BLOG

Distorsiunea formei de unda a tensiunii de alimentare

Distorsiunea forma de unda a tensiunii si curentuluiPrin distorsiune se intelege abaterea formei de unda a tensiunii sau curentului de la forma ideala (sinusoidala). Aceasta abatere se exprima cantitativ prin gradul de distorsiune. Durata de viata a echipamentelor si aparaturii electrice, depinde foarte mult de calitatea energiei electrice, caracterizata de acest grad de distorsiune.

Majoritatea echipamentelor electrice pot functiona in mod corespunzator cu o valoare a distorsiunii armonice (distorsiune a formei de unda) sub un anumit nivel.

Cu cat distorsiunea parametrilor retelei electrice de alimentare (tensiune, curent) este mai mare, cu atat eficienta sistemului de alimentare, dar si sarcina (consumul) pe care o poate suporta, scade. Un alt efect negativ este cel referitor la incalzirea nenaturala a cablurilor, ducand la incalzirea suplimentara a acestora cu efecte dintre cele mai distructive asupra instalatiei electrice in ansamblu.

 

Tehnici de investigare. Cum stim ca distorsiunea armonica a tensiunii este vinovata de defectiunile echipamentelor electrice?

In cadrul procesului de mentenanta a instalatiei electrice, exista o serie de elemente ce trebuiesc investigate si anume:

 Verificarea conexiunilor pe circuitul de alimentare. Pare un lucru simplu, dar de cele mai multe ori este trecut cu vederea.
 Masurarea curentului pe fiecare faza, asiguranduse ca nu exista conductoare supraincarcate, sau un dezechilibru semnificativ intre fazele retelei de alimentare. 
 Masurarea curentului pe conductorul de nul. In cazul in care exista distorsiuni semnificative pe conductorul de nul, vom avea o valoare a curentului egala sau chiar mai mare decat pe conductoarele de faza.
Pentru conductoarele de faza, este permis un dezechuilibru de 20%, iar valoarea curentului pe conductorul de nul trebuie sa fie mai mica cu cel putin 15% decat valoarea curentului pe conductorul de faza.
 Compararea tensiunii faza - neutru in punctul de alimentare a echipamentului, cu tensiunea faza - neutru in punctul de delimitarea a circuitului (TEG sau TED). In cazul in care caderea de tensiune este mai mare de 4% pe circuitul investigat, inseamna ca avem o supraincarcare a acestuia, o subdimensionare a cablurilor sau conductoarelor, sau o posibila conexiune slaba pe unul dintre conductoarele de alimentare.
 Masurarea tensiunii pe contactele intreruptorului circuitului, atat la intrare cat si la iesire.. In cazul in care se constata o cadere de tensiune (o pierdere de tensiune), in contactele acestuia, se recomanda inlocuirea acestuia.
 Verificarea prin masurare a distorsiunii armonice totale - THD in mai multe puncte ale instalatiei. Conform standardelor, THD nu trebuie sa depaseasca 5%, iar distorsiunea armonica a curentilor de faza sa nu depaseasca 20%.

Solutii pentru inlaturarea efectelor provocate de problemele de distorsiune armonica

 Reducerea incarcarii la pana la 60% pentru transformatorul de alimentare
 Cresterea sectiunii conductorului neutru
 Limitarea lungimii coloanelor de alimentare la mai putin de 60 m
 Limitarea lungimii circuitelor finale la mai putin de 20 m
 Eliminarea folosirii conductorului neutru in comun pentru mai multe circuite

In cazul instalatiilor electrice ce alimenteaza echipamente informatice, THD poate avea valor de peste 100%. Ca solutie pentru reducerea acestor tipuri de probleme, se recomanda montarea filtrelor de armonici.

Prin monitorizarea în mod activ a curentul de linie sau de incarcare, un filtru armonic determina natura și cantitatea de curenți armonici în sistem și anulează injectarea unor cantități egale de curenți armonici, compensand in timp real de sarcinile neliniare.

Optimizarea retelei electrice de alimentare prin montarea filtrelor armonice, duce in mod clar la o serie de avantaje:

 Reducerea facturilor de energie electrica, prin eliminarea de puterii reactive
 Reducerea facturilor de energie electrică prin reducerea pierderilor de putere
 Evitarea problemelor de rezonanță și riscuri semnificative de siguranță
 Imbunatatirea calitatii generale a sistemului de ditributie a energiei electrice
 Scaderea costurilor de întreținere
 Scaderea investitiilor prin utilizarea mai bună a sistemelor și echipamentelor de distribuție a energiei
 Stabilizarea proceselor de producție
 Stabilizarea tensiunii de alimentare

Articole pe aceeasi tema:

1. Valoarea efectiva, valoarea de varf  - tensiune, curent
2. Distorsiuni Armonice

De ce este necesara testarea impedantei buclei de ...
Valoare efectiva, Valoare de varf - tensiune, cure...
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Luni, 30 Noiembrie 2020
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.