BLOG

Studiu privind siguranta electrica

Siguranta electricaAsigurarea unui nivel de siguranta ridicat, necesita cele mai bune practici in proiectarea, instalarea și inspecția periodica a instalatiilor electrice. Cu toate acestea, in majoritatea tarilor din întreaga lume lipseste combinatia potrivita de standarde, reglementari si educatie pentru a face acest lucru.

Europeen Coopper Institut a realizat un studiu privind siguranta electrica si a masurat decalajul dintre realitatea existenta in diferite tari și cele mai bune practici la nivel mondial. Rolul acestui studiu este de a oferi indrumari factorilor de decizie politica cu privire la modul în care pot imbunatati situatia din tara lor. 

European Copper Institut are mai mult de 20 de ani de experienta in sustinerea sigurantei electrice in domeniul rezidential, iar proiectul a fost susținut si aprobat de FISUEL - Asociatia Mondiala pentru Siguranta Electrica.

 Studiul analizeaza 13 criterii care sunt esentiale pentru realizarea siguranței in instalatiile electrice rezidentiale:

1. Standarde, norme tehnice dar si ghiduri de buna practica din domeniu, privind aspectele tehnice plecand de la instalare, exploatare si verificare periodica pentru asigurarea sigurantei electrice. Chiar daca la nivel national exista norme specifice fiecarei tari, in general acestea se bazeaza pe standardul international  IEC 60364. Din acest punct de vedere au fost analizate urmatoarele puncte:
 utilizarea de materiale si aparatura sigura;
 protectia impotriva socurilor electrice;
 protectia impotriva efectelor termice (incendiu, arc electric, explozie)
 protectia impotriva supracurentilor si supratensiunilor;
 utilizarea RCD-urilor ca masura tehnica de protectie suplimentara impotriva atingerilor directe si indirecte.

2. Verificarea initiala a instalatiei electrice privind indeplinirea cerintelor specificate in standardele  tehnice. Acest lucru este foarte important pentru a confirma faptul ca materialele si echipamentele electrice sunt în conformitate cu cerințele de siguranta prevazute in standardele relevante, nu sunt deteriorate in mod vizibil astfel incat sa afecteze siguranta, sunt potrivite pentru conditiile specifice de mediu, instalarea s-a realizat conform proiectului existent

Aceasta inspectie initiala urmareste si daca urmatoarele incercari au fost realizate:
 continuitatea conductoarelor;
 rezistența de izolație a instalatiei electrice;
 protecție prin TFJS, TFJP, sau prin separare electrica;
 deconectarea automata a alimentarii;
 masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant;
 msurarea impedantei buclei de defect;
 incercari de polaritate, funcționale și operaționale;
 caderea de tensiune.

3. Inspectie si verificare periodica

Toate instalațiile electrice existente, chiar daca au fost inspectate inițial, ar trebui sa fie inspectate si verificate in mod regulat. Este adevarat ca instalațiile electrice nu se deteriorează rapid si prin urmare suntem tentati sa consideram ca nu necesita o verificare frecventa.

Oricat ne-am dori, instalatiile electrice nu isi pastreaza starea initiala putand aparea imbatranirea izolatiei, incarcari excesive, coroziunea contactelor, toate acestea fiind influentate de mediul si regimul de lucru. 

Toate aceste lucruri impun recomandarea ca instalațiile electrice aflate in administrarea firmelor sa fie verificate anual, iar cele din domeniul rezidential sa fie inspectate în detaliu cel putin o data la 10 ani, dar si ori de cate ori o proprietate va fi inchiriata sau vanduta.

4. Existenta Rapoartelor de inspectie

La finalul unei inspecții si verificari a unei instalatii electrice ar trebui sa fie emis un raport. Acest raport poate fi considerat ca un certificat al instalației electrice, care precizeaza ca instalația este sigura pentru utilizare sau nu.

Raportul ar trebui sa specifice testele și verificarile efectuate, sa precizeze eventualele daune sau defecte ale instalatiei sau echipamentelor, sa dea indicatii clare privind starea instalației electrice si sa fie limitat ca valabilitate.

In cazul în care orice situație periculoasa este descoperita, clientul ar trebui sa fie avertizat imediat, astfel incat sa poata lua masurile necesare pentru a aduce instalatia in conditiile de siguranta.

Acest raport ar trebui să fie pastrat pentru a fi analizat la urmatoarele inspectii, sau prezentat la inchirierea sau vanzarea proprietatii.

5. Inspectia instalatiilor electrice existente

Si in Romania ca si in majoritatea tarilor europene, mai mult de 75% din locuințe au o vechime de peste 40 de ani. Mare parte a acestor instalații electrice sunt neconforme fara legatura la o priza de pamant si desigur periculoase. Se impune asadar o verificare si diagnosticare obligatorie a tuturor instalatiilor cu vechime mai mare de 30 de ani.

6. Existenta personalului calificat pentru realizarea inspectiilor si verificarilor

Este clar ca persoana care efectueaza  inspectia  unei instalații electrice, trebuie sa fie competenta pentru acest lucru. In afara de cunoasterea aprofundată a standardelor aplicabile, inspectorul ar trebui sa aiba o intelegere detaliata a sigurantei in instalatiile electrice.

7. Calificarea personalului executant

Persoanele care executa instalatii electrice trebuie sa fie calificate, sa aiba o experienta dovedita in activitatea de realizare a instalațiilor electrice dar și o cunoaștere a normelor, reglementărilor si standardelor aplicabile. Acest lucru in Romania este dovedit prin legitimatia de autorizare ANRE. 

Persoanelor care nu sunt competente nu ar trebui sa li se permita sa efectueze lucrari de instalatii electrice.

8. Rolul furnizorului de electricitate

Distribuitorul de retea poate juca un rol important in realizarea unor instalatii electrice sigure. El poate contribui la punerea in aplicare a procedurilor de inspecție cerute de catre autoritati, solicitand prezentarea unui raport pozitiv sau a unor buletine de incercare care sa fie prezentate inainte de conectarea instalatiei la reteaua publica.

9. Educarea consumatorior de energie electrica

Toti cetatenii ar trebui sa fie educati cu privire la comportamentul corect, pentru a evita pericolele de natura electrica. Ei ar trebui sa realizeze ca o instalație electrica nu ramane in condiții de siguranta de la sine si ca trebuie verificata si intretinuta in mod constant.

Necesitatea verificarilor periodice in instalatia electrica, nu trebuie sa fie considerata ca o povara, ci ca ceva evident legat de siguranta acestora. Utilizatorii de instalatii electrice ar trebui sa fie încurajati sa isi asume responsabilitatea pentru intretinerea instalatiilor si sa vada motivele practice pentru conformare, mai degraba decat obligatia de a urma inca un regulament. 

10. Reglementari legale

Cu toate ca majoritatea dintre noi nu dorim sa traim intr-o societate exagerat de reglementata, atingerea obiectivului "instalatii electrice sigure", impune unele reglementari cerute de autoritatea care reglementeaza domeniul.

In Romania exista normative si reglementari care impun ca toate instalatiile electrice sa fie proiectate si executate in conformitate cu standardele recunoscute, sa fie inspectate inainte ca acestea sa fie puse în funcțiune, dar si sa fie verificate periodic.

11. Certificarea instalatiilor

Este practic imposibil ca oamenii sa judece asupra caracterului adecvat  si al sigurantei unei instalatii electrice, fara existenta unui sistem clar de certificare. Prin urmare, trebuie pus in aplicare un sistem de certificare unitar a acestora.

12. Rolul firmelor de instalatii electrice

Desi scopul unei firme este de face profit, aceasta are mai intai obligatia de a realiza produse si servicii de calitate si sigure, iar respectarea standardelor si normativelor tehnice, asigura aceasta cerinta.

13. Supravegherea pietei

Din pacate exista si va exista intotdeauna firme care vor incerca sa castige o parte din piata prin oferirea unor produse si servicii ieftine dar slab calitative. Este rolul autoritatilor sa instituie o supraveghere adecvata a pietei pentru a evita ca acest lucru sa se intample.

Toate aceste criterii reprezinta un ansamblu de bune practici si pleaca de la cerintele standardelor relevante din domeniu privind executarea, inspectia si verificarea periodica a instalatiilor electrice, calificarea electricienilor si adecvarea reglementarilor. 

Punctajul final al studiului demonstreaza cat de mult situatia existenta in tarile analizate se apropie de bunele practici din domeniu. Rezultatul obtinut este si un reper pentru a compara situatia existenta in mai multe tari. 

 Rezultatul studiului la nivel continental

Rezultatul studiului privind siguranta electrica

 Rezultatul studiului la nivel European

 

Romania lipseste din analiza acestui studiu, dar cei care doresc sa participe sa apese AICI pentru completarea chestionarului.

Resurse: http://www.safetybarometer.org/

Electrosecuritate - Sistem TT versus TNCS
Testarea HIPOT
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Luni, 20 Mai 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.