BLOG

Cum alegem o camera de termoviziune?

Termografiere in infrarosu camera termoviziuneAchizitionarea unei camere de termoviziune reprezinta o investitie foarte importanta. Pretul poate fi un argument suficient pentru foarte multi dintre noi, pentru altii caracteristicile tehnice, dar indiferent de alegerea facuta trebuie sa ne asiguram ca am achizitionat o camera de termoviziune fiabila si potrivita specificului activitatii pentru care dorim sa o intrebuintam.

Indiferent daca suntem incepatori sau cu experienta in acest domeniu, bugetul este primul lucru care ne limiteaza, dar trebuie sa tinem cont si de o serie de factori la fel de importanti:

 Cat de des utilizam camera de termoviziune
 Care este domeniul de inspectie in care lucram
 Care este domeniul de temperatura pentru care vom folosi camera de termoviziune
 Avem nevoie sa realizam rapoarte pentru inspectiile facute
 Distanta de la care putem sa inspectam
 Sensibilitatea termica 

Exista o multime de camere de termoviziune si producatori importanti: FLUKE, FLIR, TESTO. Gasirea camerei de termoviziune potrivite poate parea descurajanta si recunosc nu este deloc usor. Puteti sa va dresati unui furnizor pentru consultanta, dar de cele mai multe ori calitatea consultantei lasa de dorit sau este subiectiva sub aspectul pozitiei pe care o ocupa.

Mai jos am sa va prezint o analiza a principalelor camere de termoviziune de la doi mari furnizori FLIR si FLUKE. 

Camere termoviziune FLIR

 Camerele din seria E4 - E8 sunt in general folosite pentru inspectii ocazionale, scanari rapide si verificari de siguranta
 Camerele din seria E40 - E60 sunt folosite pentru inspectii frecvente, intervale de temperatura mari, sensibilitate marita. Acestea sunt foarte bune pentru inspectia instalatiilor electrice
 Camerele din seria T420 - T640 sunt cele mai performante si foarte potrivite pentru programe intensive de inspectie, raportare rapida si detaliata, scanari de la distanta si din orice unghi, temperaturi ridicate

Camere termoviziune FLUKE

 Camerele din seria performance TiR 105 - Tir 125 si Ti 90 - Ti 125 sunt in general utilizate pentru inspectii ocazionale, scanari rapide si verificari de siguranta
 Camerele din seria profesional Ti 200 - Ti 400 folosite pentru inspectii frecvente, intervale de temperatura mari, sensibilitate marita
 Camerele din seria expert TiX 520 - TiX 1000 sunt cele mai performante camere de termoviziun

Indiferent de seria din care fac parte, o descriere a caracteristicilor tehnice specifice poate sa ne ajute foarte mult in alegerea camerei de termoviziune potrivite:

 Rezolutia este unul dintre cele mai importante caracteristici. Din acest motiv ar fi bine sa achizitionam o camera de termoviziune avand o rezolutie cat mai mare. Un aspect foarte important este acela ca trebuie sa facem distinctie intre rezolutia de afisare a imaginii si rezolutia camerei.
Calitatea imaginii termice si a datelor continute sunt intotdeauna determinate de rezolutia camerei de detectare in infrarosu. O imagine termica cu rezolutie mare, ofera rezultate mai precise si poate fi foarte eficienta in a prezenta detalii fine cu ocazia generarii rapoartelor catre clienti.

 Precizia unei camere de termoviziune permite sa masuram cu exactitate diferentele de temperatura inregistrate.  Nu toate camerele de termoviziune ofera aceeasi precizie in masurare si de aceea este important sa achizitionam o camera de termoviziune care ofera rezultate precise. O precizie optima nu trebuie sa depaseasca ± 2%.

 Focalizarea ajuta sa identificam elementul supus scanarii din campul vizual si este foarte importanta pentru obtinerea de citiri precise ale temperaturii si implicit a unor diagnosticari precise.  Fara o imagine focalizata erorile de masurare a temperaturii pot ajunge pana la 20oC. Este cel mai important lucru care trebuie asigurat la efectuarea unei inspectii in infrarosu

 Necesitatea de a prezenta rapoarte impune capacitatea camerei de termoviziune de a furniza imagini atat in spectrul vizibil cat si imagini termice. Practica internationala impune aceasta cerinta, motivul fiind acela ca fotografia in spectrul vizibil (fotografia digitala) corespunzatoare imaginii termice ajuta foarte mult in a documenta o problema identificata si a preciza locatia sa exacta. Este un element foarte important in cazul in care aveti nevoie sa izolati echipamentul, dispozitivul, aparatul cu probleme, de altele asemanatoare. Este ceea ce se numeste picture in picture - PIP.

 Capacitatea de a masura mai multi parametrii. Cele mai moderne camere de termoviziune permit masurarea in afara de temperatura si a altor marimi fizice cum ar fi: umiditatea, curentul, tensiunea, etc. Toate aceste informatii extrem de valoroase pot fi introduse automat in imaginea termica pentru o raportare cat mai completa. Exista camere care permit adaugarea de comentarii vocale sau scrise fotografiilor inregistrate.

 Capacitatea de stocare a fotografiilor dar si formatul de salvare. Este o caracteristica foarte importanta care poate usura vizionarea acestora de catre client

 Software raportare. Nu toate camerele de termoviziune includ si software de raportare si nu toate rapoartele sunt potrivite nevoilor noastre. Ramane asadar sa ne asiguram ca incercam produsul si sa verificam daca raportul este potrivit nevoilor noastre.

 Comunicarea cu alte dispozitive. In multe cazuri poate fi necesar transmiterea in timp real a informatiilor din teren. Cele mai moderne camere de termoviziune au aceasta tehnologie care ne poate fi de un real ajutor.

Recomandarea finala este sa achizitionam camera de termoviziune de la un furnizor care poate sustine un suport tehnic continuu (reparatii, etalonari, etc.), poate asigura formare profesionala.

Resurse

1. http://en-us.fluke.com/products/infrared-cameras/fluke-ti300-infrared-camera-60-hz.html
2. http://thermal-imaging-blog.com/index.php/category/thermography-tips/
3. http://www.flir.com/instruments/display/?id=61194

Proiectarea prizelor de pamant
Termoviziunea şi inspecţia instalaţiilor electrice
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Luni, 20 Mai 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.