Cerinte privind Testarea Aparaturii Portabile

Testarea PAT. Testarea aparaturii portabileTestarea aparaturii portabile (cunoscuta sub numele de "PAT", "Inspectie PAT" sau "Testare PAT") este un proces prin care aparatele electrice sunt verificate din punct de vedere a sigurantei in exploatare. Termenul corect pentru întregul proces este cel de inspecție și de testare a echipamentelor electrice.

Testarea aparaturii portabile este una dintre cele mai utilizate practici pentru protectia la soc electric in Anglia si Germania. Proceduri similare există și în alte țări din Europa, dar aproape deloc in Romania.

Cine poate efectua o testare PAT?

În Romania nu există nici o cerință de a avea o calificare formală pentru persoanele care desfăsoara acest tip de serviciu – testari PAT. Legislatia in domeniu, spune ca verificarile, testarile si incercarile efectuate in instalatiile electrice trebuie sa fie efectuate de persoane competente, însă nu menționează un punct de reper pentru competență. Din acest motiv, exista multe persoane fizice - electricieni, care ofera servicii de verificari si testari instalatii si echipamente electrice.

Cu  toate acestea, a devenit o practică acceptată, ca persoanele care operează în aceasta calitate să dețină un certificat de calificare ca electrician, sa fie atestat ANRE si sa faca dovada competentei in testarea PAT printr-un certificat de absolvire a unui curs.

De ce trebuie sa realizam aceste verificari ?

Normelor de siguranță impun ca aparatele electrice să  fie sigure in exploatare pentru a împiedica vătămarea lucrătorilor.

Astfel, toate echipamente necesită testarea la intervale regulate pentru a asigura siguranța permanentă. Intervalul dintre încercări depinde foarte mult de tipul aparatului, dar mai ales de mediul în care este utilizat.

Legea cere angajatorilor sa se asigure că echipamentele electrice sunt menținute in stare buna de functionare, pentru a preveni un eventual pericolul de natura electrica pentru utilizator.

Dovada Testarii PAT este obligatoriu sa fie vizibila pentru lucrători, în formă de informare "Testat PAT pentru siguranța electrică" și " A nu se utiliza după ..." Etichetele aplicate pe diferitele părți ale echipamentelor electrice utilizate.

Testarea și inspecția aparaturii portabile, a echipamentelor, dar si instrumentele simple de mână folosite in efectuarea unor operatii, trebuiesc inspectate vizual dar si din puct de vedere a rezistentei izolatiei. Aceaste testari și inspecții, se efecteaza în cadrul unui sistem de întreținere planificată privind sănătatea și securitatea la locul de muncă.

Este o obligatie testarea PAT?

Testarea aparaturii portabile (Testarea PAT) nu este reglementata in legislatie ca o obligatie, ci mai degrabă o cerință privind întreținerea in siguranță a aparaturii portabile, dar și o dovada de întreținere sistematica pentru toate echipamentele si aparatura portabila.

Echipamente de testare special concepute pentru inspecții PAT, sunt in masura sa realizeze teste si incercari care sa confirme ca aparatul supus testarii asigura siguranta in exploatare.

Legislația impune ca toate sistemele electrice (inclusiv aparate electrice) sa fie menținute (în măsura care este posibil) pentru a preveni pericolele. Aceste testari si incercarii ale instalatiei electrice sunt obligatorii pentru toate cladirile unde exista angajati, fie ca sunt cladiri publice sau particulare.

Intervalul de inspectie si testare a aparaturii portabile

Intervalul de inspectie si testare a aparaturii portabile variaza intre trei luni pentru echipamentele utilizate in constructii, un an sau mai mult in functie de uzura la care sunt supuse in exploatare. Este foarte important sa avem un regim de întreținere pentru aparatele electrice.

Într-un mediu cu risc scăzut defectele cele mai periculoase pot fi găsite prin simpla verificare vizuala a aparatelor, urmarind semne evidente de deteriorare, cum ar fi cablurile roase. Descoperirea unor deteriorari reprezinta semnale de pericol potențial, pe care le puteti inlatura scotand din uz acel aparat.

De exemplu, în cazul în care cablul de alimentare este uzat sau ștecherul este spart, utilizatorii au nevoie să fie sfătuiți să nu folosească aparatul și să raporteze acest defect. Această informație poate fi afisata să zicem prin utilizarea unui poster sau într-o notă care sa fie vizibila tuturor angajatilor. Verificarile vizuale facute de utilizator pot descoperii peste 90% din defectele aparaturii portabile.

Chiar daca nu prezinta deteriorari, aparatele portabile trebuiesc testate la intervale periodice pentru a măsura faptul că avem un grad de protecție adecvat.

Testele PAT depind foarte mult de clasa de izolatie a aparatului si cuprind in general testarea continuitatii nulului de protectie, rezistenta de izolatie si teste de polaritate a cablurilor de alimentare.

{jcomments on}