare de pericole potenţiale să fie astfel evitate.

Mediu - Tipul activităţii

În cazul în care echipamentul este utilizat într-un mediu în care este predispus să sufere daune, cum ar fi pe un şantier de construcţii sau alt mediu de risc ridicat, atunci testarea trebuie să se facă mai des decât într-un mediu de birou.