BLOG

Paratrăsnete cu dispozitiv de amorsare - PDA

Paratrasnet PDA. Sisteme active de protectie la trasnetParatrasnetul cu PDA este diferit de instalatia de paratrasnet clasica prin elementul activ - dispozitivul de amorsare. In general paratrasnetele cu PDA se recomanda a fi utilizate la constructiile de dimensiuni mari.
Avantajele sunt in primul rand economice, fiind necesare investitii mai mici (mai putine puncte de captare) decat la un sistem clasic. Un alt avantaj ar fi faptul ca asigura o raza de protectie mare la inaltimi mici de montaj fata de cladire.

Acest sistem se caracterizeaza printr-o reactie rapida la apropierea unui trasnet de zona protejata, reactie numita avans de amorsare.

Funcţionarea sistemului de paratrăsnet cu dispozitiv de amorsare

Functionarea paratrasnetelui cu dispozitiv de amorsare (PDA), consta în crearea de sarcini electrice in zona vârfului de captare pentru crearea unui canal ascendent de întâmpinare cu conductivitate ridicata, cea ce va constitui calea preferentiala de descarcare a trasnetului.

Captatorul are în interiorul său un generator cu rol de a crea un fluxul de ioni prin efect corona, necesar ionizarii aerului din jurul său pentru crearea unui canal ascendent de întâmpinare a loviturii de trasnet la momentul oportun.

Dispozitivele de protecție la trăsnet au două seturi de armături. Una dintre acestea este conectată prin conductoarele de coborâre și priza de pǎmânt la potențialul solului, în timp ce cealaltă armătură rămâne la potențialul atmosferic.
Valorile mari ale câmpului electric din timpul furtunii, au ca rezultat apariția unei diferențe de potențial (tensiuni) la armăturile dispozitivului, care în timpul formării fulgerului devine considerabilă. Această diferență de potențial este sursa de alimentarea cu energie a dispozitivelor PDA Prin urmare, funcționarea PDA-ului este reglementată de creșterea câmpului electric din atmosferă.
Avantajul acestei caracteristici este că în condiții normale de vreme, dispozitivul nu funcționează, evitând solicitarea inutilă a componentelor, amorsarea acestuia realizându-se când există un câmp electric atmosferic adecvat, apropierea liderul descendent provoacând o creștere puternică și rapidă a acestuia.

În aceste condiții, armăturile din interiorul dispozitivului devin foarte apropiate, provocând generarea unei concentrații puternice de sarcini electrice la suprafața, care sunt mai apoi înmagazinate.
Principala caracteristică a paratrăsnetului PDA , este aceea că în condiții de furtună, ionizarea aerul din jurul vârfului se realizează mult mai devreme decât în cazul unei tije simple de captare a unui sistem de paratrăsnet clasic, deoarece dispozitivul intern face ca sarcinile electrice acumulate să crească peste cele de la nivelul solului. Prin urmare, zona ionizată din jurul captatorului crește mult mai repede decât a tuturor elementelor din structură, copaci, sau alte instalații și echipamente din zona protejată.

În interiorul dispozitivului de protecție la trăsnet, liderul descendent care se apropie, produce creșterea puternică a câmpului electric, factor care activează dispozitivul intern. Când tensiunea dintre armături depășește o anumită valoare pentru care circuitul este proiectat, este inițiată funcționarea declanșatorului intern, care folosește energia acumulată pentru ionizarea zonei de protecție.
Momentul pentru inițierea liderului ascendent este formarea descărcărilor corona (streamers) care se propagă spre liderul descendent. Unul dintre aceste fluxuri va deveni lider în ascensiune, care se va propaga continuu către liderul descendent, formând apoi calea de descărcare a trăsnetului.

În realitate, orice lucru de pe suprafața pământului are potențialul de a trimite un streamer. Liderii în trepte care se propagă de la nor spre pământ în etape, nu au ca rezultat o linie dreaptă spre pământ, pentru că aerul nu se poate ioniza în mod egal în toate direcțiile. Praful sau impuritățile din aer pot provoca mai ușor ruperea aerului întro direcție, oferind astfel o șansă mai mare ca liderul descendent să ajungă mai repede într-o direcție sau alta.

Concentrarea puternică și bruscă a sarcinilor pozitive de la sol, determină apariția unei forțe electrice în zona ionizată, care strǎpunge puterea de izolare a aerului, rezultând un efect de streamer. Emisia de streamer în aceste condiții favorizează formarea liderului ascendent, care va progresa continuu până ajunge la liderul descendent, formând astfel calea de descărcare. Cum dispozitivul de amorsare (ARCANGEL, JAVELIN), este punctul în care s-a format liderul ascendent, acesta va fi și receptorul trăsnetului, care mai apoi va fi condus în siguranță prin conductoarele de coborâre către priza de pământ și dispersat în sol.

Supratensiunea provocata de intreruperea nulului
Este necesarară testarea aparaturii portabile – Te...
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Duminică, 24 Ianuarie 2021
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.