BLOG

Panouri fotovoltaice

Utilizarea panourilor fotovoltaice in producerea de energie electrica, capteaza tot mai mult interesul persoanelor fizice, dar mai ales investitorilor in energii neconventionale.

Progresului tehnologiei a dus la scaderi semnificative ale preturilor de productie, piata panourilor fotovoltaice fiind intr-o continua dezvoltare.

Datorita amplasamentului si conditiilor climaterice, Romania dispune de un potential energetic deloc de neglijat. O data cu aparitia legislatiei privind producerea energiei din surse regenerabile, au fost clarificare o serie de aspecte, fapt ce deschide noi posibilitati de investitii in acest domeniu.

PANOUL FOTOVOLTAIC

Panoul fotovoltaic este alcatuit dintr-un numar de 36 pana la 72 de celule fotovoltaice, conectate in serie si paralel montate pe un suport, legate în serie sau paralel si care transformă radiaţia solară în energie electrică. 

Randamentul panourilor fotovoltaice este cuprins între 8-20%, în funcţie de gradul de absorbţie a radiaţiei solare.

Eficienţa destul de scazută a panourilor fotovoltaice actuale este în principal datorată faptului că din spectrul solar vizibil doar o mică parte a radiaţiilor luminoase sunt transformate în electricitate.

Panourile fotovoltaice generează curent  continuu, cu parametri variabili, inadecvaţi încărcării unor acumulatori. Din acest motiv este nevoie de un convertor care să transforme energia electrică produsă de panurile fotovoltaice în energie electrică, avand parametri stabilizati. 

Celula solara ca element al panoului solar, are propietatea de a converti energia solara in energie electrica. Conectarea in serie a celulelor solare, are ca rezultat cresterea tensiunii direct proportional cu numarul celulelor.
Conectare in paralel a sirurilor de celule, urmareste de fapt cresterea curentului debitat de ansamblul respectiv. La randul lor panourile solare pot fi montate in serie si paralel cu scopul de a obtine o tensiune, respectiv curentul necesar aplicatiei pentru care a fost proiectat.

 Modul de legare a panourilor fotovoltaiceMod de conectare serie si paralel panouri fotovoltaice

TIPURI DE CELULE FOTOVOLTAICE

In general intalnim trei tipuri de celule fotovoltaice si anume:

 

Tipuri de celule si panouri fotovoltaice
celule monocristaline   celule policristaline   celule amorfe

1. Celule fotovoltaice monocristaline - sunt primele forme de celule fotovoltaice si sunt create dintr-un singur cristal de siliciu. Randamentul acestor celule fotovoltaice este de pana la 16%

2. Celule fotovoltaice policristaline - au la baza mai multe cristale de siliciu, orientate diferit. Randamentul acestor celule este de pana la 13%, dar pretul este mult mai mic decat in cazul celulelor fotovoltaice monocristaline

3. Celule fotovoltaice amorfe - sunt realizate din materiale sintetice peste care se aplica un strat de siliciu. Randamentul acestora este de pana la 10%, dar au avantajul ca se comporta foarte bine la lumina difuza si temperaturi ridicate.

PARAMETRII CELULELOR FOTOVOLTAICE

Principalii parametrii sunt reprezentanti de:

- Tensiunea nominala - Un - (V)
- Puterea electrica a panoului - Pp (W)
- Puterea maxima a panoului - Pmax (W)
- Tensiunea panoului la putere maxima - Vpm (V)
- Tensiunea maxima a sistemului - Umax (V)
- Tensiunea in gol - Uco (V)
- Curentul descurtcircuit - Isc (A)
- Coeficientul de temperatura - CVoc sau CIsc

Toate aceste marimi electrice pe care le gasim in datele tehnice ale oricarui panou, se dau pentru anumite conditii, numite si conditii standard (STC) si anume: iradiatia solara 1000 W/m2 si temperatura de 250 C, masa de aer 1.5

ALEGEREA PANOURILOR FOTOVOLTAICE

Panourile fotovoltaice se aleg dupa urmatoarele criterii:

- Necesarul de energie (E) pentru locatia proiectului - KWh/an
- Iradiatia medie anuala (H) pentru locatia proiectului - KWm2/an
- Tipul panoului fotovoltaic. Aici se are in vedere cateva criterii economice: bugetul alocat proiectului, perioada de amortizare, etc.

SCHEMA DE PRINCIPIU A UNEI INSTALATII FOTOVOLTAICE

Schema conexiuni instalatie solara
Elementele constructive ale unei instalatii fotovoltaice:

- Panourile fotovoltaice - alcatuiesc generatoru fotovoltaic
- Inverorul
- Bateria de acumulatoare
- Regulatorul de sarcina
- Dispozitivele de protectie 
- Tabloul electric
- Cabluri electrice

Potentialul energetic solar
Protectia diferentiala
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Luni, 20 Mai 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.