BLOG

Factori care influenteaza rezistenta de dispersie a prizelor de pamant

O rezistenta de dispersie scazuta este esentiala pentru siguranta utilizatorilor si protectia echipamentelor. Cunoasterea elementelor si factorilor care contribuie la formarea acestei rezistente trebuie cunoscute foarte bine de cei care realizeaza priza de pamant. Rezistenta unei prize de pamant este alcatuita din suma mai multor rezistente si anume:

1a rezistența electrodului (rezistenta metalului utilizat);
1a rezistenta de contact dintre electrod si sol;
1a rezistenta solului de la suprafata electrodului spre exterior.

Primii doi factori reprezinta valori foarte mici si pot fi neglijati in practica.  Rezistivitatea insa, reprezinta un factor foarte important de care se tine cont incepand din faza de proiectare.

Ce este rezistivitatea solului?

Rezistivitatea, este rezistenta solului la trecerea curentului electric, se masoara in ohmi/metru si joaca un rol important in determinarea performantei unui sistem de legare la pamant. Valoarea acesteia depinde foarte mult compozitia fizica a solului, sarurile dizolvate, distributia granulara, variatiile sezoniere, dar si de valoarea curentului care se scurge in acel moment in sol.

Rezistivitate este influentata de tipul solului si compozitia fizica,umiditatea sa, sarurile dizolvate, conditiile climatice. Solul cu o rezistivitate mica scade rezistenta de dispersie a electrodului, dar este foarte coroziv pentru instalatia de impamantare.

Tipul solului

Solul joaca un rol important  in determinarea performantei unei prize de pamant. Rezistivitatea este direct influentata de starea, dar mai ales tipul solului. Cele mai multe dintre solurile existente sunt foarte slab conductoare  de energie electrica, mai ales  atunci cand acestea sunt complet uscate.  Solul uscat are o rezistivitate foarte mare, fapt ce va influenta in mod negativ rezistenta de dispersie a prizei de pamant, dar nici un sol cu o rezistivitate mica nu este de dorit din siplul motiv ca acest tip de sol este foarte coroziv.

Umiditatea solului

Conductia electricitatii in sol se realizeaza prin apa. Prezenta apei in sol are o mare influenta asupra valorii rezistivitatii solului. Rezistivitatea unui sol poate fi determinata prin cantitatea de apa reținuta de sol dar si de rezistivitatea apei in sine.

Trebuie sa retinem ca rezistenta de dispersie a unei prize de pamant scade rapid la o valoare a umiditatii de circa 15%, iar cresterea in continuare a nivelului de umiditate in sol va avea un efect redus asupra rezistivitatii solului.

Sarurile

Apa pura este slab conductoare de electricitate, iar rezistivitatea solului depinde de rezistivitatea apei , care la randul sau depinde de cantitatea si natura sarurilor dizolvate. O mica cantitate de saruri in apa reduce rezistivitate cu pana la 80%. Sarea obisnuita este cea mai eficienta pentru imbunatatirea conductivitatii solului, dar are ca efect secundar corodarea metalelor, fapt ce descurajeaza utilizarea acesteia.

Conditiile climatice

Prin cresterea sau scaderea continutului de apa conditiile climatice influenteaza in mod hotarator rezistivitatea solului. Astfel, in anotimpurile bogate in precipitatii vom obtine o rezistivitate a solului mult scazuta.

Compozitia fizica a solului

Compozitii diferite de sol dau diferite rezistivitati. In functie de tipul de sol, rezistivitatea poate evolua foarte mult. Rezistivitatea solului argilos poate fi în intervalul 4 - 150 ohmi/metru, in timp ce pentru soluri nisipoase pietroase, rezistivitatea poate inregistra valori peste 1000 ohmi/metru.

Amplasare prizei de pamant

Instalarea unei prize de pamant intr-un teren inclinat, cum ar fi o zona de deal sau o zona nisipoasa trebuie sa ne duca cu gandul ca in conditii de seceta, apa este greu pastrata in straturile  de adancimi mici. Prin urmare, este de preferat sa alegem un sol care retine in mod natural apa si nu este bine drenat.

Efectul curentilor de scurgere

Rezistivitatea solului in jurul electrozilor prizei de pamant poate fi afectata de curentii care se scurg in pamant. Un curent de o magnitudine si durata semnificativa va provoca uscarea solului si astfel creste rezistivitatea.

Alti factori factori care influenteaza rezistenta de dispersie a prizelor de pamant

1a lungimea electrodului sau adancimea de plantare. Standardele recomanda o lungime minima de 2.5 m, dar trebuie sa stim ca un electrod cu o lungime dubla poate reduce rezistenta  de dispersie a prizei de pamant pana la 40%
1a diametrul electrodului. Este un factor important, dar o dublare a diametrului aduce o scadere a rezistentei de dispersie cu doar 10%.
1a numarul de electrozi. Pentru o eficienta crescuta distanta dintre electrozi trebuie sa fie de cel putin lungimea electrodului. Se recomanda chiar dublul lungimii electrodului.

Paratrasnete. Necesitate si limite de protectie
21 Reguli de aur privind siguranta electrica
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Luni, 20 Mai 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.