BLOG

Realizarea prizelor de pamant naturale

Realizarea unei prize de pamant naturaleRealizarea unei instalatii de legare la pamant (prizelor de pamant) este foarte importanta pentru asigurarea masurilor minime de electrosecuritate a utilizatorilor unei instalatii electrice. Pentru cele mai mjulte dintre cladirile rezidentiale de tip familial, realizarea unei instalatii de legare la pamant cade pe un loc secund. Proprietari nu acorda atentie acestui aspect foarte important si care trebuie luat in considerare inca din faza de proiect.

Motivul pentru care acest element scapa din atentia proprietarilor poate fi divers: informatii insuficiente, lipsa proiectului de instalatii electrice, proiecte incomplete, angajarea pentru astfel de lucrari a persoanelor neautorizate.

Stim foarte bine din practica, ca cele mai multe dintre instalatiile electrice din domeniul rezidential sunt executate de persoane neautorizate, plecand de la zugravi, instalatori, electronisti si chiar electricieni de alte specializari si neautorizati pentru realizarea de astfel de lucrari.

Din punct de vedere constructiv, Instalatiile de legare la pamant (priza de pamant) poate fi de doua feluri:

 prize de pamant naturale - prize de pamant realizate in fundatia constructiei si legata la armaturile metalice ale acesteia
 prize de pamant artificiale - prize de pamant realizate cu tarusi ingropati in sol

Cele mai bune si sigure, dar si cu o eficacitate pastrata pentru aproape toata durata de existenta a constructiei este priza de pamant naturala adica acea priza realizata in fundatia cladirii.

Pentru realizarea unei prize de pamant naturale ne putem folosi de armaturile metalice ale constructiilor de beton armat (fundatie, stalpi, planseu, cadre). Folosirea acestor armaturi metalice drept prize de pamant, se face cu respectarea urmatoarelor conditii:

 Este necesara realizarea unei legaturi electrice (prin sudura) intre barele verticale ale stalpilor prin intermediul etrierelor
 Se va realiza legatura electrica prin sudare intre barele verticale ale stalpilor si armaturile metalice ale fundatiei si planseului
 Sectiunea minima a armaturii fiecarui element de beton armat, folosit drept priza de pamant, trebuie sa aibe o sectiune de cel putin 100 mm2
 Se va prevedea o piesa metalica din platbanda zincata, sudata de barele verticale ale stalpilor, unde se va lega bara principala de echipotentializare, locul de racord al conductoarelor principale de legare la pamant
 Piesa de racord a conductoarelor principale de legare la pamant, va avea o sectiune de cel putin 120 mm, adica o platbanda cu o grosime de 3 mm si o latime de 40 mm

Prin aceasta continuitate electrica a rmaturilor metalice ale constructiei vom realiza o priza de pamant naturala si cu perioda de functionare net superioara prizelor clasice cu electrozi ingropati in pamant.

Daca aceste conditii legate de sectiunea armaturilor metalice nu pot fi indeplinite, putem folosi platbanda de 40x3 mm si care va fi fixata cu ajutorul unor cleme de racord la armatura metalica a fundatiei.

Platbanda se poate si suda de armatura metalica a fundatiei (varianta economica), dar eu folosesc cu succes cleme speciale de racord la armatura si cleme cruce pentru realizarea continuitatii electrice a elementelor de platbanda fixata perimetral pe fundatie.

Daca suprafata fundatiei este mica si conderam ca este necesar, putem conecta si unu, doi tarusi suplimentari cu o lungime de 2 m.

Dupa fixarea platbandei pe conturul fundatiei, va trebui sa scoatem piese racord catre:

 Bara principala de echipotentializare
 Tablou electric
 Coborari paratrasnet - cel putin doua

Cel mai bun loc de montare a barei principale de edhipotentializare este camera tehnica. Din acest loc de racord putem mai apoi sa plecam cu conductorul principal de legare la pamant in bara PE a tabloului electric, conductoarele de legatura suplimentara la pamant a echipamentelor din camera tehnica, echipotentializarea serviciilor (tevile metalice de apa, gaze, etc.).

Dupa realizarea prizei de pamant si turnarea betonului, vom astepta cateva saptamani ca umiditatea betonului sa scada si vom realiza masuratorile de verificare a rezistentei de dispersie a prizei de pamant.

Valorile cerute de standard sunt urmatoarele:

 4 Ω pentru instalatia electrica de utilizare
 1 Ω daca priza de pamant este comuna cu instalatia de protectie la trasnet

 

 

Supraincarcarea circuitelor electrice
Pericolele electrice din locuinta
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Luni, 20 Mai 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.