Protectia diferentiala

RCD diferential -protectie impotriva electrocutariiNecesitatea utilizării protectiei diferentiale, ca măsură suplimentară de protecţie devine foarte actuală prin avantajele aduse.

Printre cele mai importante efecte ale utilizării protecţiei diferenţiale se numără:

 Protecţia împotriva electrocutării, protejând impotriva tensiunilor accidentale de atingere, contact direct sau indirect în mediile conductive
 Protecţia împotriva producerii de incendiilor de natură electrică. Asigură protecţia instalaţiilor împotriva defectelor de izolaţie

Din acest motiv normele şi normativele internaţionale tind către aplicarea generalizată a protectiei diferentiale. În România şi în majoritatea ţărilor europene se recomandă o astfel de protectie diferentiala, în unele tari fiind chiar obligatorie, mai ales la instalaţiile electrice rezidenţiale (consumatorii casnici).

Întreruptoarele cu protectie diferentiala pot fi folosite în toate instalaţiile în care conductorul neutru este separat de conductorul de împământare, dar si in instalatiile fara conductor de protectie (fara impamantare).

 Protecţia împotriva electrocutării

Aşa cum este cunoscut, mărimea care produce şocul electric este curentul electric. În funcţie de valoarea intensităţii curentului electric şi durata acestuia se poate produce electrocutarea, şocul putând duce chiar la moarte.
Valoarea limită superioară a intensităţii curentului şi pe care o poate suporta un om, indiferent cât durează este de 10 mA. Pragul de curent periculos pentru organismul uman este de 30 mA.

De aceea, dispozitivele de protectie diferentiala pentru instalaţiile electrice casnice sunt reglate la această valoare a curentului diferenţial rezidual şi vor scoate de sub tensiune instalaţia electrică când se atinge aceast prag.

În locuinţă se pot produce cu uşurinţă accidente care conduc la electrocutare prin folosirea diferitelor aparate existente (maşini de spalat rufe sau vase, boilere electrice, centrale termice, aparate de aer condiţionat, hidrofoare, etc.).

Folosind protectia diferentiala va asiguraţi un înalt nivel de securitate în exploatarea instalaţiilor electrice, protejandu-vă viaţa dumneavoastră şi a familiei, evitând astfel eventualele accidente ce pot fi provocate prin electrocutare.

Cum funcţionează protectia diferentiala?

Principiul de functionare al unui disjunctor diferenţial (DDR) se bazează pe trecerea curentului conductoarelor de fază şi nul printr-un miez magnetic toroidal. Dacă nu sunt scurgeri accidentale spre pământ, datorate atingerii accidentale sau a unui defect de izolaţie, curentul ce străbate miezul magnetic al disjunctorului va produce fluxuri magnetice egale şi de sensuri contrare.
{youtube}mYapRr7ujzM{/youtube}
În cazul în care o parte din curentul de sarcină are un alt traseu decât cel normal, este sesizată această valoare (se va produce un flux magnetic mai mare pe conductorul de fază) şi dacă este mai mare sau egală cu valoarea nominală a sensibilităţii disjunctorului (10 mA – 30 mA), se va declaşa comanda de deconectare a circuitului.

Pentru locuinţe cea mai economică soluţie, o reprezintă protecţie globală prin montarea unui întreruptor diferenţial general.

În cazul folosirii unui întrerupator general diferential pentru protectia diferenială a mai multor circuite, se vor monta obligatoriu pe fiecare circuit disjunctoare (întreruptoare automate) calibrate corespunzător consumului pe fiecare circuit.

Întrerupatorul general diferential se va dimensiona ţinând cont de suma curentilor circuitelor protejate şi care nu trebuie să depasească curentul nominal al acestuia.

Printre dezavantajele utilizării acestei soluţii, se numără faptul că in cazul unui defect pe oricare din circuite, intrerupatorul diferential va declansa deconectand toate circuitele pe care le protejează. Un alt aspect de care trebuie să ţinem cont este faptul că identificarea circuitului defect este mult mai greoaie pentru un utilizator obişnuit.

Alegerea întreruptoarelor diferenţiale

La alegerea întreruptoarelor diferenţiale se va tine seama de corelarea caracteristicilor acestora cu valorile specifice fiecărui circuit şi anume:

 Tipul aplicaţiei
 Tensiunea de alimentare si Curentul nominal
 Protecţie la suprasarcină şi scurtcircuit, sau doar întreruptor diferenţial
 Alimentare monofazată sau trifazată
 Sensibilitate 10 mA, 30 mA, 100 mA sau mai mare
 Caracteristica de declanşare – tip B sau C
 Selectivitate

Tipuri de întreruptoare diferenţiale

Tip A – sensibilitate la curentul rezidual alternativ şi pulsatoriu. Detecteaza componenta alternativa si continua a curentului de defect (circuite speciale: echipamente bucatarie, băi).
Tip AC – sensibilitate la curentul rezidual alternative
Tip B – declansarea este data de curenţii reziduali sinusoidali sau pulsatorii proveniţi de la circuitele redresoare

 Recomandari utile

 Valoarea standard a curentului de defect este de 30 mA.
 O valoare de 10 mA este recomandată a fi folosită doar în situaţii speciale (jacuzzi, cabine de duş), iar cablul de alimentare trebuie să aibe o izolaţie foarte bună pentru a evita declanşări nedorite datorate interferentelor
 Este recomandat ca o dată pe lună să fie verificată buna funcţionare a întreruptoarelor diferenţiale prin apasarea butonului de test
 Utilizarea întreruptoarelor diferenţiale este recomandată în special pe toate circuitele cu grad ridicat de risc
 În general este de evitat utilizarea acestora pe circuitele de iluminat

 Întrerptorul  diferential selectiv ( Tip – S )

Întreruptoarele diferenţiale selective sunt folosite ca întreruptoare generale şi asigura o temporizare la declansarea la defect diferential. În acelaşi timp asigura si o selectivitate in functionare faţă de intreruptoarele diferenţiale standard, montate în aval.

În vederea asigurării gradului optim de selectivitate, intreruptoarele diferentiale din aval trebuie să fie de 30mA sau 10mA.

Selectivitatea între un dispozitiv de tip S si unul de tip general (A sau AC), poate fi considerata ca fiind realizată dacă raportul între curenţii reziduali de defect este de cel puţin 3.