BLOG

Verificări şi testări în instalaţiile de înaltă tensiune

Valorile mari ale tensiunii sunt periculoase, dar în realitate curentul electric prezintă cel mai mare pericol pentru oameni.

Nivele de tensiune mai mari de 600V generează de cele mai multe ori valori foarte mari ale curentului. Acest lucru, la rândul sau, poate duce la scăderea rezistenței naturale a pielii și străpungerea acesteia. Acesta este motivul pentru care instalațiile și echipamente alimentate la tensiuni mari reprezintă un pericol mult mai mare pentru oameni decât echipamentele electrice standard alimentate la tensiuni joase.

Care sunt nivelele de joasă şi înaltă tensiune într-o instalaţie electrică?

1a Instalația electrică de joasă tensiune este instalația de curent alternativ sau de curent continuu la care tensiunea de lucru a părților active (și conductorul de nul este considerat conductor activ), în regim normal de funcționare, se află în următoarele limite: cel mult 250 V față de pământ, în cazul rețelelor legate la pământ şi cel mult 1000 V între părțile active, în cazul rețelelor izolate față de pământ.

1a Instalație electrică de înalta tensiune (HV) este instalația la care tensiunea de lucru a părților active, în regim normal de funcționare, este mai mare decât valorile indicate mai sus.

Lucrările în instalațiile cu tensiuni mari sunt extrem de periculoase şi din acest motiv formarea profesională și echipamentele adecvate pentru a lucra în condiții de siguranță în instalațiile de înalta tensiune, poate face diferența dintre viață și moarte.

Utilizarea echipamentelor de testare. Dreptul de a realiza testări în instalațiile HV

Primul pas în testarea echipamentelor sau instalațiilor de înalta tensiune este de formarea profesională. În cazul în care nu aveți calificările necesare pentru a testa echipamentele de înalta tensiune, nu ar trebui nici măcar să te aproprii de acestea. Nu merită riscul!

Fără cunoștințele necesare despre instalațiile electrice de înalta tensiune și de cum se lucrează cu acest tip de echipamente specializate, va supuneți unui risc serios. Dacă realizați totuși teste în instalații cu tensiuni de nivele mari, trebuie să va asigurați că utilizați corect echipamentele de lucru, dar și cele de protecție recomandate pentru nivelul de tensiune respectiv.

După cum bine va puteți da seama, folosirea unui tester pentru tensiuni de lucru de 230 – 400V, nu este în nici un fel adecvat pentru testări de înalta tensiune. Există o gama largă de aplicații de testări în instalațiile electrice de înalta tensiune și este extrem de important să alegeți testerul corect și să utilizați aceste echipamente numai în condiții de siguranță.

Echipamentul individual de protecție, este de asemenea un element esențial pentru cei care lucrează cu tensiuni mari și mă refer la articole de îmbrăcăminte izolate termic împotriva efectelor arcurilor electrice, platforme, covoare, cizme și mănuși electroizolante. În funcție de caracteristicile instalației în care lucrați, ar trebui să dispuneți de echipamente de protecție adecvate.

Îndeplinind toate aceste condiții: pregătire profesională, instructaj de protecția muncii și echipamente de protecție potrivite vei fi capabil să lucrezi în condiții de siguranță în instalațiile de înalta tensiune și de a evita accidentele.

Noul Regulament pentru autorizarea electricienilor
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Vineri, 12 Iulie 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.