BLOG

Notiuni de electrosecuritate

Electrosecuritatea in instalatiile electricePrezenta „curentului electric” nu mai poate fi evitata de nimeni, indiferent de locul de munca. Esti nevoit sa traiesti cu aceasta prezenta peste tot unde esti, acasa sau la serviciu. Functionarea defectuoasa a unui aparat sau a instalatiei electrice chiar, iti poate pune in pericol viata si chiar locuinta.

Reducerea acestor riscuri nu poate fi facuta decat prin verificari si masuratori periodice a starii de sanatate a instalatiei electrice (Verificari PRAM), dar si prin o buna exploatare si intretinere a instalatiei electrice si a aparaturii si echipamentelor folosite (Testari PAT).

Incepand din faza de proiectare, continuind cu executia instalatiei electrice, protectia impotriva efectelor curentului electric va fi un aspect pe care doar profesionistii in domeniu il stapanesc si anume electriceni autorizati si certificati pentru astfel de lucrari.

Masuri de protectie electrica

Este foarte important ca atunci cand avem de intervenit asupra unei  instalatii electrice sa ne asiguram ca:

Avem competenta si avizele de a executa aceasta lucrare
Deconectam portiunea de instalatie unde vrem sa intervenim 
Eliminam posibilitatii de acces la alte elemente ale instalatiei aflate sub tensiune

Aparitia tensiunilor accidentale reprezinta un real pericol chiar pentru electricieni autorizati, cu mare experienta, pentru ca aceasta aparitie nu este previzibila, dar poate fi contracarata printr-o serie de masuri organizatorice si tehnice.

Efectele curentului electric

Efectele curentului electric reprezinta un mare pericol pentru fiecare dintre noi, in calitate de electricieni autorizati, dar si utilizatori. Acestea depind de mai multi factori printre care:

Valoarea curentului
Durata expunerii
Rezistenta organismului
Mediul (uscat sau umed)
Traseul curentului

Plecand de la aceste date, au fost stabilite valorile admisibile ale curentului pentru anumite durate de expunere. Astfel, prin studiile si cercetarile efectuate a fost stabilita ca limita, o valoare de 30 mA pentru curentul la care poate fi supus un om. Peste aceasta limita intervine paralizia respiratorie si pierderea vietii.

Pentru valori sub aceasta limita, si timp de expunere sub 10 secunde, efectele asupra organismului uman sunt urmatoarele:

0.5 mA – furnicaturi usoare
6 mA – intepaturi suparatoare, pastram controlul muscular
10 mA – este valoarea la care mai putem sa ne desprindem de elementul sub tensiune
15 mA – apar dificultati de respiratie
Peste 30 mA intervine paralizia respiratorie

Aceste efecte pentru valorile de curent aratate mai sus, cresc proportional cu durata trecerii curentului prin organismul nostru. De aceea evaluarea gradului de pericol este strans legata de relatia timp si pe acest considerent sunt proiectate toate dispozitivele de protectie impotriva electrocutarii.

Cum valoarea curentului nu este determinata de instalatia electrica ci numai tensiunea electrica, s-au stabilit valori limita ale acesteia, numita tensiune limita de securitate.

Valoarea tensiunii maxime admisibila, pentru care nu exista un risc major pentru om, este considerata 50 V pentru medii uscate si 24 V pentru medii umede (subsoluri).

Masuri de siguranta a persoanelor in timpul furtun...
Inspectia si verificarea instalatiei electrice din...
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Luni, 20 Mai 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.