BLOG

21 Reguli de aur privind siguranta electrica

Verificari PRAM_Reguli privind siguranta electricienilorLucrul in instalatiile sau echipamentele aflate sub tensiune este extrem de periculos. Avand formarea dar si echipamentele de protectie adecvate pentru a lucra in conditii de siguranta, reprezinta o buna practica si ar putea face diferenta dintre viata si moarte.

Exista o conceptie gresita ca nivelurile de inalta tensiune sunt cele mai periculoase. In realitate, nu tensiunea ci curentul electric prezinta cel mai mare pericol pentru oameni.

Este adevarat ca nivele de tensiune mai mari de 600V cauzează un debit mai mare de curent. Acest lucru duce la deteriorarea dielectrica a pielii, scaderea rezistentei naturale permitand curentului sa circule liber prin corp.

Din acest motiv instalatiile si echipamente de inalta tensiune prezinta un pericol mult mai mare pentru oameni decat echipamentele electrice de joasa tensiune, iar o interventie in aceste instalatii trebuie sa se realizeze numai de catre persoane calificate si pregatite corespunzator pentru acest nivel de tensiune.

Un mediu de lucru sigur nu este întotdeauna suficient pentru a controla potentialele pericole electrice. Trebuie sa fim precauti si sa lucram in conditii de siguranta respectand normele, controland in acest fel factorii de risc specifici locului de munca.

Daca lucrati in domeniul instalatiilor electrice, iata 21 de reguli de aur care va vor ajuta sa controlati riscurile de ranire sau deces prin electrocutare:
 
Regula nr. 1
Evitati contactul cu circuite electrice sub tensiune. 
 
Regula nr. 2
Trateaza toate circuitele si aparatele electrice ca si in cazul in care ar fi sub tensiune.
 
Regula nr. 3
Intrerupeti alimentarea cu energie electrica inainte de orice interventie asupra unui echipament sau instalatie electrica.
 
Regula nr. 4
Utilizati numai scule electroizolante atunci cand lucrati in instalatii electrice.
 
Regula nr. 5
Va recomand sa indepartati inelele, bratarile sau alte tipuri de bijuterii metalice cand interveniti intr-o instalatie electrica. Aceasta regula este usor de uitat, dar ne poate salva viata!
 
Regula nr. 6
Atunci cand totusi este nevoie sa lucrati sub tensiune, asigurati-va ca mainile sunt uscate, purtati manusi si echipamente de protectie electroizolante.
 
Regula nr. 7
In cazul in care sunteti in situatia sa lucrati sub tensiune dar nu purtati manusi de protectie, lucrati cu o singura mana, pastrand-o pe cealalta in buzunar. Aceasta masura de precautie reduce posibilitatea producerii unor accidente care au drept rezultat trecerea curentului prin cavitatea toracica.
 
Regula nr. 8
Evitati pe cat posibil utilizarea echipamentelor electrice in zonele cu umiditate ridicata
 
Regula nr. 9
In cazul in care apa sau un produs chimic este varsat pe un echipament electric, opriti lucrul, intrerupeti alimentarea cu energie electrica si nu mai utilizati acest echipament pana cand acesta nu a fost verificat din punct de vedere al electrosecuritatii.
 
Regula nr. 10
In cazul in care o persoana vine în contact cu un conductor electric aflat sub tensiune, nu atingeți echipamentul, cablul de alimentare sau persoana. Pastrati-va calmul pentru a nu complica si mai mult situatia si deconectati in cel mai scurt timp sursa de alimentare.
 
Regula nr. 11
Echipamentele electrice si electronice care sunt sursa unor „furnicaturi”, trebuie sa fie urgent deconectate si raportate cu promtitudine pentru reparatii si verificari.
 
Regula nr. 12
Daca dispozitivul de protectie al unui circuit semnaleaza un defect intrerupand alimentarea, nu incercati corectarea acestei erori prin inlocuirea acestuia cu un altul de o valoare mai mare.
 
Regula nr. 13
Inainte de a incepe lucrul in apropierea condensatorilor, scurtcircuitati terminalele pentru a preveni socul electric.
 
Regula nr. 14
Niciodata nu atingeti echipamentele sau alte aparate electrice utilizate la lucru de alte persoane.
 
Regula nr. 15
Izolati toate contactele electrice sau alte parti ale instalatiei electrice, astfel incat nimeni sa nu poata veni accidental in contact cu ele.
 
Regula nr. 16
Nu interveniti niciodata asupra echipamentelor sau instalatiilor electrice atunci cand podeaua este umeda, mainile, picioarele, sau corpul este transpirat.
 
Regula nr. 17
Atunci cand este necesara verificarea unor echipamente electrice prin atingere, faceti acest lucru cu dosul palmei, astfel incat in cazul unui soc electric contractia mainii sa nu duca la prinderea/lipirea de echipamentul sau conductorul sursa.
 
Regula nr. 18
Nu depozitati lichide inflamabile sau neinflamabile in apropierea sau pe echipamentele electrice.
 
Regula nr. 19
La deconectarea unor circuite de forta, circuitele de comanda pot ramane sub tensiune. Verificati si asigurati-va ca ati citit cu atentie schema de distributie.
 
Regula nr. 20
Nu lasati nesupravegheate echipamente electrice sub tensiune.
 
Regula nr. 21
Nu purtati haine largi sau nu interveniti in instalatii purtand camasa sau tricou cu maneca scurta. Fiti imbracati adecvat, comportati-va cu responsabilitate.
 
Resurse:
1.http://electrical-engineering-portal.com
2.http://www.hillhead.com
 
Factori care influenteaza rezistenta de dispersie ...
Bibliografie pentru examenul de autorizare ANRE
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Luni, 20 Mai 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.