BLOG

Termoviziunea în inspecţia periodică a reţelelor electrice de distribuţie


Termoviziune linii electrice de transport si distributie energie electricaIn tara noastra dar si in multe alte tari, retelele electrice de transport si distributie a energiei electrice sunt destul de vechi. Acest lucru impune monitorizarea starii retelelor existente si inspectia periodica, folosind cele mai moderne tehnologii.
Termoviziunea prin inspectiile termografice realizate vine ca raspuns la aceasta necesitate importanta privind mentinerea fiabilitatii retelelor de alimentare cu energie.
Avand in vedere acest lucru, tot mai multe firme incep sa utilizeze termoviziunea, dar si alte metode avansate de control si sa recunoasca faptul ca numai o combinatie a noilor tehnologii cu procedurile clasice vor produce rezultate optime.
Inspectia termografica periodica a liniilor electrice, este acum un lucru obisnuit in multe tari dezvoltate, chiar daca procedurile standard se concentreaza inca pe inspectia vizuala a conductoarelor, a structurilor si a vegetatiei din jur. De obicei, este considerata ca fiind suficienta metoda inspectiei vizuale cu un binoclu, in ciuda faptului ca o camera de termoviziune prezinta o serie intreaga de avantaje.
 Termoviziunea versus Inspectia Corona
Pentru inspectia liniilor electrice aeriene, exista in principal trei metode: termografia in infrarosu, masurarea descarcarilor corona si inspectia vizuala standard, cu sau fara binoclu. La intrebarea, care tehnologie este mai potrivita pentru aceste inspectii, inca nu exista un raspuns unanim acceptat pentru una sau alta dintre aceste metode. O solutie care sa fie usor de utilizat, rapida, ieftina si care ofere o indicatie clara si sigura a componentelor defecte, nu este inca disponibila in procedurile de inspectie.
Alegerea metodei, depinde foarte mult de istoricul problemelor care au afectat buna functionare a liniei electrice. In functie de tema inspectiei, dar si de istoricul problemelor inregistrate putem alege o metoda sau alta. De exemplu, in cazul in care majoritatea problemelor din trecut au implicat conexiuni, un studiu termografic in infrarosu va fi probabil, cea mai buna alegere datorita beneficiilor sale unice in detectarea punctelor fierbinti.
 
Utilizarea camerelor de termoviziune
 
Termoviziune, termografiere linii electrice aerienePrin inspectie termografica putem identifica punctele fierbinti din componente, cum ar fi izolatoare sau conexiuni, care pot semnala inceputul unor defecte.
Camerele de termoviziune sunt din ce in ce mai utilizate pentru inspectia liniilor electrice de putere, datorita sensibilitatii excelente, dar nu au intotdeauna capacitatea de a masura o temperatura exacta. 
Practica arata ca este dificil sa masuram temperaturile absolute ale pieselor metalice de la o distanta relativ mare, datorita emisivitatii si reflectiei. 
Emisivitate depinde foarte mult de starea fizica a componentei si a temperaturii reflectate de aceasta si este greu sa se precizeze acesti parametri pentru anumite elemente. 
In cazul in care acesti parametri nu sunt cunoscuti in prealabil, rezultatele obtinute risca sa nu fie exacte. De aceea, este preferabil sa se compare numai temperaturi ale componentelor de acelasi tip si de pe acelasi circuit, folosind numai diferenta de temperatura ca baza pentru evaluare. Compararea elementelor identice, in conditii similarea de operare poate da un indiciu destul de important privind defectele existente.
O alta variabila in alegerea celei mai potrivite metode de inspectie implica sarcina. In cazul in care un echipament sau o instalatie functioneaza la un nivel mai mic de 30% din sarcina nominala, termoviziunea probabil nu va fi eficienta, deoarece sarcina minima pentru a a efectua un studiu termografic, ar trebui sa fie de aproximativ 40%. 
In fiecare rezistor parcurs de curent apare o crestere de temperatura, care teoretic poate fi masurata, chiar la sarcini mici. Acest lucru nu poate fi o problema in cazul in care masurarea se face intr-un laborator, dar in conditii de mediu, cum ar fi umiditate, vant, reflectie, o diferenta de temperatura mica va fi dificil de detectat.
 
Vizualizarea descarcarilor Corona cu ajutorul camerelor UV
 Camera de termoviziune are la baza radiatia in infrarosu si nu este instrumentul ideal pentru a scana efectul Corona care emite radiatii ultraviolete (UV) si foarte putina caldura. Efectul Corona apare ca urmare a ionizarii aerului in jurul conductoarelor si elementelor liniei electrice de putere, datorita influentei conditiilor atmosferice si a tensiunilor foarte inalte. Acesta se manifesta ca o descarcare luminoasa si poate fi insotit si de efecte sonore (zgomot). În functie de conditiile atmosferice, dar si de specificatiile tehnice, o camera de termoviziune poate sau nu poate detecta aceasta anomalie si din acest motiv echipamentele recomandate in detectarea acestor fenomene sunt camerele UV.
Atat in cazul inspectiilor IR cat si UV, exista riscul ca defectele sa nu fie detectate. Exista numeroase exemple cand una sau alta din tehnologiile folosite IR sau UV, nu au dat rezultatele asteptate si din acest motiv, practica internationala recomanda in functie de buget, utilizarea ambelor tehnologii.
Problemele incipiente, cum ar fi firele conductoare rupte sau izolatoare deteriorate sunt de obicei mai usor de detectat cu ajutorul unui camerelor cu inregistrare in spectrul UV.  Camerele pentru detectia descarcarilor de tip Corona pot oferi insa, informatii importante despre existenta descarcarilor partiale, cu beneficii importante in mentenanta acestor echipamente.
 Domeniile in care inspectia UV are o mai mare aplicabilitate sunt: instalatiile electrice de medie si inalta tensiune, motoare de putere, izolatoare, generatoare, transformatoare utilizate in mine, rafinarii, zone industriale, centre de date, etc.
 
Cum functioneaza aceste camere?
Aceste camere, inregistreaza decarcarea ultravioleta care apare atunci cand azotul din aer intra in contact cu o scurgere de curent cauzata de deteriorarea unui izolator al unei linii electrice de putere. Intensitatea fenomenului Corona detectat, este prezentat ca un numar de evenimente UV pe unitatea de timp. Acest numar este utilizat pentru comparare si raportare.
Cele mai noi camere permit scanarea liniilor electrice aeriene si in conditii de iluminare solara puternica, iar daca in trecut nu era posibil sa detectam acest fenomen in timpul zilei, acum este posibil.
 
Importanta specializarii si pregatirii personalului in realizarea inspectiilor
 Chiar daca discutiile despre inspectie se concentreze pe tehnologie, calificarea si experienta persoanei care realizeaza inspectia sunt esentiale. Multe dintre defectele incipiente sunt dificil de identificat pentru un ochi neatrenat. O indicatie gresita ar putea duce la reparatii inutile si din acest motiv, o formare adecvata in domeniul termoviziunii, dar mai ales experienta si calificarea in domeniul investigat este obligatorie.
 
Beneficile utilizarii termoviziunii
 Termoviziuea este un instrument excelent pentru inspectiile de intretinere predictiva si prezinta o serie de beneficii:
 inspectie non-contact, non-distructiva, scanare si constatare rapida a problemelor existente;
 identificarea punctelor fierbinti si analiza vizibila a cresterilor de temperatura;
 identificarea si localizarea nivelului problemei si in functie de gravitate se poate stabili intervalul de timp in care ar trebui sa fie reparat echipamentul;
 scaderea costurilor datorate nefunctionarii echipamentelor.
 
Factori care pot influenta negativ inspectiilor termografice
  factorii de incarcare;
 factorii atmosferici;
 factorii de emisivitate;
 efectul Corona.
 
Factori de incarcare
 La o linie electrica aeriana nu putem masura sarcinile reale ale liniei in timpul inspectiei, spre deosebire de instalatiile electrice interioare. Incarcarea liniei la un nivel optim este foarte importanta. In timpul perioadei de inspectie, sarcina liniei trebuie sa fie de cel putin 40-45% din valoarea nominala, sarcina optima recomandata este de 70 - 75% din valoarea nominala.
 In cazul in care sarcina este mai mare de 90% din valoarea nominala, poate fi destul de dificil reperarea elementelor supraincalzite si din acest motiv este foarte important sa cunoastem datele de incarcare a liniilor electrice in timpul inspectiei.
 
Factorii atmosferici
 Chiar daca tehnologia s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani si unele dintre cele din cele mai noi camere par sa nu fie afectate de conditiile atmosferice, acestia pot influenta in mod hotarator rezultatele obtinute si de aceea este bine sa cunostem efectul acestora:
  vantul puternic cu efect de racire poate avea ca rezultat denaturarea rezultatelor obtinute. Nici o inspectie termografica nu este recomandata in cazul in care viteza vantului este peste 8m /s;
 ploaia, influenteaza de asemenea rezultatele prin modificarea temperaturii suprafetei obiectului inspectat;
 lumina soarelui are ca efect incalzirea si reflectia;
 umiditatea poate influenta de asemenea o scanare termografica. 
 
Factorii de emisivitate
 Elementele inspectate sunt in general conductoarele liniei, izolatorii, consolele, diversi alti conectori. Emisivitatea difera de la element la element si poate fi distorsionata din cauza uzurii, coroziunii, influentelor atmosferice, etc.
 
Recomandari in inspectia termografica a liniilor electrice aeriene
  utilizati o camera de termoviziune de inalta rezolutie si setati corect parametrii; 
 identificati mai intai componentele liniilor care urmeaza sa fie inspectate, pentru a afla factorii reali de emisivitate;
 masurati distanta pana la linie, temperatura, umiditatea aerului si viteza vantului;
 realizati inspectiile termografice inainte de rasarit, dupa apusul soarelui sau in momentele fara soare ale zilei;
 captati imagini termografice la unghiuri diferite pentru a evita reflectarea luminii;
 urmati recomandarile pentru inspectia in infrarosu a sistemelor electrice dar si a normelor de securitate;
 utilizati datele reale de incarcare si factorii de corectie a vantului pentru analiza si raportare.
 
 Concluzii
Functionarea in conditii de siguranta a retelelor electrice aeriene a fost intotdeauna o prioritate in randul operatorilor din intreaga lume. Utilizarea atat a camerelor de termoviziune cat si a camerelor UV, poate fi cea mai buna solutie pentru evaluarea starii tehnice a liniilor electrice de putere prin detectarea punctelor firbinti si vizualizarea descarcarilor Corona.
 
Resurse:

1. http://www.inmr.com/practical-issues-effective-aerial-patrols-overhead-lines/3/
2. http://aiturgroup.com/infrared-image-thermal-imaging-survey-maintenance-testing-inspection-services

 
Articole asemanatoare
 
 
Metode de scădere a rezistenţei de dispersie a pri...
Paratrasnete. Necesitate si limite de protectie
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Marți, 16 Aprilie 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.