Caracteristica de Declansare

Caracteristica de declansare a intreruptoarelor automate,  este o curba care indica  în functie de curentul prezumat a fi întrerupt, timpul scurs între aparitia curentului de defect si momentul declansarii protectiei (intreruperea circuitului).

Constructiv, intreruptoarele automate sunt prevazute cu două tipuri de relee (declanșatoare):

un releu termic cu intarziere la declansare, pentru protectia circuitului la suprasarcină.
un releu electromagnetic pentru protectia circuitului la scurtcircuit

Întreruptoarele automate sunt folosite în circuitele de alimentare ale consumatorilor şi trebuie să satisfacă simultan mai multe conditii în absenta, respectiv în prezenta curentului de vârf în circuitul respectiv:

să suporte timp nelimitat curentul de calcul al circuitului - condiţie ce se realizeaza atunci când curentul nominal al întreruptorului automati este superior curentului de calcul: IN>IC
să se asigure protectia conductoarelor circuitului la supracurenti, deconectând circuitul înainte ca temperatura acestuia să depașească limitele admise, corespunzator materialului și secțiunii conductorului de alimentare.

Un intrerupator automat ales pentru protectia unui circuit electric, indeplineste in principiu doua functii: protectie la suprasarcina si protectie la scurtcircuit.

Caracteristica declansatorului termic, destinat protectiei în caz de suprasarcina, este o caracteristica dependenta de curent, iar caracteristica declansatorului electromagnetic, destinat protectiei în caz de scurtcircuit, este o caracteristica practic independenta de curent .

Acest lucru inseamna ca intreruptorul automat asigura protectia conductorului retelei la scurtcircuit, dar nu trebuie sa actioneze la supracurentii functionali (de vârf) pentru circuitul protejat.

Caracteristici generale ale intreruptoarelor automate

Tensiunea nominală – tensiunea maximă de serviciu în care este destinat să lucreze întreruptorul.

Curentul nominal este valoarea standardizată a curentului sub care întreruptorul poate funcționa în regim permanent fără ca limitele admisibile de încălzire să fie depășite. Valorile uzuale ale curentului nominal al întrerupătoarelor sunt: 6A, 10A, 16A, 25A, 32A, 40A, 50A, 63A, 80A, 100A, etc.

Caracteristica de declansare a intreruptoarelor automate
sursa: www.hager.ro

Capacitatea de rupere nominală la scurtcircuit este valoarea efectivă a celui mai mare curent de scurtcircuit pe care aparatul trebuie sa-l întrerupă în condițiile de utilizare și funcționare prescrise.

Întreruperea unui circuit este însoţită de formarea unui arc electric între contactele aparatului de comutatie. Arcul electric reprezintă în general un fenomen nedorit având un efect termic distrugător.  

La alegerea unui disjunctor trebuie să respecte criteriile de selectivitate, adică să nu întrerupă în caz de defect, înaintea unui alt întrerupător situal în aval și nici după unul situat în amonte. Selectivitatea poate fi de curent sau de timp.

Caracteristici de declansare - curbele de declansare ale intreruptoarelor automate

Caracteristica de declansare a intreruptoarelor electromagnetice

sursa: www.moeller.ro
Întreruptorul automat nu trebuie sa functioneze la curentii de vârf (supracurenti functionali, care nu trebuie interpretati drept curenti de defect). Curentul nominal al sigurantei trebuie corelat cu intensitatea curentului de vârf (Iv) si cu durata acestuia  (tv). Aici intervine caracteristica de declansare specifică fiecărui tip de disjunctor.

Cazul cel mai des întâlnit este cel al motoarelor electrice, unde intervine curentul de pornire Ip care poate lua valori de până la 6 ori curentul nominal.
Din punct de vedere al curentului magnetic (Im), întreruptoarele automate sunt din categoria „B” (Im = 3÷5 In), „C” (Im = 5÷10 In) sau „D” (Im = 10÷20 In)

Aplicații

Curba B - Pentru protectia cablurilor si a circuitelor in instalatiile casnice (circuite de iluminat si prize, incalzire electrică)
Curba C - Pentru protectia cablurilor si a circuitelor ce absorb un curentmare la pornire (grupuri de ghirlande luminoase, motoare electrice)
Curba D - Pentru protectia circuitelor de alimentare ale transformatoarelor sau motoarelor electrice cu demaraj greu.

Articole asemanatoare:

1. Aparate electrice de protectie
2. Intretinerea intreruptoarelor automate
3. Aparate electrice folosite in schemele electrice de forta si comanda