BLOG

Cat de sigura este casa ta?

Electricitatea face parte din viața noastră. La serviciu, folosim diferite echipamente electrice, acasa cand sosim ascultam muzica, stiri, vizionam programele noastre preferate, avem unu sau mai multe calculatoare, etc. Cu toate acestea uitam uneori cât de periculoasa poate fi energie electrica si ca instalatiile electrice necorespunzatoare sunt printre principalele cauzele ale incendiilor accidentale din casele noastre.

Stilul de viata modern aduce dupa sine folosirea a tot mai multe aparate electrice in casa. Cu doar 20 de ani în urma, aveam doar un Tv, radio si un frigider. Astazi, mai mult decat probabil, in fiecare locuinta exista cel puțin două televizoare, 1 - 2 calculatoare, aer conditionat, masina de spalat, etc. O data cu cresterea numarului de aparate si echipamente electrice, riscul de accidente electrice in casa este mult mai mare decât înainte.

Statisticile IGSU arată ca electricitatea cauzeaza mai mult 20% din incendiile produse intr-un an in locuintele din Romania, dintre care 923/an cauzate de instalatii electrice improvizate, 260/an – aparate electrice uitate in prize, 569/an – aparate de incalzire defecte, 45/an – incendii provocate de trasnet si alte cauze naturale.

Din acest motiv, identificarea instalațiilor electrice nesigure sau a aparatelor defecte, trebuie sa ne preocupe pe fiecare dintre noi. Cateva proceduri simple, eficiente in practica, la indemana fiecaruia dintre noi, ne poate ajuta sa avem o casa sigura din punct de vedere a utilizarii energiei electrice.

Cât de veche este instalatia electrica?

Cablurile defecte și îmbătrânirea acestora, improvizatiile si exploatarea instalatiei cu defectiuni, sunt principalele cauzele de incendii electrice din casă. Puteți evita toate aceste riscuri prin verificari regulate ale instalatiei electrice, efectuate de electriceni autorizati.

Există semne clare care vă pot ajuta să vă evaluati vechimea si starea instalatiei electrice a casei tale. Acestea sunt:

 Conductoare tip panglica (intenc) din aluminiu
 Tablouri electrice cu sigurante fuzibile
 Imbatranirea evidenta a izolatiei conductoarelor, intarirea si schimbarea culorii acesteia
 Inadirea conductoarelor
 Prize avand contactele arse, etc.

Cine este electricianul autorizat sa intervina in instalatia electrica din casa mea? 

Foarte multe dintre acidentele de natura electrica sunt cauzate mai degrabă de utilizarea aparatelor defecte, decat de instalația electrică în sine. O instalare si o intretinere corespunzătoare ar putea reduce semnificativ posibilitatea unui accident sau incendiu.

Asadar, este foarte important ca orice lucrare de instalare electrica, sa se efectuează numai de către electricieni autorizati si competenti pentru aceste lucrari. Acest lucru înseamnă că au cunoștințele, abilitățile și experiența necesare pentru a instala corect, cu respectarea cerintelor de securitate electrica. 

Este ușor de a face un circiuit electric, este mult mai greu pentru a face aceasta munca în condiții de siguranță si cu respectarea normativelor tehnice. Siguranța persoanala, dar si acasei tale este foarte importantă și de aceea vă recomandăm cu tărie să utilizați un electrician autorizat.

Lucrările de instalații electrice trebuiesc proiectate, executate, inspectate și testate în conformitate cu standardele si normativele in vigoare. Cerințele legale pentru instalații electrice din Romania sunt reglementate in special de normativul I 7/2011. 

Electricienii care efectuează lucrări de instalații electrice în Romania, trebuiesc autorizati de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si trebuie sa cunoasca si sa respecte o serie intreaga de regulamente, prescriptii si standarde specifice domeniului electric. 

Care sunt pericolele? 

 Soc electric, arsuri, chiar si moartea la contactul direct sau indirect cu partile active ale conductoarelor sau cablurilor electrice
 Incendii, provocate de defecțiuni ale aparatelor sau instalații electrice defecte sau improvizate.

Ce trebuie sa cunoastem despre Tabloul Electric?

 Intrerupatorul general – va permite să opriți alimentarea cu energie electrica in caz de urgenta.
 Siguranțele fuzibile – deconecteaza circuitul electric in cazul unuiscurtcircuit sau supraîncărcării. In cazul in care curentul absorbit de instalatia electrica depaseste valoarea calibrata a acesteia, fuzibilul se topeste deconectand circuitul pentru care curentul absorbit depaseste nivelul de siguranta.
 Întreruptoarele automate (sigurantele automate) - oferă o protecție mai precisa decât siguranțele fuzibile. Când intrerupe circuitul defect, acestea au o parghie care poate conecta circuitul in cazul in care defectul a fost inlaturat.
 Dispozitive de curent rezidual - RCD (diferentialele) – suntdispozitive de protectie impotriva electrocutarii, care sunt proiectate pentru aimpiedica șocul electric fatal, in cazul in care atingi un conductor activ (conductorul de faza).

Acesta oferă un nivel de protecție pe care siguranțele fuzibile si intreruptoarele automate nu sunt proiectate sa il ofere. Conform standardelor de siguranta electrica, toate circuitele de prize din instalațiile electrice noi trebuie să aibă protecție RCD. 

Dacă instalarea electrică include unul sau mai multe asemenea dispositive de protectie (RCD), ar trebui să verificați că acestea sunt funcționează corect prin apăsarea butonului de test in fiecare luna. Dacă atunci când apăsați butonul de test, RCD - ul nuva opri alimentarea cu energie electrică a circuitelor protejate, sau dacă butonul nu se resetează, trebuie urgent sa cereti ajutorul unui electrician autorizat. 

Este necesarară testarea aparaturii portabile – Te...
Scheme conexiuni BMP
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Luni, 20 Mai 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.