Supraincarcarea circuitelor electrice
Ce este un circuit electric supraincarcat?
Un circuit electric supraincarcat este acesl circuit care transporta mult mai mult curent electric decat a fost proiectat. Supraincarcarea circuitelor electrice poate fi extrem de periculoasa si este sursa multor incendii din locuintele si imobilele noastre.
De foarte multe ori suntem nevoiti sa gasim solutii pentru a alimenta noi si noi aparate electrice, aspect care trebuie tratat cu foarte multa atentie pentru a nu supraincarca circuitele existente si a evita intreruperile alimentarii cu energie electrica.
Daca mai umblam si la protectii prin supradimensionarea sigurantelor fuzibile sau a intreruptoarelor automate din tabloul electric (pentru a tine si noul consumator), acest lucru nu poate duce decat la incendiu, prin supraincalzirea conductoarelor circuitului.
Un dispozitiv de protectie la supracurent (siguranta fuzibila sau intreruptor automat), instalat corect si dimensionat corespunzator, va opri automat alimentarea cu energie electrica inainte de producerea unor daune materiale.
Ceea ce este foarte important sa intelegem, este faptul ca dispozitivele de protectie la supracurent (sigurantele fuzibile, intreruptoarele automate) asigura limitarea curentului absorbit de consumator pentru a proteja cablul, sau conductoarele circuitului si a asigura stabilitatea termica a acestora.
Ce se intampla daca nu respectam acest principiu?
Vom avea ca rezultat un curent absorbit mult mai mare, pe care circuitul respectiv nu a fost dimensionat sa-l suporte (avand o sectiune mult mai mica).
Un alt aspect foarte important in dimensionarea circuitelor electrice este acela referitor la incarcarea acestuia. Este permisa o incarcare de maxim 80% din curentul maxim permis de sectiunea cablului. Un exemplu practic ar fi acesta: Daca avem un intreruptor automat care are o valoare de 20A, 80% ar fi o sarcina (un curent maxim absorbit) de 16 A.
Asadar, daca aceasta valoare a intreruptorului (a dispozitivului de protectie) nu va asigura necesarul de consum, in niciun caz nu-l inlocuiti cu unul de o valoare mult mai mare. In practica se intampla foarte des acest lucru, chiar multi electricieni fac asta. Asa cum spuneam, daca marim valoarea dispozitiuvului de protectia, vom permite absortia unui curent mult mai mare si astfel o supraincalzire a cablului.
Solutia pentru aceasta situatie, cand avem nevoie sa alimentam un nou consumator, ar fi crearea unui nou circuit dedicat acestui consumator. Toate circuitele unei instalatii electrice au ca sursa de plecare tabloul electric de distributie.
Uitandu-ne in tabloul electric vom putea vedea cate circuite electrice avem, ce valoare a curentului poate permite fiecare dintre acestea prin citirea curentului nominal al fiecarui dispozitiv de protectie, dar si posibilitatile de dezvoltare a instalatiei electrice prin adaugarea de circuite suplimentare.
Exista situatia cand tabloul electric nu a fost proiectat corespunzator si nu au fost prevazute circuite suplimentare care sa suplineasca noi cereri de consum. In acest caz este necesar inlocuirea tabloului electric cu unul nou care sa permita introducerea noilor dispozitive de protectie.
Daca suntem in aceasta situatie, a reconfigurarii tabloului electric de distributie, este foarte important sa nu uitam de asigurarea protectiei la curent diferential rezidual, adica protectia utilizatorilor impotriva electrocutarii, dar si asigurarea protectiei la supratensiune (protectia la supratensiuni de origine atmosferica si protectia la supratensiune cauzata de intreruperea nulului retelei de alimemntare).
Trebuie sa tinem cont si de urmatoarele cerinte ale normativelor tehnice si standardelor de siguranta:
Circuitele de priza se dimensioneaza pentru o putere consumata de maxim 2 Kw
Circuitele de iluminat se dimensioneaza pentru o putere consumata de 1,5 Kw
Consumatorii cu o putere consumata mai mare de 1 Kw, este recomanda sa aibe circuite de alimentare separate
Dar cel mai important aspect, este acela de a apela intotdeauna la electricieni autorizati ANRE si nu la electriceni de ocazie. Respectand aceste cateva recomandari probleme cu instalatia electrica nu veti avea, riscul de incendiu din cauze de natura electrica va fi inlaturat, iar siguranta utilizatorilor si a echipamentelor va fi asigurata.
Va poate fi de folos si urmatoarele articole:
1. Calculul si dimensionarea circuitelor electrice
2. Protectia prin legarea la pamant
3. Cat de sigura este casa ta
Comments