BLOG

Evaluarea Riscului

Evaluare riscuri, verificari PRAM, masuratori PRAM, CERTIFICAT PRAMFiecare companie, indiferent de marimea sa este obligata sa efectueze o evaluare a riscurilor la locul de munca. Reglementarile in vigoare impun ca echipamentele si instalatiile electrice sa fie evaluate periodic de un electrician autorizat. Pentru inlaturarea acestor pericole avem posibilitatea de a reduce semnificativ riscul prin luarea unor masuri de precautie.

Verificarile PRAM sunt parte ale acestui proces de evaluare a instalatiilor electrice din punct de vedere a sigurantei in exploatare. O evaluare a riscului este pur si simplu o examinare a ceea ce la locul de munca ar putea fi o cauza de accident, indiferent de natura acestuia.

Accidentele pot duce la pierderea de vieti omenesti si chiar ar putea avea efecte dintre cele mai nedorite asupra afacerii dvs. Curentul electric poate provoca incendii aducand pagube importante, soc electric ranind grav oamenii sau poate chiar duce la moartea acestora.

 Care sunt pericolele?

Electrocutarea si arsuri la contactul accidental cu element activ al unei instalatii electrice, ca urmare a unui defect
Incendii prin scurtcircuite in instalatiile electrice defecte
Explozii provocate de elelctricitatea statica, care poate aprinde vapori sau pulberi inflamabile

Ce trebuie sa facem pentru a evalua riscul electric?

In primul rand trebuie sa se asigure o evaluare periodica din punct de vedere al pericolelor de natura electrica care sa stabileasca:

Care sunt pericolele si cum ar putea afecta acestea siguranta la locul de munca
Nivelul de risc
Masuri pentru controlul acestor riscuri

Cum evaluam riscurile la locul de munca?

Identificati pericolele
Evaluati riscurile si decideti asupra masurilor de precautie
Hotarati care sunt masurile si punetile in aplicare
Aplicarea controlelor pentru reducerea riscului
Realizati evaluari periodice ale masurilor luate

Daca sunteti o firma mica, o evaluare poate fi facuta de dvs. in calitate de administrator si persoana responsabila din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca,pe cand in firmele mari o evaluare corespunzatoare nu poate fi facuta decat de un specialist in SSM.

 Este bine de stiut !!

Muncitorii stiu cum sa foloseasca echipamentul electric in conditii de siguranta
Avem suficiente prize disponibile si nu sunt supraincarcate
Asigurativa ca oricine lucreaza cu electricitate are competentele necesare, cunostinte si experienta pentru a face acel lucru
Luati in considerare folosirea protectiilor impotriva electrocutarii prin folosirea RCD-urilor ca aparatura suplimentara de protectie

Concluzie

Evaluarea riscurilor ar trebui sa fie o activitate continua, flexibila, revizuita in mod regulat pentru a imbunatatii siguranta si prevenirea accidentelor.

Notiunea de risc nu este un element constant, intodeauna va exista divergente de perceptie si anticipare a nivelului de pericol.

Comportamentul uman fata de toate aceste problemele, de conștientizare generala si vigilenta constanta a celor implicati, joaca un rol vital in procesul de luare a deciziilor organizatiei in evaluarea riscului. 

Surse comune de risc electric
Eficienta Energetica
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Miercuri, 25 Noiembrie 2020
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.